Antikviteter og moderne design forenes smukt i denne unikke bolig
Anja Alfieri og Jesper Grand mestrer den svære kunst, det er at sætte loppemarkedsfund og antikviteter sammen med moderne design. Besøg dem i København i deres hjem, som engang var automobilgarage. Efter en gennemgribende renovering danner den unikke bygning en ramme om deres liv sammen med sønnen Robin.
Af
Rammerne er helt unikke. En tidligere automobilgarage i København fra begyndelsen af det 20. århundrede, som Anja Alfieri og Jesper Grand har istandsat og omdannet til en moderne bolig i to etager. Anja arbejder professionelt som reklamestylist og ejer butikken Indenfor & Udenfor. Og derfor er indretningen i det private hjem i evig forandring, for indtrykkene fra arbejdet gør, at der tit kommer en nye ting med hjem.
– Ofte er det et nyt indkøb til boligen, som gør, at der skal flyttes rundt, man kan kalde det en arbejdsskade, smiler Anja og fortsætter:
– En ny stol eller et fotografi kan ændre hele udtrykket i boligen. Det er sjældent nok at stille stolen på en tom plads eller skifte det nye foto ud med et andet. Det vigtigste ved en god indretning er, at alt i rummet taler til hinanden, derfor kan man blive nødt til at rykke sofaen, når en stol kommer til, eller bytte kommoden under fotoet ud med en konsol. Og når man først er i gang, ender det ofte med, at alle ting får en ny plads.
Påvirket hjemmefra
Til alt held for husfreden er hendes mand påvirket af sin egen opvækst, hvor både mor og morfar på jævnlig basis rykkede rundt på møblerne i hjemmet.
– Vi kan begge to heldigvis lide at lege med indretningen. Selv om jeg professionelt arbejder med styling, er det sjældent vi er uenige om hvor skabet skal stå, hvis jeg kan udtrykke mig sådan. Det er faktisk meget rart at få min mands blik på vores egen bolig. Vi planlægger ikke ret meget, inden vi rykker rundt. Måske taler vi kort om, at det kunne være sjovt at flytte kommoden over på en ny væg, men det kræver så, at maleriet skal placeres over et andet møbel osv. osv. Ret hurtigt opgiver vi teorien og forsøger os i stedet frem, fortæller Anja, og tilføjer med et smil:
– Når den store møbelrokade går i gang, ryster vores søn på hovedet. Men han er også ramt af indretning. Når vi er i forretningen, skal han altid lige rette på møblerne eller lave sin egen lille opstilling.
På billedet ser man Anja Alfieri, reklamestylist og indehaver af antikvitets- og vintageforretningen Indenfor & Udenfor og hendes mand, Jesper Grand.

Blikket for detaljen er hemmeligheden bag deres hjem.
– Man kan sige, at indretning går ud på at opnå en form for harmoni. Jeg er derfor utrolig opmærksom på, at alt hvad der er i hjemmet, har en afsmittende effekt på hinanden. Det hjælper fx ikke at placere alle møblerne med samme højde i den ene ende af rummet, der skal være en variation for at øjet kan hvile.
Farver skaber harmoni
Man opdager hurtigt ved at kigge rundt og ikke mindst ved at være i Anja og Jespers hjem, at især farver hjælper harmonien på vej. I baghuset er der brugt både blåt, gult, lyserødt og grønt på væggene, mens de mest markante møbler er brune.
– Det hele må ikke ligne hinanden i form og farver, så bliver det let uinteressant. Kunsten er at placere et kvadratisk sidebord ved siden af en meget blød og rund lænestol og være opmærksom på, at de har noget tilfælles. Det kan være en farve eller materialet, de er bygget i. Man skal altid tænke indretning i helheder og ikke det enkelte hjørne eller rum.
På billedet ser man, hvordan lyset, der falder ned gennem ovenlysvinduerne fra Velux, giver den svenske rokokokommode ekstra spil i fineren. Den er fra midten af 1700-tallet. Ovenpå står den ikoniske Snoopy-lampe designet af Castiglioni i 1962 – her i en ny udgave. Løven i gips er af danske Jean Gauguin, søn af den store franske maler Paul Gauguin, købt på auktion.

