Feriehytte i fantastisk snelandskab

I hytten kombineres hygge med tanken om "Less is more".

© Krista Keltanen / Living Inside

I sne og sol nyder familien Hienonen at besøge deres feriehytte ved den finske by Jyväskylä. Foran hytten ligger en stor sø, som familien bader i om sommeren og går på om vinteren.

Et åndehul ved skovsøen

I 1970'erne byggede trendanalytiker Kati Hienonens forældre en sommerhytte med udsigt til den smukkeste finske skovsø. I 1990'erne blev hytten ødelagt. I dag har hun sammen med sin mand genopført den med små justeringer, så den kan bruges som feriehjem året rundt.

© Krista Keltanen / Living Inside

En betagende udsigt åbenbarer sig lige uden for den sorte hytte, som er omgivet af sø, klipper og slanke gran- og fyrretræer.

Hytten fik nyt liv

Det hele begyndte i 70’erne, da Kati Hienonens forældre blev forelsket i området omkring Jyväskylä i det centrale Finland. Her købte de en grund og byggede et sommerhus til familien. Det blev til en hytte, der med sin strømlinede form adskilte sig fra andre sommerhuse på den tid. Hytten var aflang, og alle rum bortset fra den let sænkede stue var samlet på én etage. Familien brugte 20 somre sammen i hytten, indtil den blev ødelagt af en gruppe skovmårer, der havde slået lejr på taget. Den blev forladt alene og ubrugt i årtier. Forældrene endte med at bygge en ny på nabogrunden, men Kati Hienonen kunne ikke glemme de mange minder fra tiden i det gamle familieferiehjem, så hun allierede sig med sin mand og tog affære:

– For fem år siden fik min mand og jeg en idé. Vi besluttede os for at rive den gamle hytte ned og erstatte den med et nyt feriehjem til vores familie. En stor del af planen var, at vi ville føre alle de gode ideer fra den gamle hytte ind i det her årti, forklarer Kati Hienonen.

© Krista Keltanen / Living Inside

Spiseområdet og køkkenet er ét stort rum, ligesom de gjorde i den gamle sommerhytte. Som noget nyt har parret tilføjet en lang vinduesvæg i rummet, så familien også kan nyde skovudsigten, når de spiser og laver mad. Top-vinduerne giver en fornemmelse af, at taget svæver på toppen af granhytten. Bordet er i massivt grantræ. Stolene omkring det er designet af Alvar Aalto og produceret af Artek. Kati Hienonens mand har bygget et rustikt ildsted af finske Lokka-sten, som sammen med de få trin gør stuen til et rum for sig selv.

© Krista Keltanen / Living Inside

For foden af skovskråningen ligger søen. Når den er frosset til is og dækket af et hvidt tæppe af vintersne, holder familien af at krydse den med snesko og ski på fødderne.

© Krista Keltanen / Living Inside

Det lille bord designet af Ilkka Suppanen for Woodnotes har fundet et perfekt spot i hjørnet af stuen. Her står en glasvase med et lille træ, som Kati Hienonen har fundet i skoven.

© Krista Keltanen / Living Inside

Filtpuderne, som Kati Hienonen står med, har hun selv designet til sit interiør-brand, der hedder Bonden.

Essentielt med sauna

Den nye hytte har de samme strømlinede linjer som den originale, og stuen er også sænket. Værelserne er placeret langs med den ene ydervæg og er adskilt fra de andre rum med skydedøre. I forhold til den originale plan tilføjede parret badeværelser, toiletter, et ekstra soveværelse og en lang vinduesvæg i køkkenet, som giver udsigt til den smukke skov, der omfavner huset.

Den finske familie, som består af Kati Hienonen, hendes mand og deres tre børn, bor til hverdag i Helsinki-områedet. De ønskede sig et moderne ekstra hjem i naturen, som de kunne bruge hele året rundt, også om vinteren, så det var nødvendigt at installere varme i det nye feriehjem:

– Vi gik med geotermisk opvarmning af hytten og solpaneler til at opvarme vandet. I vores en-suite-badeværelset har vi fået installeret gulvvarme, siger Kati Hienonen.

Familien skulle selvfølgelig også have mulighed for at følge den finske tradition for at gå i sauna, men her var det ikke nødvendigt med moderne løsninger. De har nemlig ikke installeret en sauna i hytten, da de bruger den gamle røgsauna ved vandkanten lige neden for hytten.

