Heatherwick staircase, Manhattan
© Heatherwick

Betagende trappeskulptur på Manhattan

Oplevelsesdesign er ét af nøgleordene I Thomas Heatherwick’s nyeste projekt på Manhattan. En trappeskultur som bliver knude- og samlingspunkt i hjertet af New York.

The Vessel

I New York er der fart over feltet. Med få dages mellemrum skyder den ene store bygning op, efter den anden. Betagende og iøjefaldende arkitektoniske underværker, uafhængige af hinanden.

Nu har den britiske topdesigner Thomas Heatherwick taget begrebet oplevelsesdesign og implementeret det i udformningen af det fremtidige Hudson Yard på Manhattan. The Vessel er en skulptur, bestående af 154 uløseligt sammenhængende trapper, og knap 80 landings. Trapperne og landingsområderne skal gøre det muligt at interagere med hinanden på en anderledes måde, end storbyen ellers tillader.

Heatherwick staircase, Manhattan
© Heatcherwick

Udformning og inspiration

Udformningen af- og inspirationen til trappeskulpturen har Thomas Heatherwick hentet helt tilbage fra sin tid som studerende. Her blev han betaget af nogle gamle trætrapper på en byggeplads, som nærmest indbød ham til at kravle rundt på dem. Heatherwick var fascineret af den måde man kunne lege med disse trapper på – og derfor ser han i dag sit snit til netop at hive inspirationen frem fra gemmerne, og bruge dem på dette store projekt.

Projektet er i mellemtiden blevet kritiseret for ikke at tage højde for folk med nedsat mobilitet og funktionelle begrænsninger. The Vessel giver sig ud for at være allemandseje og mulig for alle at benytte. Der er dog hverken indtænkt elevatorer eller andre former for transportable muligheder for folk, hvor trapper er et stort problem.

Heatherwick staircase, Manhattan
© Heatherwick