Ikea ved Fisketorvet tegnet af Dorte Mandrup arkitekter med kaktus-højhuse af BIG.
© Dorte Mandrup Arkitekter

Gå oven på grøn IKEA i 2019

Planerne afsløret for Københanvs nye grønne IKEA-kile af Dorte Mandrup med kaktus-højhus af BIG

IKEA i københavnerånd

Overborgmester Frank Jensen er lykkelig for de netop offentiggjorte planer for området omkring Fisketorvet ved Kalvebod Brygge. Her kommer der i 2019 til at stå et af verdens første city-IKEA'er suppleret med et par opsigtsvækkende tårne med kaktus-look på op til 77 meter.

  • "Det er en fantastisk plan. Byggeriet har den helt rette københavnerånd og skaber et spændende grønt byrum til glæde for alle, der færdes i byen", udtaler Frank Jensen til Politiken.

Planerne for bygningnere på området er netop blevet offentliggjort.

Det nye bygningskompleks kommer til at omfatte et bygningsareal på svimlende 74.000 kvadratmeter. Beliggenheden bliver på et ubenyttet baneareal tæt på Hovedbanegården og lige over for det store københavnske indkøbscenter, Fisketorvet.

Det er to af de absolut mest nyskabende tegnestuer, der står for de to mest markante arkitektoniske indslag på området.

  1. Dorte Mandrup Arkitekter tegner det nye IKEA-varehus med grønne stiarealer oven på taget.
  2. Bjarke Ingels og BIG står for de to 77 meter høje tårne beregnet til 500 ungdomsboliger og med en iøjnefaldende profil, der leder tanken hen på kaktusser.
Ikea af Dorthe Mandrup Arkitekter fra Dybbølsbro
© Dorthe Mandrup Arkitekter
IKEA af Dorte Mandrup Arkitekter fra Dybbølsbro
© Dorte Mandrup Arkitekter

Et Ikea for cykler

Det nye boligvarehus møder det behov, som mange københavnere uden bil har for at købe inventar og interiør til deres boliger.

IKEA kommer således til at ligge klos op ad S-togs stationen Dybbøl Station. Varehuset bliver desuden forsynet med over 1000 parkeringspladser til cykler. 60-70 af dem vil være øremærket til Christiania-cykler.

Der findes i dag i hele verdenen kun et regulært City-IKEA, der er beliggende centralt i en metropol, og det er ligger Hamborg. IKEA ved Fisketorvet bliver derfor kun nr. to af slagsen på verdensplan.

Naturen ind i IKEA

Men selvom varehuset ligger midt i byen, så er planen faktisk, at det 37.000 kvadratmeter store varehus skal bringe landet og naturen ind i byen. Oven på varehuset vil der nemlig blive etableret et stort grønt stiareal, som vil være tilgængeligt for alle, der har lyst til at benytte området.

Dette tagrum kommer desuden til at ligge i forlængelse af et allerede eksisterende langstrakt, grønt tagstiareal, der løber fra Bernstorffsgade tæt på Tivoli i hjertet af København og til Tivoli-hotellet ved DSB's banelegeme tæt på Hovedbanegåden. IKEA og IKEA's tagstisystem vil faktisk være nærmeste nabo til dette Tivoli-hotel.

Høringen på byggeriet begynder i starten af maj og afsluttes i slutningen af juni. Hvis alt går efter planen, vil hele komplekset med Dorte Mandrups nye city-IKEA og de tårnende ungdomsboliger af BIG stå færdig i 2019.

Big Kaktushøjhus forbundet med Dorte Mandrups Ikea-bygning
© Dorte Mandrup Arkitekter