Hjemmelavet gløgg-ekstrakt
Det er nemt at lave og smager helt utrolig godt. Og så er det en god gave til en, der elsker gløgg (og hvem gør ikke det?!)
AfLone Kjær
Gløgg-ekstrakt
Ca. 1 liter
Hjemmelavet gløgg-ekstrakt er luksus i en travl måned. Ekstrakten skal kun tilsættes god rødvin, før du har den lækreste julegløgg.
Det skal du bruge
- 1 vaniljestang
- 150 g rørsukker
- 150 g brun farin
- 4 kanelstænger
- 20 hele nelliker
- 5 stjerneanis
- 1 tsk. kardemommefrø
- 10 peberkorn
- 1 tsk. allehånde
- 4 dl friskpresset appelsinjuice
- 25 g friskrevet eller skivet ingefær
- 1 appelsin
- 1 citron
- 1 ½ dl snaps
- 1 ½ dl mørk rom
- 4 dl portvin
Tilbehør
- Smuttede mandler
- Rosiner
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, rørsukker, brun farin, krydderier, ingefær og appelsinjuice i en gryde, og rør godt sammen. Varm op, og lad det simre i ca. 3 min., til sukkeret er opløst. Skær appelsin og citron i skiver, og kom i gryden sammen med snaps, mørk rom og portvin. Lad ekstrakten trække under låg i ca. 3 uger et køligt sted. Er du i tidsnød, så kan 1 uge også gøre det. Men jo længere tid den trækker, des bedre.
- Si gløgg-ekstrakten, og hæld den på fine flasker, klar til at give væk.
- Kom rosiner og mandler i en lille pose, og giv sammen med flasken med ekstrakt.
- Bland 1 flaske gløgg-ekstrakt med 1 flaske rødvin (men smag dig frem), og tilsæt hakkede mandler og rosiner – gerne udblødt i mørk rom.