
Sådan finder du altid de bedste kantareller
Selvplukkede kantareller er en gratis luksus. Det er højsæson nu, og her er eksperternes bedste tricks. Vidste du fx, at kantareller ikke må skylles under vand?
AfMette Nexmand
HUSK - undgå vand, når du renser svampe
Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening.
Han anbefaler, at du medbringer dette grej på svampeturen:
- En god svampebog
- En kurv, så svampene ikke bliver mast. Plastikposer er ikke egnet, da svampene hurtigt bliver smattede og rådner
- En lille kniv, så kan du snitte det dårlige af svampene og gennemskære for at bestemme svampetypen.
- En lille børste til at fjerne skidt.
Rensning er ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro. Svampe suger ekstremt meget vand, hvis man skyller dem, og selvom det virker oplagt at rense noget, man har fundet på skovbunden med vand, er det en dårlig idé.
Nick Leyssac foreslår følgende:
- Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem. Biologen fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at svampe kun kan holde sig få dage i køleskabet. Men hvis de skal i fryseren, er det nødvendigt at blanchere dem først. Det gøres ved at smide dem på panden, hvor de afkoger sig selv. De svinder en fjerdedel ved 'kogningen', og herefter skal de køle af og kan smides i fryseren i poser. Kantareller egner sig særligt godt til tørring. Det gør man i åben oven ved 50 grader på varmluftsindstilling.