© Krista Keltanen / Living Inside

De sorte træskamler, som står ved køkkenøen og indbyder til et lille hvil, er designet af Rudi Merz for Nikari.

Less is more

Parret har selv designet og været med til at bygge meget af interiøret i hytten. For eksempel har Kati Hienonens mand bygget et ildsted af finsk Lokka-sten. Det var vigtigt for parret, at naturens tilstedeværelse var stærk både inde og ude. Derfor valgte de naturlige, tidløse, holdbare materialer. Alle hyttens overflader er i grantræ – både indvendige og udvendige. Valget faldt på gran, fordi det ikke bliver gult med tiden ligesom fyrretræ. Gulvet er af ekstra brede granplanker, som er fremstillet af Dan Vickström, en tømrer fra regionen Ostrobothnia. Han har slebet træet, så dets fibre afsløres, og så man kan mærke dets tekstur under fødderne.

– Finsk natur har altid budt på interessante bæredygtige materialer af høj kvalitet, og det fortsætter den med. Vores hjem i byen er moderne med masser af beton og har et mere stift udtryk. Her er overfladerne af træ og føles bløde, siger Kati Hienonen.

Til hytten har hun valgt enkle møbler, og få af dem, så de kan få masser af plads omkring sig:

– Vi er tilhængere af udtrykket ”less is more”. Jeg ville ikke tilføje noget her. Ifølge min egen interiørfilosofi skal man leve i et æstetisk bæredygtigt miljø, hvor møblerne har en lang levetid. Jeg synes selv, at jeg har været god til at holde den rette balance mellem genbrug og nye indkøb igennem livet, siger Kati Hienonen. Blandt de få, nøje udvalgte møbler i hytten er Alvar Aaltos klassiske stole fra Artek.

– Mit arbejde som trendanalytiker i designudvikling har givet mig et godt udsigtspunkt til finsk design. Det kommer med et perfekt match af multifunktionalitet og finesse, og det har en æstetik, der i en verden med overflod af ting næsten kan blive helt sensuel, siger hun.

I stuen står en samling Stuns-stole, som har en særlig plads i hendes hjerte. Stolene af Johan Huldt og Jan Dranger stod nemlig i forældrenes gamle hytte i 1970'erne. Nu står de i familien Hienonens nye feriehus, klar til at blive en del af flere minder.

© Krista Keltanen / Living Inside

I køkkenet har kun få ting fået lov til at stå fremme – resten er gemt væk i skabene. Parret har valgt enkle skabe, der gør det åbne køkken tidløst. De hvide grebsfri låger er fra Kvik, og hårde hvidevarer er fra Siemens. I Durat-bordpladen har parret fået installeret en stålvask og en vandhane fra Grohe. På gulvet ligger rustikke klinker af finske Lokka-sten. Køkkenøen har en tømrer bygget af grantræsplanker.

© Krista Keltanen / Living Inside

I stuen står en gammel sofa og lænestole af Johan Huldt og Jan Dranger, som også stod i Kati Hienonens forældres gamle sommerhus. I sofaen står puder, som hun selv har designet til sit interiør-brand, Bonden. Sofabordet har hun bygget af trækasser. Her bor de tre fugle designet af finske Teemu Järvi. Tæppet er fra Woodnotes.

© Krista Keltanen / Living Inside

Parrets soveværelse er placeret i den ene ende af huset med udsigt til søen. Lyset kan både strømme ind ad top-vinduerne og den store vinduesvæg.

© Krista Keltanen / Living Inside

Følelsen af at være omgivet af klipper er ført ind i badeværelset, hvor gulvet og væggene i brusenichen er belagt med klinker af finsk Lokka-sten, Armaturerne er fra Hansgrohe. Badeværelsesmøblet er i grantræ.

© Krista Keltanen / Living Inside

Sneskoene bliver brugt flittigt i vintermånederne på den store, frosne sø, som ligger lige uden for hytten.

© Krista Keltanen / Living Inside

Bark skal der til, når der skal tændes op i den gamle røgsauna ved vandet.

© Krista Keltanen / Living Inside

Røgsaunaen er en gammel bjælkehytte beliggende ved vandkanten for foden af den skovskråning, hytten ligger på.

Relaterede Artikler