70'er villaen der er blevet til en drømmebolig

Med udsigt til den uspolerede natur bor kvinden bag firmaet Care by me, Camilla Gullits, sammen med sin mand arkitekt Nikolaj Rahbek Ernst. De har med få indgreb og respekt for den oprindelige arkitektur opdateret en mindre halvfjerdservilla til en stor, moderne, skandinavisk familiebolig.

Moderne og personlig drømmebolig

© Lars Ranek

De store vinduer med udsigten, der lukker lyset og himlen helt indenfor, tager næsten pusten fra en. Huset, der ligger i smukke naturprægtige omgivelser med udsigt til Sjælsø i Nordsjælland, er tegnet af en ukendt arkitekt, men linjerne kan godt lede tankerne hen på kunstmuseet Louisiana. Camilla Gullits og Nikolaj Rahbek Ernst forelskede sig i huset for 9 år siden og har med få, men effektfulde indgreb, og respekt for den oprindelige arkitektur, forvandlet en 130 m2 stor 1970'er-villa til en moderne og personlig drømmebolig med plads til både familieliv og designstudio. Camilla Gullits er kvinden bag livsstilsbrandet Care by me, et slow-living brand med design af puder, plaider, sengelinned og trøjer i uld, kashmir og økologisk bomuld, alt sammen produceret af kvinder i Nepal og Indien som en del af et socialt bæredygtigt projekt, hvor kvinder oplæres og uddannes i traditionelt håndarbejde. Nikolaj Rahbek Ernst er arkitekt og partner i tegnestuen Ernst + Kindt-Larsen Arkitekter. - Vi kom fra en gammel villa i Holte, men faldt pladask for den storslåede udsigt her. Huset var dog for lille til 5 mennesker, så udfordringen var at få udvidet boligarealet og åbne huset op mod udsigten. Fyldt med gode ideer og evnerne til at foretage arkitektoniske forandringer ville vi gerne skabe et hus med plads til at leve, hvor alle rum udnyttes til fulde, og det naturlige dagslys blev en del af den arkitektoniske oplevelse. Helt i pagt med den vidunderlige natur, vi er omgivet af, fortæller Camilla Gullits. ### Bolig med lyse og venlige rum
Og dagslyset vælter ind, når man træder ind i entreen med trapper til øvre og nedre del. Øverste del er leve-etagen, som parret kalder det, skabt til at være sammen, med stue og køkken som et stort mulitirum med udgang til balkon mod søen. Det er her, hverdagen leves i familien, der tæller tre store børn, tvillinger på 17 år og en på 22 år, der er flyttet hjemmefra. Med venner og familie kræver det plads og fleksibilitet, når alle er samlet. Man ankommer til mellemniveauet, som rummer entréen, hall, soveværelse, værelse, to badeværelser, bryggers og arbejdsrum. Underetagen på den skrånende grund var oprindelig kælder, men blev gravet fri og rummer nu et stort alrum med direkte udgang til haven og to børneværelser. - Åbningen mod søen blev vi så glade for, især foldedørene i mit arbejdsstudio, som kan skubbes helt til side. Det ophæver overgangen mellem ude og inde og giver en oplevelse af at sidde midt i naturen. Det er til stor, stor inspiration i mit kreative udviklingsarbejde, siger Camilla Gullits. Forvandlingen greb om sig. Også sove- og badeværelse har ændret fuldstændig karakter. Fra at være tillukket og mørkt har Nikolaj Rahbek Ernst med en glastilbygning på kun knap en meters bredde forvandlet soveværelsesdelen til et lyst og venligt rum med direkte adgang til badeværelset, kun adskilt af en glasrude. Den oprindelige og helt almindelige væg er skåret op og rykket knap en meter ud. I mellemrummet er der sat glas som et bredt bånd hele vejen rundt. Her er sengen hævet på et betonpodie med frit udsyn til søen og stjernerne om aftenen. - Det er som at ligge i telt, når regnen trommer mod ruden.

