Hjemmelavet gløgg-ekstrakt

Det er nemt at lave og smager helt utrolig godt. Og så er det en god gave til en, der elsker gløgg (og hvem gør ikke det?!)

Glöggekstrakt
© Tia Borgsmidt

Gløgg-ekstrakt

Ca. 1 liter

Hjemmelavet gløgg-ekstrakt er luksus i en travl måned. Ekstrakten skal kun tilsættes god rødvin, før du har den lækreste julegløgg.

Det skal du bruge

  1. 1 vaniljestang
  2. 150 g rørsukker
  3. 150 g brun farin
  4. 4 kanelstænger
  5. 20 hele nelliker
  6. 5 stjerneanis
  7. 1 tsk. kardemommefrø
  8. 10 peberkorn
  9. 1 tsk. allehånde
  10. 4 dl friskpresset appelsinjuice
  11. 25 g friskrevet eller skivet ingefær
  12. 1 appelsin
  13. 1 citron
  14. 1 ½ dl snaps
  15. 1 ½ dl mørk rom
  16. 4 dl portvin

Tilbehør

  1. Smuttede mandler
  2. Rosiner

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, rørsukker, brun farin, krydderier, ingefær og appelsinjuice i en gryde, og rør godt sammen. Varm op, og lad det simre i ca. 3 min., til sukkeret er opløst. Skær appelsin og citron i skiver, og kom i gryden sammen med snaps, mørk rom og portvin. Lad ekstrakten trække under låg i ca. 3 uger et køligt sted. Er du i tidsnød, så kan 1 uge også gøre det. Men jo længere tid den trækker, des bedre.
  • Si gløgg-ekstrakten, og hæld den på fine flasker, klar til at give væk.
  • Kom rosiner og mandler i en lille pose, og giv sammen med flasken med ekstrakt.
  • Bland 1 flaske gløgg-ekstrakt med 1 flaske rødvin (men smag dig frem), og tilsæt hakkede mandler og rosiner – gerne udblødt i mørk rom.