Julemad —
Skønne julegodter med en smag af kaffe
Caffe latte-ganache, julemacarons og espresso-crunch – julelækkerier for voksne.
Tekst — Lone Kjær
Forkæl din trøffelmasse med lidt rosiner mættet med rom. Meget bedre bliver de ikke.
Ca. 24 stk.
Du skal bruge:
- 75 g rosiner
- 80 ml mørk rom
- 200 g mørk chokolade
- 1 dl piskefløde
- kakaopulver
Sådan gør du:
- Kom rosiner og rom i en skål, og lad dem trække ca. ½ time.
- Hak chokoladen og kom den i en skål.
- Giv fløden et opkog, og hæld den over chokoladen. Rør til chokoladen er smeltet – stil evt. skålen over et vandbad, indtil chokoladen er helt smeltet. Tilsæt rom-rosin-massen og rør rundt.
- Kom trøffelmassen i en beholder med låg og stil den køligt, indtil massen har sat sig. Det tager min. 3 timer.
- Form den afkølede masse skødesløst til små trøffelkugler, og tril dem i kakaopulver. Opbevar trøflerne i en kagedåse i køleskabet.
Vi bruger her grunddejen til små snitter med espressocrunch.
40-50 stk.
Det skal du bruge:
Grunddej
- 200 g smør
- 250 g hvedemel
- 50 g sukker
- 3 spsk. kakaopulver
Espressocrunch
- 1 æg
- 1 spsk. koldt vand
- 3 spsk. espressobønner
- 1 spsk. perlesukker
Sådan gør du:
- Skær smørret i tern og bland det med mel, sukker og kakaopulver. Saml dejen hurtigt. Pak den i husholdningsfilm og stil køligt 1 times tid.
- Tag dejen ud og del den i 4 stykker. Tril til fingertykke pølser og skær dem ud i 3-4 cm stykker. Alternativt kan de udstikkes til fx hjerter eller lign. Læg dem på en plade med bagepapir. Tryk dem let flade med en gaffel.
- Pisk æg og vand sammen. Hak espressobønnerne og vend med sukker.
- Pensl finskbrødene og drys med espressocrunch.
- Bag kagerne ved 200 ° i ca. 8 min. Afkøl på en bagerist.