Kom rosiner og rom i en skål, og lad dem trække ca. ½ time.
Hak chokoladen og kom den i en skål.
Giv fløden et opkog, og hæld den over chokoladen. Rør til chokoladen er smeltet – stil evt. skålen over et vandbad, indtil chokoladen er helt smeltet. Tilsæt rom-rosin-massen og rør rundt.
Kom trøffelmassen i en beholder med låg og stil den køligt, indtil massen har sat sig. Det tager min. 3 timer.
Form den afkølede masse skødesløst til små trøffelkugler, og tril dem i kakaopulver. Opbevar trøflerne i en kagedåse i køleskabet.
Små snitter med espressocrunch
40-50 stk.
Det skal du bruge:
Grunddej
200 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker
3 spsk. kakaopulver
Espressocrunch
1 æg
1 spsk. koldt vand
3 spsk. espressobønner
1 spsk. perlesukker
Sådan gør du:
Skær smørret i tern og bland det med mel, sukker og kakaopulver. Saml dejen hurtigt. Pak den i husholdningsfilm og stil køligt 1 times tid.
Tag dejen ud og del den i 4 stykker. Tril til fingertykke pølser og skær dem ud i 3-4 cm stykker. Alternativt kan de udstikkes til fx hjerter eller lign. Læg dem på en plade med bagepapir. Tryk dem let flade med en gaffel.
Pisk æg og vand sammen. Hak espressobønnerne og vend med sukker.
Pensl finskbrødene og drys med espressocrunch.
Bag kagerne ved 200 ° i ca. 8 min. Afkøl på en bagerist.
Konfekt med marcipan og caffe latte ganache
10 stænger / ca. 40 stykker konfekt
Det skal du bruge:
Ca. 500 g marcipan
300 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
2 spsk. stærk espresso-kaffe
1-2 tsk. fintmalet kaffe eller instant-kaffe
50 g flødechokolade
Sådan gør du:
Dæk bunden af en beholder (ca. 10 x 20 cm) med bagepapir. Rul marcipanen ud, så den passer til hele bunden, og tryk den godt ud i kanterne.
Hak den mørke chokolade fint. Giv fløden et opkog, og hæld den over chokoladen. Rør, til chokoladen er smeltet – stil evt. skålen over et vandbad, indtil chokoladen er helt smeltet. Tilsæt den varme kaffe og de malede bønner og rør rundt.
Hæld ganachen over marcipanen, og bank formen ned i bordet, så overfladen glattes. Stil formen tildækket i køleskab, til den er fast, gerne til dagen efter.
Tag formen ud af køleskabet, og lad den stå på køkken-bordet en halv times tid. Smelt flødechokoladen og dekorér skødesløst konfekten. Lad chokoladen stivne, inden konfekten skæres ud.
Julemacarons
Ca. 12 stk.
Det skal du bruge:
Macaronbunde
45 g mandelmel
75 g flormelis
2 tsk. kakaopulver
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1 stor æggehvide
25 g sukker
Fyld
1 lille glas dulce de leche
Havsalt
Sådan gør du:
Bland mandelmel med flormelis, kakaopulver og krydderier, og si blandingen over i en skål.
Hæld æggehvide og sukker i en anden skål, og pisk ved laveste hastighed i ca. 1 minut. Pisk derefter ved højeste hastighed i 3 min., indtil marengsen danner bløde toppe.
Vend melblandingen i marengsmasse – det gøres bedst ved at presse dejen op af siderne på skålen.
Kom massen i en sprøjtepose med rund tyl og sprøjt 24 små runde cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Alternativt bruges en silikonemåtte til macarons. De små kager skal ca. have en diameter på 4 cm.
Lad dem tørre ubagte ca. 30 minutter ved stuetemperatur.
Bag kagerne ved 160 ° i ca. 10 minutter. Afkøl kagerne.
Rør dulce de leche med salt og kom en lille skefuld mellem to macarons og læg dem sammen. Gentag med resten.