Forvandling med flere m2

© Lars Ranek

Huset set fra søsiden og haven. Familien sover udendørs på balkonen på varme sommernætter. Husets forvandling har gjort 130 m2 til 230 m2 inklusive tilbygningen til bade- og soveværelse på 5 m2 og designstudio og bryggers på ekstra 30 m2.

Køkken med kobber-emhætte

© Lars Ranek

Køkkenet er det eneste, der endnu ikke er renoveret. Køkkenskabene og kobber-emhætten var i huset, da familien overtog det. Rummet er langt nok til, at der kan sidde 40 mennesker til bords fra stue til køkken. Stolene er af Eames, glaspendelen af PH. Klassikerne har fået selskab at en stor oksehud på de brændte teglklinker. Fra køkkenet er der direkte udgang til morgenmadsbalkonen.

Svane-stole af Arne Jacobsen i kernelæder

© Lars Ranek

Svanerne af Arne Jacobsen er et kært eje og resultat af en byttehandel. Naboen spillede folkemusik og manglede en vest. Den syede Camilla Gullits til ham og fik stolene i bytte som tak. De er siden ombetrukket med kernelæder. Hyggekrogen med hulestemning har en sovehylde, som den kaldes. Det er et populært opholdssted for husets små gæster. Puder i kashmir og bomuld i nordisk farveskala er fra Care by me.

Entré med masser af dagslys

© Lars Ranek

Fra entreen hvor dagslyset nærmest kastes ind, er der kig til både sø og køkken. Murstene er malet hvide, og de brændte teglklinker på både gulve og trapper har fået lov at blive liggende. Loftets rustikke udtryk og husets oprindelige 70'er-stil fremhæves af de sortmalede limtræsspær og af vindues- og dørpartierne.

Udsigt til søen og den gamle badebro

© Lars Ranek

Udsigt til søen og den gamle badebro fra balkonen. Hernede er det allerbedste sted at spise aftensmad, grille, drikke et glas vin og nyde solnedgangen. Mellem sivene gemmer sig en robåd.

Huset set fra forhaven

© Lars Ranek

Krydderurter, blomstrende stauder og roser får lov til at brede sig på den brostensbelagte plads, indrettet som gårdhave. En frodig blåregn slynger sig under tagudhænget. Her er også en spiseplads og hyggekrog med den uundværlige daybed. Yderst til højre kig til tilbygningen med soveværelse.

Glasvæg mellem soveværelse og badeværelse

© Lars Ranek

Mellem soveværelset og badeværelset, der ligger i direkte forlængelse, er der sat en glasvæg op, så man kan gå i bad, uden at der sprøjtes vand på sengen.

Seng med betonsokkel

© Lars Ranek

I soveværelset vælter dagslyset ind ad det en meter brede glasbånd, huset er forøget med. Sengen er hævet på en betonsokkel. Lamperne er Tolomeo fra Artemide, og de to hvidmalede taburetter fungerer som sengeborde. Sengelinned og quiltet sengetæppe er fra Care by me.

Badekar forsænket i gulvet

© Lars Ranek

Badekarret er genialt forsænket i gulvet af flydende beton fra Weber Designgulv. Døren til venstre åbnes med frit udsyn til naturen. Hylden i træ holder styr på badeprodukterne og fungerer som trædebræt ud til en lille træterrasse og en primitiv udebruser. Familien kan godt lide at vinterbade i søen og derefter hoppe i et varmt karbad.

Smart bruseniche

© Lars Ranek

Bruseren på gæstebadeværelset er snedigt udtænkt. For at udnytte den begrænsede plads svinges en glasskive ud, så brusenichen er afskærmet. Når man er færdig med at bade, svinges den ind igen, og håndvasken er fri til at børste tænder.

Opbevaringselementer af Nikolaj Rahbek Ernst

© Lars Ranek

Rummet får dagslys via en matteret glasrude, der adskiller forældrebadeværelse og gæstebadeværelse. Badeværelset med opbevaringselementer har Nikolaj Rahbek Ernst selv tegnet.

Relaterede Artikler