Der er feriestemning året rundt i betonhuset på den lille ø Thurø ved Svendborg
I et villakvarter mellem skov og vand ligger et betonhus, hvor naturen er budt indenfor i form af træ og grønne planter.
Af
Betonhuset i det naturskønne område på Thurø ved Svendborg er tegnet af Arkitekten Niels Janus fra Gråbrødre Arkitekter. Vinduerne fra Unik Funkis matchede arkitektens streg og idé om en skjult karmløsning. Gennem dem er der både udsigt til skov og vand.
Et betonhus mellem skov og vand
Der er feriestemning året rundt på den lille ø Thurø ved Svendborg. I et villakvarter mellem skov og vand ligger Mette og Mortens bolig – et betonhus, hvor naturen er budt indenfor i form af træ og grønne planter.

Her bor Mette og Morten, som er vilde med naturmaterialer. Skærebrættet er af oliventræ ligesom samtlige vindueskarme i huset. Væglampen i kobber er fra Lampe Gras.
Feriestemning året rundt
Midt i et naturskønt område side om side med græsarealer og havudsigt ligger et næsten kvadratisk betonhus. Det synes at skille sig ud fra naturens farver, former og materialer, men bag betonvæggene er bløde elementer som træ og læder lukket ind.
Huset tilhører parret Mette og Morten og deres tre børn. Efter at have boet væk fra Thurø i nogle år begyndte de at drømme om at flytte tilbage. Tilbage til øen, hvor der er feriestemning året rundt. De kunne bare ikke finde drømmehuset, så de begyndte at lege med tanken om at bygge et hus selv. Da de faldt over byggegrunden, var det den oplagte mulighed for at springe ud i det, og så designede de deres nye hjem, præcis som de ønskede det, sammen med arkitekten Niels Janus fra Gråbrødre Arkitekter.

Mette og Morten er psykologer. De så deres snit til at skabe et drømmehus, da de fandt naturgrunden på Thurø.
Hjerterum og plads til udfoldelse
Overalt i huset er der trælameller i loftet, som står i kontrast til det rå beton. Den samme stil går igen i køkkenet og badeværelset, hvor fronterne også er beklædt med trælameller. Det spinder en rød tråd gennem hele husets indretning, og det er tydeligt at se, at det ikke er tilfældigt. Både køkken og badeværelse er lavet af en snedker fra Rørvang Furniture, som har brugt træplanker fra en gammel bro ved Vejstrup Mølle på Sydfyn.
Selvom alt står snorlige i det nybyggede hus, er det vigtigt for familien, at hjemmet er funktionelt og gerne må bruges.
– Det skal udtrykke, at man kan skrabe en stol op ad væggen og efterlade en sort streg, uden at det gør en skid. Her er hjerterum og plads til livsudfoldelse for store og små, siger Mette.

En reol i smedejern og drivtømmer fra Direkte Import står centralt i køkken-alrummet, så alle let kan komme til de mange bøger og spil, den rummer.
En rå og modig stil
Igennem husets mange store vinduer er der udsigt til vandet og skoven. Det er noget af det, familien sætter allermest pris på. Det er bjergtagende at sidde med morgenkaffen i det store køkken-alrum med kig til vandet. Det gør på magisk vis huset større, når himlen og havet får lov at blive en del af det indvendige miljø.
Parrets stil har i høj grad ændret sig med byggeprojektet. Før boede de i en romantisk og charmerende murermestervilla, men i dag er deres stil langt mere rå og modig. Mette og Morten har turdet træffe deres egne valg og finde på løsninger, som ikke består af standardelementer. Sammen med deres møbler har de skræddersyede løsninger sat et personligt præg på huset.

I køkken-alrummet er der lysindfald fra begge sider og fra oven. Der er her lavet en lille pausekrog med et lammeskind fra Thors-Design og en kikkert købt i Frankrig. Spisebordet er lavet på et snedkeri i Odense. Om aftenen lyses det op af Københavnerlamperne fra en genbrugsbutik. Stolene er fundet på loppemarkeder og auktioner. Det store fad er fra Muubs.
Alle tingene betyder noget særligt
– Der er mange ting i hjemmet, som fortæller en historie, og det kan vi rigtig godt lide. Alle ting betyder noget helt særligt. Lige fra lamper og møbler til brugskunst, siger de to, som bl.a. har gjort plads til en turkisblå vesttysk keramikvase og en særlig lampe over køkkenøen. Vasen er et arvestykke fra Mettes mormor, og lampen stammer fra en sydfynsk eddikefabrik.
– Det er netop sådan noget, der er med til at skabe vores unikke hjem, som vi holder så meget af, fortæller de.

Elmetræ spiller en central rolle i køkkenet. Skufferne i elmetræ er udført af en snedker fra Rørvang Furniture. Bordpladen er forskallet og støbt på stedet af BM Bogense – den samme entreprenør, som har støbt hele huset. På siden af køkkenøen hænger viskestykker fra Muubs.

Med udsigt over skårupsund kan familien følge årstidernes skiften. Væglamperne i kobber er fra Lampe Gras. Skærebrættet med hank er en indflyttergave fra Mortens mor, der selv har lavet det. Det store organiske skærebræt i oliventræ er købt i en butik i Svendborg. Salt- og peber- kværnene er fra Menu.

Kommoden i teaktræ er fra en genbrugsbutik. Den er med til at byde gæster velkommen i husets entré. På kommoden bor en samling kaktusser, som bl.a. er indflytningsgaver og fund fra blomsterforretningen Acacia i Svendborg. Her er nogle af potterne også købt, mens resten er købt brugt. Æskerne er fra Nordstjerne.

Som et maleri ligger Skårupsund lige uden for døren. De store vinduer får det til at føles, som om at man er udenfor og indenfor på samme tid. Arne Jacobsens Ægget i naturfarvet læder er købt på en auktion. PK31-sofaerne af Poul Kjærholm er købt brugt. Sofabordene er et upcycling-projekt af tømmer fra gamle balinesiske skibe. De fleste potter og planter er fra Acacia.

På en rejse til Frankrig fik parret ideen til garderoben i soveværelset. Den blev tegnet efter mål på skjorter, bukser og kjoler og udført i østenfiner af den lokale tømrer. Dens matte overflade står godt til de grå vægge, ligesom linnedet fra Broste Copenhagen og den hvide lampe fra Menu gør.

Fra underetagen fører en trappe op til stuen og køkken-alrummet. Trappen er udført af den lokale tømrer.

Et fåreskind, et tæppe og en gruppe Aiayu-puder danner en udendørs hyggekrog, som indbyder til en kaffepause. Skindet er fra Mettes fars økologiske gotlænderfår.

På en lille høj ved huset finder man det perfekte udsigtsspot. Her kan man læne sig tilbage i en stol fra Muubs med et skind fra Mettes fars økologiske farm.

Som en kontrast til de grå betonvægge har parret valgt turkis-farvede klinker fra Mosaikhjørnet til badeværelset. Toiletmøblet er udført af Rørvang Furniture. Fronterne er i elmetræ, og bordpladen er af kernetræ fra en gammel bro ved Vejstrup Mølle på Sydfyn. Uroen Galaxy Globe er designet af Kaja Skytte fra Planteplaneter. Den karakteristiske vask er fra Duravit, og armaturet er fra Hansgrohe.

Ved husets hovedindgang står en kommode fra en genbrugs-butik med en lille have af kaktusser på sig. Ved siden af den står en vesttysk gulvvase fra Bay, som Mette har arvet af sin mormor.