Stegt zucchini med saltede citroner og mynte
© Camilla Drost/Blueberrytales

Zucchini med citron og mynte: Nem opskrift til i aften

Mangler du inspiration til en nem ret til i aften? Se denne lækre ret lavet af sæsonens grøntsager.

Dette er en af de retter, som jeg rent faktisk serverer for min familie ofte i løbet af sommeren. Det er simpelt og tilberedt med sæsonens grønt, og – nogle gange vigtigt af alt - så er det en hurtig og let aftensmad. Jeg tænker ofte på denne ret som rigtig mad til rigtige mennesker. For lad os være ærlige; når fantasien om at bruge flere timer på at tilberede en tre-retters middag til din familie bliver kørt ud på et sidespor af jobs og børn, er dette er en af de retter, jeg tyer til. Det er en sund og nærende ret, som ikke kræver et større arsenal af potter og pander. Faktisk kræver denne opskrift kun én stegepande, og med den, kan du i løbet af små 30 minutter servere et rigtigt måltid mad for dig selv og din familie.

Stegt zucchini med saltede citroner og mynte
© Camilla Drost/Blueberrytales

Jeg har lavet denne opskrift på repeat siden de første gule og grønne zucchinier blev sat til salg på lørdagsmarkedet i den tidlige sommer, og jeg vil formentlig fortsætte sådan, indtil zucchinisæsonen slutter omkring oktober, hvor de jordnære vintergrøntsager holder deres indtog på mit køkkenbord.

I har nok allerede gættet, at zucchini er en af mine yndlingsingredienser om sommeren. Den bliver i en kulinarisk kontekst betragtet som en grøntsag, og ofte anvendes den i salte retter. Under min research til dette indlæg fandt jeg dog ud af, at i en botanisk kontekst er zucchinien faktisk er en frugt fra græskarfamilien – og nærmere bestemt et bær. Et bær, der kan blive op til 1 meter lang. Jeg fortrækker dog at bruge zucchinier på omkring 15-20 centimeter, da jeg synes, at de har mere smag og et finere kød. Det, jeg godt kan lide ved zucchini er, at den er så alsidig. Selvom jeg oftest bruger den i det salte køkken, som i opskriften herunder, går den jo også godt i det søde køkken (hej, zucchinikage!).

Stegt zucchini med saltede citroner og mynte
© Camilla Drost/Blueberrytales

I denne opskrift skærer jeg zucchinierne ud i ½ cm tykke skiver and steger dem i olivenolie sammen med saltede citroner fra hylden (find min opskrift her) og mynteblade fra vores drivhus. Til slut drysser jeg salaten med ristede pinjekerner for lidt sødme samt lidt rosenpeber for de florale noter, som jeg er så vild med.

For at gøre retten her til et ’helt måltid’, serverer jeg ofte linser og/eller surdejsbrød til, og nogle gange også lidt smuldret feta på toppen, hvis vi har sådan noget liggende i køleskabet.

Nem aftensmad | Stegt zucchini m/ saltede citroner og mynte

(2 hovedretter / 4 sideretter)

Ingredienser

2 spiseskefulde pinjekerner
600 gram zucchini (et miks af gule og grønne)
2 spiseskefulde olivenolie
1 fed hvidløg
¼ saltet citron, let skyllet og frugtkødet fjernet
En håndfuld marokkansk mynte
Salt og let stødt rosenpeber
100 gram smuldret feta (valgfrit)

Fremgangsmåde

  1. Rist pinjekernerne i en stor stegepande ved medium varme. Du skal bruge den samme pande til at tilberede zucchinien i. Når kernerne er gyldenbrune, hældes de over i en lille skål og stilles til side til senere.
  2. Skær zucchinien ud i 0,5 cm tykke skiver, og hak hvidløg og den saltede citron fint.
  3. Varm olien op i den samme pande, som du netop har ristet pinjekernerne i. Steg zucchini og hvidløg ved medium varme i ca. 5-7 minutter indtil de bliver gyldne, mens du løbende vender dem med en spatel.
  4. Tilføj den saltede citron og vend det sammen med zucchinien.
  5. Smag til med salt og rosenpeber.
  6. Servér med pinjekerner, mynte og lidt smuldret feta på toppen samt et stykke godt brød og eventuelt lidt linser ved siden.
Stegt zucchini med saltede citroner og mynte
© Camilla Drost/Blueberrytales