Designer istandsatte selv sin villa
Besøg designeren bag brandet Have to design, Henriette Mørk Damsgaard, i hendes ekstravagante hjem i Nordsjælland.
AfCamilla Tange Peylecke
Besøg designeren bag brandet Have to design, Henriette Mørk Damsgaard, i hendes ekstravagante hjem i Nordsjælland.
AfDen lyse Stue er det første, der møder én i Henriettes hjem. Spejlet Concentric Mirror, som Henriette selv har designet, har fået en helt central plads på væggen. Lampen er fra CasaShop, mens den hvide krukke i gips er fra Ballroom Blitzz i Helsingborg. Gipsbusten af Zeus er fra Københavns Kommunehospital, mens det runde metalbord er købt hos Rue Verte. Sofaen er dækket af et hørlagen fra Society, hvilket skaber et afslappet udtryk.
Henriette Mørk Damsgaards hjem gør ikke umiddelbart et stort væsen af sig. Men fra en mørk entré, åbner det sig, helt bogstavligt, mod lyset i stuen, der med vinduer fra gulv til loft nærmest blænder øjet og drager. Stemningen er, som man kender det fra et smukt galleri, hvor stuens udstillede værker er de spejle og møbler, Henriette laver i sit firma, Have to design.
Hun og hendes mand, Frederik, der er professionel musiker uddannet fra Konservatoriet, faldt for huset i Gentofte, da de så muligheden for at gøre det til deres eget. Samtidigt var der en skøn have og udsigt til det smukkeste hus.
Stuens hvide gulve og vægge skaber sammen med de lette gardiner et roligt rum med flot kig til haven. Her er højt til loftet, hvilket også giver god plads til blomster arrangeret med god højde. Lerkrukken er fra Rabens Atalier.
Under istandsættelsen var det væsentligste for Henriette og Frederik at skabe et hjem med højt til loftet, der gav lyset plads til at strømme ind gennem store vinduer.
– Man skal kunne trække vejret og føle, at der er luft omkring en, siger
Henriette.
Hendes yndlingsrum i huset er da også stuen, netop på grund af lyset. Her opdager man hurtigt hendes sans for sammensætning af materialer. I hele hjemmet spiller de bløde tekstiler i sarte farver en fin rolle op imod de kolde hvide vægge, spejlene, sorte møbler og gulve samt elementer af marmor.
Huset får et moderne udtryk med fladt tag og store vinduer.
Udtrykket bliver sanseligt og harmonisk, og Henriette beskriver selv sin stil som let, legende og stram.
– Jeg har brug for enkelhed, rolige flader og ikke for meget nips. Og så går jeg op i, at jeg omgiver mig med gode materialer, siger hun.
Hendes vej til et liv som designer i eget firma lå ligefor, og så alligevel ikke. Hun voksede op i en kreativ, jysk familie med en far, der havde eget firma, og en mor med talent for at tegne, male, sy og væve. Både hendes storesøster og storebror blev uddannet på Danmarks Designskole, men den vej fangede ikke Henriette, selvom hun allerede fra en tidlig alder var interesseret i indretning og styling. I stedet troede hun, hun skulle være skuespiller og dernæst sygeplejerske, før hun langt om længe besluttede at forfølge sin trang til at skabe.
I Spisekrogen står et bord fra Hay, der skal snart skiftes ud med et af Henriettes egne. Stolene er af Eames, købt hos Sacre Coeur, mens skulpturen er lavet af Michael Mørk. Plakaten er fra teaterkoncerten Come Together, hvor Frederik spillede med. Lampen er fra Rue Verte.
– Det var noget, jeg bare måtte udleve. Jeg har altid haft en masse ideer, men har holdt igen, da tiden ikke var til det. Det er den nu, og jeg har givet mig selv lov til at udleve en drøm. Nemlig at designe fra hjertet, fortæller
Henriette.
Det er da også derfor, at firmaet har fået navnet ”Have to design”. Fordi Henriette bare måtte designe.
– Jeg er uskolet, og jeg tror, det er min fordel, da jeg ikke har skullet sammenligne mig med andre. Jeg er nysgerrig og åben, og så er jeg god til at se gamle ting på nye måder, siger hun og fortsætter:
En gammel skolepult skaber et lille arbejdshjørne. Den er købt på loppemarked og malet sort. Lampen Gatto er fra Flos, og stolen er af Eames.
– Mit ønske med Have to design er at lave danske, håndlavede kvalitetsmøbler med et tvist. Møbler, der bevæger sig på skillelinjen mellem kunst og design. Jeg vil gerne skabe noget, der er tidsløst og som kan holde i mange år, både kvalitetsmæssigt og designmæssigt, siger hun.
Og hendes første design er ingen undtagelse. Begge er spændende udforskninger af, hvordan et spejl også kan se ud. Corrugated Mirror hænger ved trappen og giver perspektiv til stuen, både som et almindeligt spejl ville gøre det, men også som en kubistisk skulptur qua sin kunstneriske, buede form. Det runde og poetiske spejl Concentric Mirror, der er inspireret af ringe i vandet, har også fået plads på stuens anden væg. Eller i husets store, åbne galleri, om man vil.
_På marmorbordet i stuen står gamle naglestager købt hos Sacre Coeur. Fotobogen viser Helmut Newtons skud. Spejlet Corrugated Mirror skaber en spændende refleksion af stuen. Henriette forhandler det gennem sit brand Have to design.
_
Skitser til Henriettes nye projekter pynter på væggen sammen med et sort-hvidt bryllupsfoto af hendes forældre, som hun holder af at kigge på dagligt.
Et kreativt spot. På smykkeskrinet i læder fra Rue Verte ligger en af Henriettes prototyper af metaltråde. Den lille krukke er lavet af datteren Rose, mens kuglen i ler er en prototype lavet af Birgitte Mørk, Henriettes søster.
Læsekrogen blander nyt og gammelt. Stolen er fra Pour Quoi, mens metalbordet er fra Rue Verte. Lampen er fra Beau Marché, og puderne fra Aiayu og The Travelling Band. Hestebilledet er fra Artilleriet.
De støvede tekstiler har indtaget soveværelset. Det grå lagen er fra Aiayu, puderne fra Society, og sengetøjet fra Himla. I loftet hænger en lampe af silke fra Rue Verte.