Påskemenu i forårets tegn
Påsken er højsæson for sammenkomster – i år foreslår vi en menu af flere mindre retter samt en skøn dessert, som smager af forår og lysere dage. Lige til at forkæle venner og familie.
Vi er store fans af de små forfriskende laksehapsere svøbt i agurk og med cremet gedeostfyld.
4 personer / ca. 8 ruller
75 g blød gedeost (kan erstattes af flødeost naturel)
1-2 spsk. cremefraiche
1 spsk. hakket dild
1 spsk. hakket purløg
salt og peber
1 agurk
100 g røget laks i skiver
SÅDAN GØR DU:
• Rør gedeost med cremefraiche og krydderurter (tag lidt fra til pynt) og smag til med salt og peber.
• Skær agurken i brede spåner med en kartoffelskræller. Du skal minimum bruge 16 skiver. Skær laksen i mindre stykker. Læg to agurkespåner på et skærebræt, og fordel laksen herpå. Skær evt. laksen til, så de passer sammen i størrelsen. Kom en lille skefuld rørt gedeost herpå og rul forsigtig sammen. Gentag indtil du har 8 ruller. Pynt rullerne med resten af de hakkede krydderurter.
Giv silden lidt ekstra krydderi med en dukkahpanering. Sammen med sprød fennikel og rødløg er hver sildebid en himmerigsmundfuld.
4 personer / 12 små sildebidder
DUKKAHPANERET SILDEBIDDER
4 små sildefileter
4 spsk. dukkah (fås bl.a. fra Mill & Mortar)
20 g smør
FENNIKELSALAT
1 fennikel
1 rødløg
saft af 1⁄2 citron
lidt bredbladet persille
• Klip finnerne af sildene, og rids sildene let med en skarp kniv på skindsiden. Skær hver sild i 3 stykker, så du har 12 stykker i alt. Vend sildene i dukkah på skindsiden og fold dem sammen på midten.
• Smelt smørret på en pande, og steg sildene i ca. 3 min. på hver side, til de er gyldne.
• Skær top og bund af fennikel, og skær fennikel tyndt fx på et mandolinjern. Skær løget i tynde skiver. Kom fennikel og løg i en skål, og dryp citronsaft over, og kram det godt.
• Anret sild med fennikel og rødløg, og drys med persille.
KARTOFLER MED MAYO, VAGTELÆG OG ANSJOS
Enkle, klassiske og fuldstændig uimodståelige kartofler med hjemmerørt mayonnaise, vagtelæg og ansjoser.
4 personer / 16 stk.
MAYONNAISE
2 æggeblommer
2 tsk. grovkornet sennep
1⁄2 tsk. flagesalt
1 1⁄2 dl smagsneutral olie
saft af 1⁄2 citron
peber
8 vagtelæg
8 kogte nye kartofler 8 ansjoser
1 potte brøndkarse salt og peber
MAYONNAISE
• Kom æggeblommer, sennep og salt i en skål. Pisk med en elpisker, og tilsæt olien gradvist. Pisk til en tyk og cremet mayonnaise. Smag til med citronsaft og peber. Tag halvdelen fra til hovedretten.
• Kog æggene i ca. 4 min. Kassér kogevandet, og hæld koldt vand over æggene, inden de pilles. Skær ansjoserne igennem.
• Skær bunden af kartoflerne, så de kan stå. Top kartoflerne med lidt mayonnaise, halverede vagtelæg, ansjoser og lidt brøndkarse. Resten gemmes til hovedretten. Krydr med salt og peber.