3. hus på samme vej
Familien Knudsen flyttede til Løkken for at prøve, om livet i en sommerferieby på Vestkysten var noget for dem.
AfNår man kommer sydfra mod Løkken på den jyske vestkyst, kan man køre det sidste stykke på sandstranden. Regnen siler ned, men over Løkken er der et hul i skyerne, hvorfra solen kaster søjler af lys mod jorden. Hvilket er passende. Fortællingen om familien Knudsens tur fra lejlighed i Aalborg til selvforsynende hus i Løkken er nemlig en solstrålehistorie.
- Vi boede i et lille hus lige herhenne om hjørnet, da vi hørte, at der skulle udstykkes grunde. Vi ventede vores andet barn på det tidspunkt og syntes, at vi havde brug for mere plads, fortæller Anne Knudsen, mens hun sidder i hjørnesofaen i stuen. En hjørnesofa, som blev omdrejningspunktet i en af de få stridigheder mellem fru bygherre på den ene side og hr. bygherre og arkitekt på den anden. Men mere om det senere.
Da beslutningen om at bygge selv var truffet, gik parret, som de grundige mennesker, de er, i gang med at researche.
- Vi gik til en masse åbent hus-arrangementer, hvor vi kiggede på, hvordan andre huse var indrettet. Her fik vi mange idéer til, hvordan vi ville have det i vores hus. Og hvordan vi ikke ville have det, fortæller Mogens Knudsen.
Hvert besøg kunne aflæses på deres tegninger, som blev mere og mere detaljerede og endelige. Men der manglede en professionel hånd.
- Vi kan jo ikke tegne et hus. Vi sad med vores A4-papir og forsøgte os frem. Men til sidst måtte vi have en fagmand indover, forklarer parret.
Ind på scenen trådte derfor Mogens Starcke. Han er oprindeligt uddannet ejendomsmægler og autoriseret lånerådgiver. Men en økonomisk krise og en gammel drengedrøm om at tegne huse førte ham en anden vej, og han er nu selvlært arkitekt med speciale i selvforsynende huse.
Vi så hans annonce i avisen, og så tog vi ud og så nogle af de huse, han har tegnet, husker Anne Knudsen og forklarer, at tanken om et selvforsynende hus på det tidspunkt havde bidt sig fast.
Vi havde fået et tilbud på murstenshus, men via Mogens Starcke kunne vi få et selvforsynende hus til samme pris, og når man selv har sat et par børn i verden, så begynder man at tænke over sådan noget, fortsætter hun.
Dermed gik de imod den seneste tendens, hvor folk er begyndt at spare på energiforbedringer både i renovering og nybyg. Hvilket ifølge Mogens
Fra entréen er der direkte adgang til den 50 m2 store garage. Stolen About a chair er fra Hay ligesom bordet Bella Cofee Table. Lampen er en Le Klint 172, og tæppet er fremstillet i sisal af Lerche Design.
Huset har mange flotte kig. Her fra stuen ned mod køkken/spisestue-afdelingen. Den dekorative og stemningsskabende biopejs er fra Decoflame.
Fra køkkenet kan man overskue stort set hele huset og haven. Børneværelserne ligger lige ud til fællesrummet, så familien føler, at de er sammen, selv om de befinder sig i forskellige dele af huset. Køkkenet fra Schmidt er udført i sort eg og har corian-bordplade. For enden af køkkenbordet et BeoVision 10-fjernsyn. Spisebordet er et Piet Hein Ellipsebord med Arne Jacobsens 7'er-stole omkring samt et par Stokke-stole til børnene. Den flotte lampe er designet af Jasper Morrison for Flos. Vinduerne Auraplus er superlavenergi-vinduer fra Rationel.
Hjemmekontoret står for det meste ubenyttet hen. Derfor bliver en del af rummet snart lavet til et vinskab.
Fra haven ser man de mange dejlige sol- og lækroge. Glasafskærmningen er uden ramme, så der ikke er forstyrrende linjer, når man ser ud fra stuen. Fra denne vinkel aner man lige solcellerne på taget til venstre.
Nordic Energy Group har leveret solceller, solvarmeanlæg og jordvarmeanlæg. Desuden er huset isoleret med 400 mm i loft og vægge og 500 mm i gulvet. Det første år skulle anlægget køres ind, og energiudgiften var på 5000 kr., men familien forventer at gå i nul allerede i år. Ifølge beregniner er husets forbrug på minus 47,9 kWh/m2, hvilket er fire gange mindre, end der kræves af et passivhus.
Mogens Starcke er oprindeligt uddannet ejendomsmægler og lånerådgiver. Han har siden 2009 haft sit eget arkitektfirma med speciale i selvforsynende huse, hvor han tilbyder en samlet pakke med hus, lånerådgivning og projektstyring.
- Jeg skulle bygge et hus til min familie, og jeg var inspireret af passivhuse. Men jeg ønskede at gå i nul på hele energiforbruget, så jeg ikke skulle betale varme og el, fortæller han.
Derfor pimpede han passivhus-tanken op med jordvarme, solceller og solfangere. Resultatet var et hus, der bruger mindre energi, end det laver, uden at gå på kompromis med æstetiken.
- Man skal ikke kunne se, at et hus er selvforsynende. Jeg gemmer solceller og solfangere, så man ikke kan se dem udefra. Og så skal det fungere, uden at man skal sætte sig ind i al mulig teknik, siger Mogens Starcke.