Imponerende julekage med dadler og karamelsauce

Julekagen har fyld af dadler og lige før servering, hældes karamelsaucen over kagen.

Hvid Pojadug fra Langkilde & Søn, papirblomst fra Charlotte Søeborg Ohlsen.

© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Julekage med karamelsauce

Årets julekage er velkrydret og smuk i al sin enkelhed. Kagen indeholder masser af dadler, som bidrager med en god smag og masser af saftighed, og den minder lidt om den engelske sticky pudding. Karamelsaucen hældes over kagen før servering, og resten serveres sammen med kagen til dem, der slet ikke kan få nok.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Julekage

  • 45 g udstenede bløde dadler, fx medjoul
  • ⅓ dl vand
  • 35 g hvedemel
  • ¼ tsk. bagepulver
  • ¼ tsk. vaniljesukker
  • ½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 20 g smør
  • 30 g brun farin
  • ½ æg
  • ½ dl sødmælk
  • 15 g valnødder

Karamelsauce

  • 16 g brun farin
  • 5 g smør
  • ¼ dl piskefløde

Pynt

  • guldstøv

Sådan gør du

Julekage

  1. Tænd ovnen på 160º varmluft.
  1. Hak de udstenede dadler groft, og kom dem i en gryde.
  1. Hæld vand over dadlerne, og kog op.
  1. Tag gryden af varmen, og afkøl dadlerne, før de moses med en gaffel til en “pasta”. Er de svære at få most, så kom dem i en blender, og kør dem til en dadel-“pasta”.
  1. Bland hvedemel med bagepulver, vaniljesukker og krydderier.
  1. Pisk smør og brun farin blødt.
  1. Tilsæt æggene et ad gangen.
  1. Tilsæt melblandingen og mælk, og rør til sidst dadlerne i dejen.
  1. Hak nødderne groft, og vend i dejen.
  1. Fordel dejen i en smurt julekageform, ²⁄³ fyldt, og bag den i ca. 45 min.
  1. Sluk for ovnen, og lad kagen stå i ovnen i yderligere ca. 15 min.
  1. Tag kagen ud, og afkøl på en bagerist, før den vendes ud.

Karamelsauce

  1. Kom brun farin, smør og halvdelen af fløden i en gryde, og kog op.
  1. Rør forsigtigt til den brune farin er opløst til en lysebrun karamel.
  1. Tag gryden af varmen, og rør resten af fløden i.
  1. Afkøl karamelsaucen.

Servering

  1. Anret julekagen på et fad, og hæld karamelsauce over.
  1. Drys med lidt guldstøv, og servér resten af karamelsaucen til kagen.