© DISSING + WEITLING, Susanne Jensen, Adam Mørk, m.fl.

100 danske bygninger, der får hele verden til at måbe

Dansk Arkitektur Centers nye efterårsudstilling viser 100 vilde bedrifter skabt af danske arkitekter. Vidste du fx, at Bella Sky Hotel i Ørestad er pilskævt, skævere end tårnet i Pisa?

Danske arkitekter står bag milepæle over hele kloden.
"Uanset om man befinder sig i Frankrig, Iran, Australien eller USA, så fortæller danske arkitekter og ingeniørers projekter altid en historie om stærk innovation, høj formgivningskvalitet og en humanistisk tilgang," skriver Dansk Arkitektur Center om mussets nye udstilling, som hylder 100 bygninger i verdensklasse.

Et af de nyere og mest kendte værker på udstillingen er Bella Sky Hotel i Ørestad, som blev tegnet af 3XN Architects. Hotellet har Europas skæveste bygningsfacade og er en ingeniørmæssig kraftanstregelse. Øverste og nederste etage er forskudt 20 meter, og dermed er der skabt en skævvridning i bygningskroppen, som selv det skæve tårn i Pisa ikke kan matche.

Et mere ukendt projekt er samtidig et af verdens største og mest imponerende: I begyndelsen af 30'erne var den danske ingeniør Jørgen Saxild primus motor på den gigantiske anlæggelse af den Transibiriske jernbane, som strækker sig fra Den Arabiske Golf til Det Kaspiske Hav. Jernbanen snor sig 1349 km gennem det uvejsomme Iran, og der skulle bl.a. bygges tusindevis af broer i et klima med 35 minusgrader i bjergene og over 50 plusgrader i den iranske ørken.

Bella Sky Hotel i Ørestad ophæver tyngdeloven og adskillige andre love med sin skæve bygningskrop.

Dansk Arkitektur Center har fundet frem til flere nye – eller glemte – oplysnjnger om de 100 bygningsværker. Det er fx sjældent, at vi tænker på Storebæltsbroen som en arkitektonisk verdenssensation, men det er faktisk Europas længste hængebro og blev bygget efter nogle af de mest avancerede udregninger.
Udstillingen er netop åbnet og fortsætter frem januar.

Danske ingeniører førte an, da den Transibiriske Jernbane blev bygget i 30'erne.

Herover: Menneskehedens Triumfbue i Paris, som blev opført i samarbejde mellem den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen og civilingeniør Erik Reitzel. Foto: Jon-Eirik Boholm.

Herover DOKK1, det nye kulturhus på Aarhus Havn, tegnet af schmidt hammer lassen architects. Foto: Adam Mørk