Interessen for grønne tage boomer

Drømmer du også om et grønt, frodigt tag? Vi viser dig her de skønneste huse i naturskønne områder, der er med til at opfylde vores drøm om et fristed i pagt med naturen.

I Danmark ses en voldsom stigning af grønne tage og efterspørgslen skyldes i den grad en teknologisk produktudvikling, der har gjort anlægsprocessen markant billigere.

Det ses både hos private husejere og offentlige bygninger, hvor de traditionelle tagløsninger i stigende grad bliver fravalgt.

Modulløsninger er fremtiden

Jesper Staal, der er ansvarlig for Grønne Tage ved Buus Anlægsgartner, forventer at tendensen med de grønne tage vil stige.

Jesper Staal forklarer:

”Et grønt tag har den unikke evne, at det optager op mod 50% af et års nedbør og dermed skåner kloaksystemet for en masse vand. Med tanke på de seneste års voldsomme skybrud, som har forårsaget ødelæggende oversvømmelser, er grønne tage en billig løsning på den højaktuelle udfordring, det er at klimasikre vores kloaksystem. Samtidig er det jo enormt flot med et grønt og levende tag. Disse fordele er ved at gå op for forbrugerne og offentlige beslutningstagere, hvilket resulterer i den stigende interesse”. Ifølge Jesper Staal er modulløsninger fremtiden inden for grønne tage. Modulerne bliver fremstillet på et gartneri, der er afskærmet fra regn og vind. Hermed bliver selve anlægsprocessen hurtigere og nemmere at planlægge. ## Derfor er de grønne tage populære Et hus med et grønt tag skaber en unik atmosfære omkring din bolig. Taget optager op mod 50% af et års nedbør og skåner dermed kloaksystemet for en masse vand. Anlægsprocessen er blevet hurtigere og billigere, fordi sedum-taget præfabrikeres i moduler, der nemt kan placeres side om side på taget. Oftest er de grønne planter på taget sedum-planter, også kaldt stenurt, og de kræver næsten ingen vedligeholdelse. Der findes flere forskellige sedumarter, så du selv kan sammensætte efter hvilke farver, du vil have på taget. Se, hvordan andre har opfyldt deres drøm om et sted i pagt med naturen nedenfor:
© Tim Wahlfried

Det grønne tag er vedligeholdelsesfrit

Det grønne tag fungerer perfekt for husets ejer, da der aldrig skal renses tagrender og i tilfælde af stormvejr, er der heller ingen blafrende tagsten at tage hensyn til.

Taget er beklædt med stenurt, der fint blomstrer med gule, lyserøde og hvide blomster i foråret.

Taget er stort set vedligeholdelsesfrit. De første par år fik taget lidt gødning og det kan ske at der i ny og næ skal trækkes en mælkebøtte op, derudover passer det faktisk sig selv.

Taget kan nemt tåle at du går på det, hvilket giver husets ejere mulighed for at sidde på bakketoppen og kigge ud over kvarteret.

Se resten af huset her.

© Tim Wahlfried.

Frodig grøn væg

Husets ejere har blandet hårde og bløde materialer sammen med organiske materialer. Det ses blandt andet på husets grønne sedum-tag og plantevæg, der er placeret på garagen ved indgangen og på en endevæg i haven.

Der er lagt vægt på at få det indre og yde til at spille sammen, og samtidig skabe et grønt udeliv med masser af planter, både foran huset og i haven. Se flere billeder af den grønne væg her.
© Andreas Mikkel Hansen

Et tag med sukkulenter

Husets ejere har valgt at skille sig ud fra de andre sommerhuse i området ved have et tag, der er plantet med rød sedum og sukkulenter i en smuk rødlig farve.
Det unikke røde tag passer godt til huset, der er malet sort.

Se flere billeder af sukkulent-taget i Christina B. Kjeldsens artikel her.

© Dorte Mandrup Arkitekter

Grøn city-IKEA

I 2019 åbner verdens anden city-IKEA på Kalvebod Brygge i København, hvor naturen er i fokus. Oven på varehuset bliver der etableret et stort grønt sti-areal, som vil være tilgængeligt for alle, der har lyst til at benytte området.

På den måde får varehuset bragt naturen med sig ind i byen. Det grønne tagrum kommer til at ligge i forlængelse af et allerede eksisterende langstrakt, grønt sti-areal og bliver næsten nabo til Tivoli-hotellet. Se flere billeder af den nye IKEA her.