Er brutalisme verdens grimmeste arkitektur?

Casa Sperimentale bliver sammenlignet med historien om Frankenstein - uhyret, som blev skabt af et geni, men var skruet helt forkert sammen. Se verdens mest udskældte arkitektur, brutalismen.

Frankenstein-arkitektur
© Oliver Astrologo

'Det ligner Frankenstein', skriver arkitekturskribenten på Architizer om denne betonklump, der ligger ved kysten tæt på Rom.
Huset blev tegnet i slutningen af 60'erne af Giuseppe Perugini og fik navnet 'Casa Sperimental', et eksperiment og samtidig eksempel på arkitekturperioden brutalisme.

© Oliver Astrologo

Brutalisme eller 'nybrutalisme' er et begreb indenfor moderne arkitektur, som blandt andet den svenske arkitekt Hans Asplund dyrkede i 50'erne og 60'erne.
Man kan næsten se på bygningerne, hvorfor de kaldes 'brutale' - materialerne er stål, glas og frem for alt upudset beton, som fremtstår krakeleret og beskidt efter kort tid.

Men brutalismen er mere end trodsige betonkolosser med sære geometriske udtryk - det er også en del af modernismen i midten af 1900-tallet, som for eksempel Le Corbusier blev international stjerneambassadør for.

'Casa Sperimentale' blev forladt, da arkitekten døde i 90'erne, og ingen ville herefter vide af det sære skrummel. Frankensteins historie om igen.

Vi har uden at vide det masser af eksempler på dansk brutalisme - bare kig på Panum Instituttet i København. Stilen er blevet en del af vores bygnings-DNA, selvom den har været meget udskældt.

Fotografen Oliver Astrologo har valgt at se skønheden i brutalismen.
Se flere eksempler på lignende arkitektur på Architizer.