© iStock, Simply Tea m.fl.

Japansk matcha-te - den mest åndelige drik af dem alle

At drikke 'matcha' er nok den mest ophøjede te-tradition i historien. Se her, hvordan du som nybegynder kan nyde en flig af de ældgamle ritualer.

Ritualerne omkring matcha-te har rødder i buddhismen

I Kina og Japan er tedrikning meget mere end en sjat kogende vand hældt over tørrede blade. Ritualerne er flere tusinder år gamle og har rødder i buddhistiske leveregler, som forener den spirituelle verden og menneskets samhørighed med naturen.

Den japanske te-tradition blev i følge historikere hentet fra Kina af munke i det 9. århundrede og videreført som en form for koreograferet 'selskabsleg' for de finere kredse.
I 1300-tallet var matcha blevet etableret i Japan som en måde, hvorpå man dyrkede enkelhed og renhed i te-drikningen og det kunsthåndværk, der omgav den.

Hvis man skal gå fuldstændig i dybden med reglerne, kræver det en længere filosofisk uddannelse (se videoen herunder). Men ganske almindelige te-elskere fra Norden kan sagtens smage på de vigtigste af ideerne.

Dette skal du vide og bruge for at tilberede matcha-te

simplytea.dk kan du læse følgende om de japanske te-ritualer:

"Te-ceremonien er en kunstform og en spirituel oplevelse. Det er en måde at værdsætte terummets enkelhed og indretning på, en måde at fornemme chawaeni hånden (den særlige skål man drikker matcha af), en måde at være sammen med vennerne i et fredfyldt øjeblik.

Som disciplin involverer det endvidere en æstetisk sans for at arrangere blomster, viden om porcelæn og te-udstyr og kalligrafi, og om at kunne tilberede et særligt måltid mad (Kaiseki) samt kende til de stramme regler for placering af gæsterne ud fra rank og titel."

3 vigtige redskaber:

  1. En bred-kantet sort skål, raku chawan.
  2. Et piskeris lavet af bambus kaldet en chasen.
  3. Lang, tynd ske, en chasaku.

Video: Sådan foregår dele af 'chanoyu'-ceremonien:

På japansk hedder selve ceremonien 'chanoyu'. Se i videoen, hvor smukt den kan udføres.