Et arkitekttegnet familiehus til typehuspris

Familien havde slet ikke i tankerne, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter.

Plantegning over det personlige hus
© Christina Kayser Onsgaard

Plantegning over det personlige hus

– En arkitekt? Det har vi da ikke råd til.

Sådan tænkte Maiken og Thomas, da de for nogle år siden havde fundet den perfekte grund og nu skulle i gang med at bygge hus. Deres gamle bolig – en lejlighed på lidt over 70 kvadratmeter, hvor de boede med deres to ældste piger – var blevet for trang, og efter flere års husjagt, havde de skiftet spor. De ville bygge selv! For det kunne jo være ”lækkert” at flytte ind i noget helt nyt, og nu var den helt rigtige grund i et gammelt villakvarter i København erhvervet.

Parret tænkte udelukkende i typehus-baner, for det var det, der var råd til, og heldigvis kendte parret en arkitekt, Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter, som de bad hjælpe med at finde det bedste typehus på markedet.

BILLEDE Det arkitekttegnede hus er på 164 m2 og har plads til familien på fem. Grundplanen er fleksibel og kan på sigt og med blot to skillevægge omdannes til seniorbolig med en separat udlejningsdel.

Arkitekttegnet familiehus
© Christina Kayser Onsgaard

Arkitekttegnet familiehus

Men da den energiske arkitekt gik i gang med at studere udbuddet, var han ikke sen til at proklamere, at de da lige så godt kunne hyre ham til at tegne deres hus, prisen ville han godt påtage sig at konkurrere på.

Maiken og Thomas inviterede arkitekten og hans kone på sushi og rødvin, og da han allerede den aften dukkede op med en færdig model af deres hus, var det svært at afslå tilbuddet.

Typehuse kan have mange kvaliteter, men ifølge Rasmus Skaarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, bliver de gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger stort set altid nedprioriteret. Når alt skal standardiseres, sker det på bekostning af de anderledes og spændende løsninger. Køberne, mener han, er også ofte alt for fokuseret på at få så mange kvadratmeter som muligt og på det rigtige køkken- og badeværelsesinteriør.

Mens typehuse ofte placeres midt på grunden, så der er frit udsyn til alle sider, er huset her placeret i en ende af grunden, så nordsiden nærmest ligger klemt op ad en mur ind til nabogrunden. Muren er heldigvis dækket af smukke, gamle træer og buske, så der alligevel er små, fine kig til noget grønt fra vinduerne, der med deres dybe nicher og lave placering kommer til at virke lidt huleagtige. Denne side af huset er beklædt med vedligeholdelsesfrit mørkegrå eternit, mens ”forsiden” af huset, der vender mod syd-sydvest er beklædt med lærketræ.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Skaarup her.

BILLEDE Den smukke træfacade er beklædt med lærketræ, der patinere smukt og kræver minimal vedligeholdelse. Taget er et tagpaptag, og udhænget har eternitbeklædning.

Familien kan samles i ét stort rum
© Christina Kayser Onsgaard

Familien kan samles i ét stort rum

Det store udhæng på taget pakker huset ind, hvorved opnås en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem åbne skydedøre kan træde ud i direkte fra køkkenalrummet.

For at holde budgettet er der ifølge arkitekten brugt gængse materialer. Familien har selv sørget for at finde gode tilbud på køkken- og badeværelsesmøbler, hårde hvidevarer, armaturer og gulve. Det var også vigtigt for dem at bygge så grønt som muligt, solcellerne på taget måtte de dog droppe, for det var der ikke økonomi til. Det nye hus er imidlertid velisoleret og billigt at varme op, og et varmegenvindingsanlæg sørger for godt indeklima.

Se også det svanemærkede lavenergihus her.

BILLEDE Der er arbejdetmeget med rum, dagslys og sammenhængen med haven. Her et kig fra køkkenet og ned gennem stuen, hvor det store glasparti giver grønne kig til den gamle og tilvoksede have.

Et gennemtænkt køkken
© Christina Kayser Onsgaard

Et gennemtænkt køkken

Familienhar lagt et stort arbejde i at vælge de sundeste byggematerialer til deres hus. Derfor er gulvene og køkkenet fremstillet i bæredygtig bambus.

Ønske om vinduer blev opfyldt
© Christina Kayser Onsgaard

Ønske om vinduer blev opfyldt

Det store vindue med sprosser var et stærkt ønske hos Maiken. Arkitekt Rasmus Skaarup var ikke umiddelbart begejstret for tanken, da det bryder med husets øvrige linjer. Resultatet er dog blevet ret fantastisk og er samtidig et fint eksempel på den indflydelse, man kan få på sit hus, når det er arkitekttegnet.

En lille pause i entréen
© Christina Kayser Onsgaard

En lille pause i entréen

I entréen er der blevet plads til en lille træbænk med læderhynder. Bænken er praktisk når store og små skal have fodtøj på.

Bambusgulve fra bryggers til stue
© Christina Kayser Onsgaard

Bambusgulve fra bryggers til stue

Når man træder ind i huset gennem bryggerset får man med det samme det lange, smukke syn gennem hele huset, De flotte bambusgulve er et bevidst valg fra familiens side, der har lagt stor vægt på bæredygtighed.

Vindueskarme i børnehøjde
© Christina Kayser Onsgaard

Vindueskarme i børnehøjde

En lille genistregkalder arkitekten Rasmus Skaarup selv de dybe vindueskarme, som kan bruges som skriveborde og siddepladser. Derudover sparer de plads i børneværelserne.

Rummelig stue med skillevægge
© Christina Kayser Onsgaard

Rummelig stue med skillevægge

BILLEDE Den øverste delaf skillevæggene er forsynet med glas flere steder, hvorved rummene virker lysere og større.

Fakta om huset:

Arkitekt: Rasmus Skaarup, 2r arkitekter

Størrelse: 164 m2

Type: Et plan

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har stået for skitseforslag, myndighedsgodkendelse og arbejdstegninger samt rådgivet ad hoc i selve byggefasen.

Materialer udvendigt: Tagpap, eternit, lærketræ. Vinduer og døre fra Rationel.

Materialer indvendigt: Bambusgulv, køkken- og badeværelsesskabe i bambus fra Køkkenskaberne, garderobeskabe fra Kvik.

Byggepris: 13.000 kr. pr. m2

Fakta om Danske BoligArkitekter

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.