Prøv denne saftige æble-tranebær-farseret and til jul

Lav anden dagen før den skal serveres, så skal den bare varmes inden gæsterne ankommer.

Langtidsstegt and får juleduften til at brede sig allerede fra morgenstunden den 24. december. Vi har fyldt anden med tranebær og æbler, som serveres som tilbehør sammen med bagt selleri og æbler med grønkål samt en delikat sauce til at binde det hele sammen. Server gerne kartofler til, for eksempel hasselbackkartofler, som du i stedet for smør bager med lidt andefedt. Er der vegetarer til bords, bruger du blot olie i stedet.

© Stine Christiansen

Æble-tranebær-farseret and med æblesky

6 personer

Anden langtidssteges – gør den klar dagen før, og sæt den i ovnen om morgenen. Gør alt klar, så anden og saucen bare skal varmes, inden I går til bords.

Det skal du bruge:

  • 1 frilandsand, gerne økologisk, ca. 3,2 kg
  • Salt og peber
  • 4 skiver brød
  • 1 løg
  • 25 g smør
  • 2 spsk. timianblade
  • 4 æbler
  • 50 g soltørrede tranebær
  • 25 g smeltet smør
  • 2 æbler
  • 2-3 timiankviste
  • 4 dl æblemost
  • 4 dl andefond
  • 1 spsk. hvid balsamico
  • Majsstivelse
  • 1-2 tsk. honning

Sådan gør du:

  1. Fjern indmaden og evt. flommefedt. Dup anden tør med køkkenrulle, og gnid den indvendigt med groft salt.
  2. Skær skorpen af brødet, og smuldr det i mindre stykker.
  3. Hak løget, og sautér det i smør sammen med timianblade og æbler i både, til løgene er klare.
  4. Kom brød og tranebær ved, og krydr med salt og peber.
  5. Fyld anden med æbleblandingen, og luk med kødnåle.
  6. Pensl anden med smeltet smør, og læg den på en rist over en bradepande.
  7. Steg anden i 2 timer ved 125°, hæld fedtet fra, og læg anden direkte ned i bradepanden.
  8. Kom æbler i kvarter samt timian i bradepanden. Hæld æblemost samt lidt af fonden henover, og steg videre i 21⁄2-3 timer.
  9. Dryp jævnligt anden med lidt af stegeskyen. Supplér med fond.
  10. Anden er stegt, når låret løsner sig let, eller når et prik med en stegegaffel i låret giver klar saft.
  11. Hæld skyen fra. Si den, og skum den for fedt.
  12. Bring skyen i kog sammen med resten af fonden og balsamico.
  13. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i lidt vand, og smag til med honning, salt og peber.
  14. Partér anden, og læg stykkerne i en bradepande med skindet opad. Pensl skindet med andefedt, og varm det lige inden servering ved 225°, så skindet bliver sprødt. Servér med sauce og lidt af fyldet.
  15. Supplér fx med kartofler, bagte æbler og selleri.