Før og efter: 5 vilde facadeforvandlinger

Se fem vellykkede facadeforvandlinger her, hvor fortidens slid og hovsa-løsninger er slettet og nyt potentiale fundet frem.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Danske BoligArkitekter, der er en non-profit ordning.

Vilde facadeforvandlinger

Med hjælp fra en arkitekt kan dit gamle hus på ny blive din drømmebolig.

Se fem vellykkede facadeforvandlinger her, hvor fortidens slid og hovsaløsninger er slettet og nyt potentiale fundet frem.

© Danske BoligArkitekter m.fl. FØR
© Danske BoligArkitekter m.fl. EFTER

Fra rodebunke til moderne træhus

Tilbygning på tilbygning var op gennem årene sat på et ældre hus fra 50’erne.

En rodebunke af knopskud uden sammenhæng og rød tråd. Da en ung familie købte huset overbevist om dets potentiale og gode beliggenhed, kontaktede de arkitekt Rune Ager Brund, der har forvandlet huset til en drøm af et moderne træhus – der både har karakter og et minimalistisk og simpelt udtryk, der passer ind i omgivelserne.

Husets form og facade er strammet op, efterisoleret og beklædt med varmebehandlet og vedligeholdelsesfri træbeklædning, der med tiden vil patinere til en smuk sølvgrå farve.

Herudover har han etableret skur og en smuk terrasse med overdækning, indbyggede plantekasser og flere niveauer at vælge imellem.

Se mere fra ombygningen hos Danske BoligArkitekter her.

© Danske BoligArkitekter m.fl. FØR
© Danske BoligArkitekter m.fl. EFTER

Nu står alt knivskarpt

Villaen fra 60’erne trængte til en opfriskning. Stilforvirring og mange forskellige materialer og linjer fik huset til at se rodet og umoderne ud.

Boligejerne fik derfor hjælp af arkitekt Lars Bo Poulsen, der indenfor lokalplanens krav om saddeltag og samme antal kvadratmeter, har fået villaen til at stå knivskarpt.

Facaden er pudset hvid, tagstenene skiftet ud med zink og tagudhænget fjernet, så formen står helt stram. Indgangspartiet er markeret med et stort glasparti, der giver lys og rummelige oplevelser indenfor, mens hoveddøren, garageporten og vinduesrammerne er skiftet ud med nogle i træ, for at give husets nye, stramme og enkle udtryk lidt varme og blødhed.

Den før tilbyggede carport i gule mursten er i dag fastgjort til huset og passer i materialer og linjer ind i det samlede billede, ligesom belægningen er gjort ens for et mere roligt udtryk.

Se mere fra ombygningen hos Danske BoligArkitekter her.

© Danske BoligArkitekter m.fl. FØR
© Danske BoligArkitekter m.fl. EFTER

Mørk 70'er-villa blev lys og moderne

Den store 70’er-villa var slidt og levede ikke længere op til en moderne families krav. Boligejerne kontaktede derfor arkitekt Jan Smidt Andreasen med et ønske om en modernisering – men med respekt, hvorfor de store linjer i arkitekturen er bevaret.

I dag er huset moderne og lyst, når man møder det på villavejen med en ny hvidpudset facade, større vinduespartier og et gelænder i glas uden synlig ramme, for et lettere udtryk og et maksimalt udsyn fra boligen, der har udsigt til Kolding Fjord.

De hvide flader er brudt af felter i træ, der giver varme og blødhed til det hvide, firkantede hus, mens de sorte vinduesrammer giver kontrast til de hvide flader og fungerer som en dekorativ konturstreg, der understreger husets lige linjer.

Se mere fra ombygningen hos Danske BoligArkitekter her.

© Danske BoligArkitekter m.fl. FØR
© Danske BoligArkitekter m.fl. EFTER

Mishandlet funkisvilla ført tilbage til sit gamle jeg

Den gamle funkisvilla fra 1935 trængte til en kærlig hånd, så den kunne komme til at stråle på ny. Familien kontaktede derfor arkitekt Peter Saabye, der har fjernet velmenende, men uheldige tilføjelser sat på i 70'erne som det tunge, flade tag.

Ligesom den påsatte, mørke udestue nu er integreret, så det i højere grad ligner en del af huset og har fået store vinduespartier. Lyset strømmer derfor ind. Facaden er efterisoleret med facadebats og efterfølgende pudset hvid, så huset i dag står helt skarpt.

Se mere fra ombygningen hos Danske BoligArkitekter her.

© Danske BoligArkitekter m.fl. FØR
© Danske BoligArkitekter m.fl. EFTER

Kedeligt hus blev fuld af varme og personlighed

Huset var egentlig moderne og pænt nok, men virkelig kedeligt at se på med sit helt hvide og blege udseende uden farver eller materialer som kontrast.

Boligejerne fik derfor hjælp af arkitekt Rasmus Bak til på ny at give deres hus karakter og personlighed.

Løsningen blev en beklædning af lodrette lister i cedertræ, der med tiden vil patinere smukt - og modsat en hvidpudset facade ikke kræver vedligeholdelse.

Imens er vinduerne skiftet og blevet flere for at trække mere lys ind. Vinduerne er valgt med en sort ramme, så de står i skarp kontrast til cedertræet, understreger husets linjer og skaber en grafisk komposition i facaden.

Se mere fra ombygningen hos Danske BoligArkitekter her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter