© iStock

Er Amager stadig Lorteøen, og dør man af at bo på Pestegnen?

Nogle byers øgenavne hænger ved, også selvom Danmark udvikler sig i rasende fart i disse år. Boliga har undersøgt, hvad ord kan gøre ved et sted - og boligmarkedet.

Pestegnen, Plagelse, Jyllands Kirkegård, G-strengen ...

Smilets by og Solskinsøen - Aarhus og Bornholm lever højt på de positive ord, som er hæftet på stederne gennem tiden.

Knap så stor herlighedsværdi ligger der i begrebet Lorteøen, Amagers øgenavn siden dengang H.C. Andersen begav sig på 'fodreise' fra Kongens Nytorv og ud på den udskældte ø, hvor hans latinlærer boede.

Og når vi er ved de knap så nuttede navne: Pestegnen, vestegnen, lyder ikke videre attraktivt. For ikke at glemme Plagelse, Jyllands Kirkegard (Horsens fx) og G-strengen mellem Bredballe og trekantsområdet ...

H.C. Andersen oplevede Slagelse som en plage

Boliga.dk har undersøgt en række stednavne i Danmark, som gennem generationer har klæbet sig fast til byer – ofte med uret.
Igen kommer H.C. Andersen på banen:

  • Sprog kan skabe sammenhænge, der både er gode og dårlige, fordi vi lægger nogle følelser i ordene. Vi er enige om, at en plage er noget negativt, så når H.C. Andersen har fundet på at kalde Slagelse det, er det selvfølgelig noget dårligt, som vi kommer til at sætte i forbindelse med byen, uden at den nødvendigvis er det for andre end ham, siger sprogforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Michael Ejstrup til boliga.dk.

Boligpriserne stiger og stiger på Lorteøen og Jyllands kirkegårde

Boliga.dk gennemgår en række eksempler på danske områder og byer, som ikke længere 'lever op til' deres øgenavne.
Der er nemlig sket en masse med boligmarkedet i de pågældende områder, hvilket du kan læse mere om her.

Og Lorteøen er, som de fleste ved, ikke fyldt med lort i 2016. I gamle dage var Amager ganske rigtigt en losseplads og oven i købet stedet, hvor Københavns latriner blev tømt, og indholdet brugt som gødning til de mange nyttehaver og smålandbrug.
Billedet er et helt andet nu, hvor strandkvartererne har fået et boost af Amager Strandpark, og Ørestad vokser dag for dag med nye, ultramoderne boligbyggerier.

Priserne på villa/rækkehuse og ejerlejligheder i områder med Københavns S-postnummer er steget med 274 procent fra 1995 til 2015 - når der tages højde for inflationen, viser Boligas beregning.
Samme stigninger viser sig de steder i Jylland, der ellers har fået prædikatet 'kirkegårde'. For eksempel Randers kan prale af markant højere boligpriser end i 90'erne.