I det lille rum ud til den franske altan, står en Louis seize-armstol og puf, som Anja har fået betrukket med støvet grøn velour. Hejseværket er fra da rummet blev brugt til opbevaring i begyndelsen af 1900-tallet og fungerer stadigvæk, når der skal hejses møbler ind og ud.

Ved siden af den belgiske brændeovn, som er valgt for sit klassiske enkle udseende, står en japansk tønde, der bruges til brænde. Discokuglen er sønnens valg, når solen står ned gennem Velux-vinduerne, spejler den små solprikker ud over hele stuen og ikke mindst godt humør. Tapetet er designet af Piero Fornasetti fra Cole & Son og hedder Forbidden Fruit.

En skydedør klunset på en landevej i Belgien lukker af til trappen. I loftet er der placeret et ovenlysvindue, så lyset kan komme ned i stuen og ind i soveværelset bag glasvæggen.

I hjørnet af stuen står et skrivebord i træ købt hos en antikvitetshandler i Berlin. Glaslampen er fra danske Svend Aage Holm Sørensen – fundet og købt helt ude på landet i Frankrig. Bagved skimtes kufferter fra Louis Vuitton, Goyard og Moynat, der bruges til opbevaring af legetøj. Skulpturen på bordet i bronze har tilhørt danske Johannes C. Bjerg, som selv har skabt den i 1917.

Midt i stuen står to Arne Norell-sofaer i læder, købt på auktion. Sofabordet er fra Illums Bolighus produceret tilbage i 1980’erne. Den store skulptur i gips, som Anja fandt på en auktion, er af en ukendt kunster. Oven på uldtæppet fra Ikea står en gammel CH25-lænestol designet af Hans J. Wegner i 1950, købt hos Roxy Klassik.

Køkkenelementerne er købt på auktion og stammer fra en nedlagt restaurant. Lamperne fra Gubi er nye og designet af svenske Greta Grossmann. Det franske vitrineskab i messing på væggen rummer souvenirs fra familiens rejser og smukt 1700-tals porcelæn.

Under trappen står en daybed designet af Anja selv med genbrugs-elmetræ fra Kina. Madrassen er vintage fra Østeuropa. Maleriet er af norske Ragnhild Keyser. Det lille skuffedarium er japansk og bragt hjem fra en rejse til netop Japan. Lampen i blåmalet metal er fransk fra 1940’erne, alt fra Indenfor & Udenfor.

Det danske skab fra 1800-tallet er en gave fra Jespers mor. Oprindelig var det brunmalet, men efter at Anja brugte to måneder på at skrabe maling af, dukkede den originale grønne frem.

Spisestolen i orange læder er fransk vintage, mens bordet er unika af danske Jean-Jacques Baruël.

Fra soveværelset er der gennemgang til badeværelset og den lille gang, hvor der står to kinesiske klædeskabe. Fotografiet er af franske Jean-Francois Jonvelle.

I soveværelset står en fransk glaslampe fra 1940’erne. I baggrunden hænger en japansk kimono fra Carmen og Fantasio.

Mellem badeværelset og trappen er der vinduer, så lyset kan få lov at fylde rummene. Skibet, der sejler forbi, er franske ”Normandiet”. På skabet står en gipsskulptur fra Anjas mor. Flaconen er fra spansk-franske Balenciaga, der skabte parfumen i 1971.

I den lille mellemgang står et par skabe fra 1800-tallet i sort lak fra den kinesiske Shanxi-provins købt hos Green Square. Oven på ligger seks Christian Dior-vintage-kufferter, der bliver brugt til opbevaring af vintertøj.

Fra stuen er der adgang til soveværelset, hvor det er et stort Velux- ovenlysvindue, der hiver lys ned til det forholdsvis mørkt placerede baghus. Sengen er fra svenske Royal Eden, hvor man selv kan bestemme stoffet, den skal polstres med. Over sengen hænger to akvareller af danske Franciska Clausen i en 1800-tals guldramme.

Baghuset er fra begyndelsen af det 20. århundrede, hvor det blev brugt til automobilgarage. En overgang har der også været heste her.