Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

En genial idé gav familien fjordudsigt

"Alle husets centrale rum var orienteret mod baghaven - væk fra lys og havudsigt."

© Frederikke Heiberg

Villaen ved fjorden fik en rektangulær tilbygning, som rummer et køkken-alrum, og fik dermed både udsigt til havet og masser af lysindfald.

Koldingvilla vendte grundplanen på hovedet – og fik fjordudsigt

Koldingvillaen fik slet ikke nok ud af sin skønne udsigt, mente arkitekt Claus Reinholdt, der vendte husets grundplan på hovedet - og skaffede familien den skønneste fjordudsigt.

Huset lå højt på grunden, og fra haven var der en fantastisk udsigt over vandet. Dét var præcis den herlighedsværdi familien faldt pladask for, da de i sin tid købte den skønne 1930’er funkisbungalow ved Kolding Fjord. Eneste problem var, at et at husets største fortrinligheder gik til spilde, for huset vendte så at sige ryggen til den prægtige fjordudsigt. Alle husets centrale rum var orienteret mod baghaven - væk fra lys og havudsigt. Indgangsparti og trapperum dominerede facaden og optog den plads, hvor man ellers ville se ud over vandet. Og det var jo – med familiens egne ord - lidt tosset at bo med sådan en udsigt uden at kunne se den.

Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter.

© Frederikke Heiberg

Ovenpå tilbygningen er en ugenert terrasse med udsigt over Kolding Fjord. På terrassedækket er lagt harpiksholdigt hårdttræ. Terrassen er en af familiens nye yndlingspladser.

Så nye muligheder

Men så kom arkitekt Claus Reinholdt fra Danske BoligArkitekter til, og derefter tog sagerne fart. Han var vedholdende, så nye muligheder og bombarderede parret med idéer. Første skridt blev at prioritere de mange ønsker og behov.

– Vi ville først og fremmest have udsigten ind i huset, og så havde vi også behov for et ekstra værelse til overnattende gæster, en større spisestue var også på ønskelisten, og derudover var kælderen mørk og fugtig, og de gamle vinduer utætte, fortæller familien.
Løsningen blev at bygge ”en kasse” på huset - i én etage med terrasse foroven og mere kælderplads forneden. Det eksisterende trapperum blev derved trukket ind midt i huset i stedet for at spærre for udsigten. Langs trappen blev isat en glasrude, så lyset fra køkkenet kunne nå ud i trapperummet og de bagerste værelser. Indgangspartiet blev flyttet om på siden af huset.

SE OGSÅ: 10 unikke køkkener.

© Frederikke Heiberg

Trapperummet lå oprindelig i den side af huset, der har udsigt mod vandet. Ved at bygge udenpå blev trappen placeret i midten af huset. Et vindue mellem trappe og køkken-alrum sikrer en naturlig lyskilde, og holder samtidig de to rum adskilte. Den lille bænk er fra Bolia, og bruges af børnene når de skal have sko af og på. Gulvet er amerikansk pitch-pine, som får et rødt skær når det lakeres.

Et praktisk og lækkert hjem

Kælderen, der før var fugtig og uegnet til beboelse, blev også renoveret og udbygget under ombygningen. Den rummer nu gæsteværelse, badeværelse og plads til opbevaring. Kælderen har egen indgang og bryggers, som er praktisk, når børnene kommer hjem med våde gummistøvler.

Der er også lagt nyt tag og ny isolering på loftet, som tidligere var en slem energisluger. Det var ikke nødvendigt at isolere yderligere, for det gamle hus er hulmursisoleret. Varmetabet lå primært i gamle vinduer, som blev udskiftet, og i trappeområdet - dér var et stort blyindfattet vinduesparti - en gigantisk kuldebro, og en ældre, utæt hoveddør. Men det område er nu en del af husets kerne i stedet for at være indgangsparti.

Se flere af arkitekt Claus Reinholdts projekter her.

© Frederikke Heiberg

Husets tilbygning rummer et lyst køkken-alrum med udgang til terrasse. Med tilbygningen fik familien mere plads, lys og havudsigt. Spisebordet er fra Bolia, og kan forlænges til 16 personer. Stolene er Wegners klassiske Y-stole. Loftlampen er en Semi-pendel, der har fået ny kulørt ledning.

© Frederikke Heiberg

Køkkenet i tilbygningen er lyst og enkelt. Det strømlinede udtryk er dog brudt af kulørte klinker fra det gamle køkken og den tidligere ejer. Han har hjembragt dem fra en kunstner i Italien. Køkkenet er fra Invita og har en bordplade af corian. Pendlerne er Verner Pantons Flowerpots.

© Frederikke Heiberg

Mellem køkken og trapperummet på den anden side af den oprindelige ydervæg er anbragt et vindue. Det giver naturligt lys til den trappe, der med tilbygningen blev ‘trukket’ ind i huset. Gulvet er af amerikansk pitch-pine. Det er også brugt i det oprindelige hus, og parret valgte at fortsætte med det.

© Frederikke Heiberg

For at give lyset bedst mulig adgang er langs trappen lavet to vinduespartier. Det ene har kig til det nye køkken-alrum, og det andet udsigt til terrassen på 1. sal. Gulvet er amerikansk pitch-pine.

© Frederikke Heiberg

På førstesalen fornemmes, hvordan trapperummet oprindelig ‘spærrede’ for udsigten. Før tilbygningen var her et vinduesparti i to-etagers højde med blyindfattede ruder.

Fakta om ombygningen

Familien fik: tilbygning på 60 m2 med køkken-alrum og udgang til terrasse med udsigt over fjorden, nyt badeværelse, nye lavenergivinduer i hele huset, ovenlys i børneværelser, franske altaner i alle soveværelser, udvidelse og totalistandsættelse af kælder med egen indgang, gæsteværelse og bad, nyt tag og isolering af loft.

Proces: Arkitekten leverede skitseforslag, stod for myndighedsgodkendelsen, samt projektering og byggeaftale.

Pris inkl. arkitekthonorar: 2.2 mio. kr.

Relaterede Artikler