Julekage med vaniljesyltede appelsiner

Saftig, krydret og med skønt fyld. De vaniljesyltede appelsiner dekorerer kagen smukt og smager fantastisk.

© Anders Schønnemann

1 kage ca. 12 stk.

Vaniljesyltede appelsiner
vand 5 dl
lyst rørsukker 200 g
vanilje 1 stang, kornene heraf appelsiner 2 stk. usprøjtede

Bring vand, sukker og vaniljekorn i kog. Skær appelsinerne i skiver, og læg dem i gryden til sukkerlagen. Lad appelsinerne simre ved svag varme et par timer. Hæld appelsiner og lage på et atamonskyllet glas.

Julekage
sukat 100 g
pomerans 100 g
tørrede frugter 100 g, fx dadler, figner og abrikoser
korender 100 g
cognac eller brandy 1/2 dl
smør 100 g
muscovadosukker 100 g
æg 2 stk. str. L
kagemel 120 g (kan erstattes med sigtet hvedemel)
kanel 1 tsk. stødt
kardemomme 1⁄2 tsk. stødt
nellike 1⁄2 tsk. stødt
ingefær 1⁄2 tsk. stødt
valnødder 75 g

• Hak sukat, pomerans og tørrede frugter, og kom det i en skål sammen med korender. Hæld cognac/brandy over, og lad det trække ca. 1 time.
• Pisk smør og sukker tykt.
• Tilsæt æggene et ad gangen.
• Bland kagemel med krydderier, og vend i dejen sammen med frugter og hakkede nødder.
• Rør dejen sammen.
• Smør en sandkageform, ca. 1 l, og beklæd den med bagepapir.
• Kom dejen i formen, og glat overfladen.
• Dæk kagen med stanniol, og bag den ved 150° i ca. 1 time og 40 min. De sidste 10 min. uden stanniol.
• Tjek med en kødnål, om kagen er bagt.
• Afkøl kagen, før den pyntes, og servér den med vaniljesyltede appelsinskiver.

Relaterede Artikler