Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kom med bag kulisserne: Find inspiration i operahusets ikoniske design

Annonce Med sin prominente plads ved Københavns Havn har Operaen i 15 år delt vandene som arkitektonisk ikon. Men hvad gør den til evig inspirationskilde?

Inspiration er vigtig for mennesker, og den kan komme fra mange vidt forskellige steder. Fra naturen, andre mennesker, kulturen eller arkitekturen for blot at nævne nogle. Men i den seneste tid har vores frihed til at finde de drømmesteder, der inspirerer os, været begrænset af restriktioner og nedlukkede omgivelser.

Skuespiller Neel Rønholt finder som regel sin inspiration i den kreative kunst, men som selvudnævnt urbanit finder hun også inspiration i at udforske sin hjemby, København, og i særdeleshed Københavns Havn, hvor yndlingsbygningen er Opera Huset. Når det kommer til at komme rundt i byen, kræver Neel Rønholt en bil, der kan følge med i hendes travle livsstil, og for nylig har hun prøvet den nye Honda e – som er mere end i stand til at følge med hende.

Med sit markante udtryk har Operaen i halvandet årti fuldendt Amalienborg-aksen og er blevet en inspirationskilde for mange til alt fra arkitektur og design til dans og formgivning.

Kom med bag kulisserne på det ikoniske byggeri her – og se Neel Rønholts egen inspirationstur i den nye Honda e i bunden af artiklen.

Operahusets front i glas og stål har givet huset mange kaldenavne og delt vandene gennem tiden. Neel Rønholt elsker stedet og bruger det, når hun har brug for ny inspiration i sin travle hverdag.

Lysende kunst skaber dynamik

Selvom bygningsværket i sin forholdsvis korte levetid stadig formår at dele vandene, når det kommer til smag og behag, kan det ikke benægtes, at det har sat sit præg på byen. Og med sit interiør designet af nogle af Danmarks mest anerkendte kunstnere som Per Arnoldi, Tal R og Olafur Eliasson er der da også masser af inspiration at hente i det store byggeri.

Udover den pompøse facade i glas og stål, så er noget af det første, der møder dig i Operahuset Olafur Eliassons tre store lamper i foyeren. De er med deres 8.000 spejle et stykke lyskunst. De skaber dynamik og farvespil i det store rum – og er synlige for de forbipasserende skibe og både i havnen – ja, endda helt ovre fra den modsatte havnekaj. Bliv inspireret af refleksionernes evigt skiftende udtryk fra solens genskin og se, hvordan det næsten bliver til visuel musik.

I aftentimerne spejler lyset fra Operaen sig i havnen og skaber et smukt lysspil i vandet. Foto: Wolfgang Hasselmann via Unsplash

Kontrastfyldte farver som inspiration

Inden for imponerer farvesammensætningen af de lyse sten på gulv og vægge med kontrast fra Store Scenes imponerende skal i ahorn, designet af kunstner Per Arnoldi. Sammenspil mellem de sandfarvede fliser og den varme orange fra ahorntræet virker aktuelt og tidløst, hvad end man vil lade sig inspirere til sin indretning eller sin kunst.

Det er også værd at tage et nærmere kig på Tal R’s store værk i Takkelloftets foyer. Det måler hele 4 x 14 meter og viser et skibsmotiv i klare farver og enkel formgivning, der henleder tankerne på et moderne hulemaleri i overdimensioneret og farverig facon. En farvelære, der kan være til stor inspiration for både farve- og designelskere.

Operahusets stringente linjer fremhæver brugen af forskellige materialer, der giver liv til facaden. Foto: Jonas Tebbe via Unsplash

På strømlinet inspirationstur med Neel Rønholt

Vil du finde flere imponerende inspirationskilder gemt i byen, kan du med den elektriske bil, Honda e køre på opdagelse i en lille, lydløs oase.

Lær mere om bilen i videoen herunder, hvor skuespiller Neel Rønholt viser dig sin store inspirationskilde i København og bliv inspireret her

Håndplukket til dig