En storbylejlighed på under 30 m2? Ja da! Se arkitekternes bud her

Arkitekter i Aarhus og Tokyo giver et bud på, hvordan vi udnytter pladsen bedre, når vi bor i en storby – både i udvendige omgivelser og indvendigt.

Der er træ med træ på hos Tegnestuen Fem, og det har en god indvirkning, for det samler ligesom det lille hus og giver det et kohærent udtryk.

© Helene Høyer Mikkelsen

20m²: Småt er godt

2O m² er alt, hvad der er at gøre godt med i Tegnestuen Fems version af et hus, der er et godt eksempel på, hvor meget man kan få ud af lidt. Og det ved de, for de bruger selv huset, der ligger på Godsbanen i Aarhus, som kontor. Deres overordnede fokus har været, med forskellige virkemidler, at skabe zoner indenfor, sådan at der er en tydelig forskel på den del, der fungerer som kontoret, og den resterende del, der fungerer mere som opholdsrum.

Konstruktionen, der bærer udhænget, går igen indvendigt, sådan at spærene deler rummet op, samtidig med at de deler bygningen vertikalt, så opbevaring og en hems er placeret over dem, og funktionelle rum under dem. Man kan sige, at både opbevaringsløsninger og rumopdeling er opstået på konstruktionens præmis, hvilket er vigtigt, når man bygger så småt, for der er ikke plads til unødvendige løsninger.

© Helene Høyer Mikkelsen

Selvom det er småt med pladsen, har huset alle de nødvendige funktioner som køkken, en hems med soveplads og en arbejdsplads, der også kan agere spiseplads.

© Helene Høyer Mikkelsen

Masser af træ

Der er anvendt træ som primærmateriale, fordi det både patinerer gennem brug, men også er til at arbejde med løbende, hvis huset skal udvides. Den udendørs beklædning står ubehandlet, og det tydeliggør udhængets effekt på konstruktionen, og indvendigt er gulve, borde, køkkenfronter og hylder lavet i massive douglasplanker.

Der er brugt børstet stål som et kontrastmateriale til detaljer som dørgreb, vandhane og inventar, som på samme måde skal modtage slid og på den måde bære vidnesbyrd om husets brug.

© Helene Høyer Mikkelsen

26m²: Et hjem i flere niveauer

På 26 m² sætter House Tokyo et lille fodaftryk. Som navnet, House Tokyo, indikerer, ligger det i Japan i en af verdens tættest befolkede byer. Alligevel er der hele 51 m² til at bo på, fordi den lokale tegnestue Unemori Architects har tænkt både op og ned af boksen, så at sige. Boligen er nemlig konstrueret i niveauer, således at den ligger delvist i kælderniveau, og arkitekterne har også bygget højt til loftet. Hvert niveau i huset har sin egen funktion.

Indgangen ligger i stueplan, og her kan man enten gå nedenunder, hvor der er bad og soveværelse, eller tage trapperne op i køkkenet med spiseplads.

Selvom huset er delvist nedsænket, så opfører det sig ikke som en typisk kælderbolig, fordi de øverste strukturer er smækfyldte med vinduespartier, som lader lyset strømme ind.

© Helene Høyer Mikkelsen
© Helene Høyer Mikkelsen

Fantastisk lysindfald

Den øverste kontruktion sørger for, at der kommer masser af lys ind igennem et sæt skydedøre og flere højt placerede vinduer, ligesom den skaber fornemmelsen af luft i et ellers meget lille byggeri.

De forskellige niveauer hjælper også lyset på vej, fordi de giver mulighed for en mere alsidig placering af vinduerne – faktisk har den øverste konstruktion intet andet formål end at lukke lys ind. Fordi pladsen, hvorpå House Tokyo ligger imellem de eksisterende huse, er ekstremt lille, har arkitekterne også tænkt over placeringen, og huset er rykket tættere på skellet til fortovet, sådan at lyset i boligen får meget bedre betingelser.

De mange og lidt skæve niveauer i House Tokyo er ikke bare interessante for øjet, men er også meget anvendelige i indretningen af rummene.

© Helene Høyer Mikkelsen