© Anders Schønnemann

Julekage med vaniljesyltede appelsiner

Saftig, krydret og med skønt fyld. De vaniljesyltede appelsiner dekorerer kagen smukt og smager fantastisk.

Julekage med vaniljesyltede appelsiner

1 kage ca. 12 stk.

Det skal du bruge:

Vaniljesyltede appelsiner

  • vand 5 dl
  • lyst rørsukker 200 g
  • vanilje 1 stang, kornene heraf
  • appelsiner 2 stk. usprøjtede

Julekage

  • sukat 100 g
  • pomerans 100 g
  • tørrede frugter 100 g, fx dadler, figner og abrikoser
  • korender 100 g
  • cognac eller brandy 1/2 dl
  • smør 100 g
  • muscovadosukker 100 g
  • æg 2 stk. str. L
  • kagemel 120 g (kan erstattes med sigtet hvedemel)
  • kanel 1 tsk. stødt
  • kardemomme 1⁄2 tsk. stødt
  • nellike 1⁄2 tsk. stødt
  • ingefær 1⁄2 tsk. stødt
  • valnødder 75 g

Sådan gør du:

  1. Bring vand, sukker og vaniljekorn i kog. Skær appelsinerne i skiver, og læg dem i gryden til sukkerlagen.
  2. Lad appelsinerne simre ved svag varme et par timer. Hæld appelsiner og lage på et atamonskyllet glas.
  3. Hak sukat, pomerans og tørrede frugter, og kom det i en skål sammen med korender. Hæld cognac/brandy over, og lad det trække ca. 1 time.
  4. Pisk smør og sukker tykt.
  5. Tilsæt æggene et ad gangen.
  6. Bland kagemel med krydderier, og vend i dejen sammen med frugter og hakkede nødder.
  7. Rør dejen sammen.
  8. Smør en sandkageform, ca. 1 l, og beklæd den med bagepapir.
  9. Kom dejen i formen, og glat overfladen.
  10. Dæk kagen med stanniol, og bag den ved 150° i ca. 1 time og 40 min. De sidste 10 min. uden stanniol.
  11. Tjek med en kødnål, om kagen er bagt.
  12. Afkøl kagen, før den pyntes, og servér den med vaniljesyltede appelsinskiver.