Genistreg - eller hjem for gale kunstnere og Bond-skurke?

"Perfekt til Bond-skurke eller mystiske arkitekter," kalder nogen det. Se Kendrick Bangs Kellogg betonblomst midt i Joshua Tree-ørkenen.

Joshua Tree-huset smelter sammen med ørkenen
© Lance Gerber

Dette er et af verdens mest underlige huse. Placeret midt i ørkenområdet, Joshua Tree, i det syd-østlige Californien. En betonblomst eller svampeformation i de samme tørre jordfarver som terrænet.
Men det er samtidig et af historiens mest betydningsfulde privatboliger. Joshua Tree-villaen er tegnet af arkitekten
Kendrick Bangs Kellogg, som både er blevet sammenlignet med Frank Lloyd Wright og Antoni Gaudi på grund af det organiske formsprog i beton.

Kellogg evner at 'slynge' beton rundt, som var det modelervoks, og han opfatter materialet som yndefuldt, men stærkt – lidt ligesom en blomstrende kaktus i ørkenen.

Huset i nationalparken Joshua Tree stod først færdigt i 1993, men det har reminiscenser fra de første betonbyggerier i 40'erne og 50'erne, hvor Le Corbusier også skabte en ny byggetradition.
Beton, stål, glas og kobber er smeltet sammen med klippen og står som en sær, men smuk, vækst midt i det stenede landskab.

The Joshua Tree House blev bestilt af et lokalt kunstnerpar, og interiøret bærer også præg af en helt særlig stil. Et designsite har kaldt det 'Bond-skurkens perfekte hjem', og andre taler om, at her kan de mest underlige arkitekter gå under jorden.
For godt et år siden blev huset imidlertid sat til salg under stor bevågenhed, for den slags privathjem er sjældne på markedet. Prisen var omkring 20 millioner kroner.