Crazy kunstmekka i Berlin

Med højt til loftet, et smukt lysindfald og en stringent stil er rammerne sat for en imponerende kunstsamling i ægteparret Zahns hjem i den sydlige del af Berlin.

Monokrom enkelhed i sort og hvidt
© Jesper Ray

Hvor end øjet søger hen i den 400 kvadratmeter store bolig i Tyskland hos Bernhard og Patricia Zahn, der er ortopædlæge og sygeplejerske, bliver man benovet. For her er der tænkt over hver eneste detalje, og sammensætningen af interiør og kunst understøtter hinanden. Her supplerer det sorte det hvide, og de alsidige skulpturer, installationer og billeder går smukt i spænd.

Man kommer ikke uden om, at Zahn-parret er feinsmeckere, og det bærer boligen fra 1992 præg af. De har selv tegnet deres hjem i samarbejde med en arkitekt, og da de flyttede ind i julen 1992 havde huset derfor præcis den udformning og de detaljer, de havde ønsket sig. Her er vinduespartier med kig til den indbydende pool og have, her er højt til loftet og åbne rum, hvor kunsten kan folde sig ud. Og netop det sidste var vigtigt for parret, som har en årelang interesse for kunst.

  • Vi elsker at besøge udstillinger, hvor end vi er, og netop derfor har vi kunst fra New York, Buenos Aires og mange andre steder samt naturligvis fra kunstnere i Berlin, hvoraf en del af dem er blevet vores venner, som vi ses med jævnligt, siger Patricia og Bernhard, der begge er 59 år.

BILLEDE Så snart man træder ind i huset, er man klar over, at det er et hjem, hvor kunst fylder meget. Alligevel føles det ikke som at være på et museum, for værkerne og interiøret supplerer hinanden fint. Lænestolene er designet af Ron Arad for Moroso.

Øjnene falder på lampen
© Jesper Ray

Parrets kunsthorisont går langt ud over den tyske grænse, selvom de holder af at støtte de lokale talenter. Det er da heller ikke tilfældigt, at de har valgt at bosætte sig i netop Berlin, der er en af Europas kunstmetropoler. Her findes noget for enhver smag, og så hører de til netop her, fortæller de:

  • Berlin er en fantastisk hovedstad og så er det Bernhards fødeby.

Bernhard og Patricia har brugt de seneste 24 år på at indrette deres berlinske base til perfektion, så det i dag lige så godt kunne være et kunstgalleri som et hjem. Men det er et bevidst valg fra parrets side, simpelthen fordi de holder af dét, kunsten gør for dem.

  • I mange år skiftede vi ofte vores kunst ud, men det har vi ikke gjort i de seneste seks år. Nu har alle værker fundet den plads, de passer til, mener parret.

Det betyder ikke, at de er holdt op med at købe kunst. Måske lidt mindre end tidligere, men i stedet for at skifte værkerne ud, finder de et sted blandt den eksisterende kunst, hvor de passer ind.

BILLEDE Midt i stuen står en smuk og dekorativ lampe fra Aqua Creations, der fungerer som et naturligt fikspunkt for øjet. Værkerne på væggen er af den tyske kunstner Imi Knoebel.

Skulpturer med en historie
© Jesper Ray

Bag sofaen står en række skulpturer af Studio Cim Mahony. De hedder Women Deformation, fordi alle kvinderne enten fysisk eller psykisk er deformerede. Fx har den ene af kvinderne fået foretaget en brystamputation. Malerierne på væggen er af Ana Lessing Menjibar.

Smid dig i den organisk formede sofa
© Jesper Ray

Møblernes organiske former spiller sammen med kunsten. Parret har bevidst valgt at holde alt i hjemmet i lyse toner, simpelthen fordi de kan lide lyse rum.

Dagligstue med selvstændige områder
© Jesper Ray

Dagligstuen i det 400 kvadratmeter store hus er enorm, men er delt op i små selvstændige områder. Fotokunst af Mito Gegic.

Kunsten er over alt
© Jesper Ray

En lys trappeopgang fører fra stueplanet op til førstesalen. Også her er der naturligvis udsmykket med kunst. Maleriet af Helle Jetzig hedder N. Y. By My Way.

Gæsteværelse med kant
© Jesper Ray

Over sengegavlen på gæsteværelset hænger fotografiet Minako 7 af Ulrich Heemann, kunstner. De to malerier på væggen er af tyske A. R. Penck.

Spejlene hjælper lyset på vej
© Jesper Ray

Badeværelset er næsten en skulptur i sig selv. Selv om der kun er et lille vindue, er det lyst, fordi spejle kaster lyset rundt i hele rummet.

Far og søn
© Jesper Ray

Soveværelsets ene ende har mere karakter af et galleri end af et traditionelt soveværelse. Alle malerier og fotografier i rummet er værker, der er specielt fremstillet til rummet, og som forestiller Patricia, Bernhard og deres børn. Fotografiet ved udgangen er af Bernhard og sønnen Benedikt.

Familien på rad og række
© Jesper Ray

Under ovenlysvinduerne hænger hele familien, der ud over Patricia, Bernhard og Benedikt består af datteren Clarissa, på rad og række i en tilbagetrukket næsten tåget gengivelse, hvor øjnene er fremhævet så de følger en rundt i værelset.

Referencer til naturen
© Jesper Ray

Badeafdelingen er kun løseligt afskærmet fra resten af værelset med slanke birkestammer.

Øjne i natten
© Jesper Ray

Bag sengen har parret hængt store fotografier af deres egne øjne. Lyset kan slukkes om natten, så kunstværket er knap så insisterende.