Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Er brutalisme verdens grimmeste arkitektur?

Casa Sperimentale bliver sammenlignet med historien om Frankenstein - uhyret, som blev skabt af et geni, men var skruet helt forkert sammen. Se verdens mest udskældte arkitektur, brutalismen.

Frankenstein-arkitektur

© Oliver Astrologo

'Det ligner Frankenstein', skriver arkitekturskribenten på Architizer om denne betonklump, der ligger ved kysten tæt på Rom.
Huset blev tegnet i slutningen af 60'erne af Giuseppe Perugini og fik navnet 'Casa Sperimental', et eksperiment og samtidig eksempel på arkitekturperioden brutalisme.

© Oliver Astrologo

Brutalisme eller 'nybrutalisme' er et begreb indenfor moderne arkitektur, som blandt andet den svenske arkitekt Hans Asplund dyrkede i 50'erne og 60'erne.
Man kan næsten se på bygningerne, hvorfor de kaldes 'brutale' - materialerne er stål, glas og frem for alt upudset beton, som fremtstår krakeleret og beskidt efter kort tid.

Men brutalismen er mere end trodsige betonkolosser med sære geometriske udtryk - det er også en del af modernismen i midten af 1900-tallet, som for eksempel Le Corbusier blev international stjerneambassadør for.

'Casa Sperimentale' blev forladt, da arkitekten døde i 90'erne, og ingen ville herefter vide af det sære skrummel. Frankensteins historie om igen.

Vi har uden at vide det masser af eksempler på dansk brutalisme - bare kig på Panum Instituttet i København. Stilen er blevet en del af vores bygnings-DNA, selvom den har været meget udskældt.

Fotografen Oliver Astrologo har valgt at se skønheden i brutalismen.
Se flere eksempler på lignende arkitektur på Architizer.

Håndplukket til dig