De byggede et hus på 248 m2 på en meget lille grund

Arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen begik en lille genistreg, da de på en grund på kun 500 kvadratmeter fik plads til et hus på i alt 248 kvadratmeter. Løsningen var et hus i tre plan bygget i så miljøvenlige materialer som muligt.

© Andreas Mikkel Hansen

Den lille byggegrund på gadehjørnet lå ubebygget hen i mange år i villa kvarteret nordvest for København. Et byggeprojekt blev opgivet - der var simpelt hen ikke plads til et gængs typehus, med mindre noget blev skåret væk. Ikke desto mindre har arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen i dag 248 kvadratmeter at boltre sig på. De bed nemlig på, købte grunden og tegnede deres eget hus, så det passede lige nøjagtig til denne grund.
Huset har vakt opsigt i kvarteret, men mest på den positive måde.

  • Børnene kalder det togvognen. Forbipasserende har også troet, at det skulle være en børneinstitution eller hjemsted for en ny 7-Eleven. Det sidste nok især på grund af beliggenheden på gadehjørnet, fortæller Viviana Iversen uden antydningen af at være fornærmet over sammenligningerne. ”Togvognen” er i dag både en velfungerende privatbolig og arbejdsplads. I underetagen er der indrettet tegnestue, og for nylig blev der også sat en skillevæg op og indrettet et ekstra værelse her.
  • Da vi flyttede ind, havde huset kun to børneværelser. Så det problem måtte løses, da nummer tre var ankommet. Han er nu tre år og har lige fået sit eget værelse, mens vores store pige på 15 er rykket ned i det nye værelse i underetagen, fortæller Rasmus Iversen.

Husets underetage er heller ikke det værste sted at befinde sig. Der er nemlig ikke tale om en gængs kælder. Her er tre meter til loftet, og fra de brede vinduer øverst falder lyset smukt ned på tegnebordet. Fra arbejdspladsen har parret også direkte udgang til havet.
Udefra syner huset ikke stort, men netop underetagen tilfører mange ekstra kvadratmeter. Der måtte også fjernes ikke så lidt jord fra grunden, da gravemaskinerne gik i gang for snart otte år siden.

  • Byggeprocessen var lang. Det tog os omkring to år at bygge huset, og da vi flyttede ind, var det ikke nær færdigt, så vi boede i et af værelserne, mens vi gjorde køkken og badeværelser færdige, fortæller Viviana Iversen. I dag er hun mere end tilfreds med familiens hus. Den lange byggeproces skyldtes delvist, at parret ville bygge så bæredygtigt og energivenligt som muligt og efter craddle-to-craddle-principperne, hvor alle materialer skal være giftfri og kunne genanvendes. For at gennemføre projektet måtte de uden for landets grænser. De lod sig især inspirere af byggerier i Østrig og Schweiz, hvor man har mange erfaringer med lavenergihuse og andre former for dampbremse, der ifølge arkitektparret både har en længere holdbarhed og giver et bedre indeklima, så huset kan ånde.
  • Dengang vi byggede var det meget svært at få dokumenteret, hvad byggematerialerne bestod af. I dag kan du selv i almindelige byggemarkeder få de fleste nødvendige oplysninger, fordi der er kommet mere fokus på miljøvenlige materialer, siger Rasmus Iversen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

Selv om det bæredygtige aspekt har været vigtigt for parret, har de dog ikke slækket på de arkitektoniske krav. Og de to ting går fint op i en højere enhed, mener parret.
Små og store lysindfald fra både brede, smalle, små og store vinduer, runde hjørner overalt, der bløder op og er med til at give god akustik, og masser af små detaljer er alt sammen elementer, der gør det til en oplevelse at færdes i ”togvognen”.

© Andreas Mikkel Hansen

En rød dør bryder lamellerne i cedertræ og byder et varmt velkommen til huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Bag den røde dør er garderoben bygget ind i den buede væg.

© Andreas Mikkel Hansen

De smalle lameller i cedertræ danner fine krumninger.

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektparret Viviana og Rasmus Iversen har været fælles om at skabe deres hjem lige fra de første skitser blev tegnet for omkring 10 år siden. Sammen har de tegnestuen VIDAL+Iversen, der har adresse i privatboligens underetage.

© Andreas Mikkel Hansen

Det store multirum fungerer både som entré, køkken samt spise- og dagligstue. Her er masser af gulvplads til at bl.a. husets yngste kan køre lidt ræs i sin fine bil. Læg mærke til de runde former både i loftet og i skillevæggen ved indgangspartiet.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset er bygget i tre niveauer. Fra husets store fællesrum træder man et trin op i en mellemgang, der fører til badeværelse, børneværelser og længst væk forældresoveværelset. Ved trappen er der kig ned til tegnestuen i kælderen.

© Andreas Mikkel Hansen

Sjov detalje: Et hul i den rå betonvæg giver et effektfuldt kig til køkkenet.

© Andreas Mikkel Hansen

Den rå betonvæg giver et godt og ingenlunde koldt modspil de lyse vægge og ditto betongulv. På væggen hænger kunst af danske Anders J.B. Jørgensen og schweiziske Irene Davi. Sofa og sofabord er købt secondhand.

© Andreas Mikkel Hansen

Spiseafdelingen er placeret lige ved det store vestvendte vinduesparti, hvorfra der er direkte udgang til terrasse og have. Bord og stole fra Arper. Køkkenet er baseret på elementer fra Ikea kombineret med Rasmus Iversens eget køkkendesign i sort finer.

© Andreas Mikkel Hansen

Ved køkkenbordet er der et lille kig ud til vejen gennem det smalle vindue. På hylden et foto af Guggenheim museet i New York.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset har i alt 3 badeværelser. Dette er det største og benyttes af hele familien. Badekarret er købt i et tysk byggemarked, og skabene er ombyggede og tilpassede standardelementer fra Ikea.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.