Spis bæredygtigt

Vær med til at skåne miljøet ved at spise bæredygtigt. Se de spændende opskrifter og få tips og tricks til spise klimavenligt i galleriet her.

Spis efter sæson
© Anders Schønnemann

For at nedsætte CO2 og være mere bæredygtig er det en god ide at spise efter sæson. Det er her fødevarerne produceres mest klimavenligt, er billigst og smager bedst. På Madogbaeredygtighed.dk kan du finde sæsonkalendre for grønsager, frugt, – både inden- og udenlandsk – vilde urter og fisk.

Om efteråret er makrellen eksempelvis i sæson. Få her opskriften på lækker skindstegt makrel med perlebyg, rysteribs og sennepsfløde.

Find madvarer i naturen
© Sarah Coghill

Du kan også medvirke til en mere klimavenlig hverdag ved at finde sunde, velsmagende fødevarer fra naturen.

Buske og træer er fulde af lækre modne bær i øjeblikket. Så tag en tur i skoven og pluk en masse brombær, så du kan lave en af disse lækre retter med sæsonens skønne brombær.

Køb lokale fødevarer
© Anders Schønnemann

Hvis du er i tvivl om, hvor din nærmeste gårdbutik er, er der hjælp at hente på flere hjemmesider og via smarte mobilapplikationer her, her og her.

Tag et smut forbi din nærmeste gårdbutik og køb friske kartofler så du lave disse lækre kartoffelmadder med hjemmeristede løg.

Undgå madspild
© Anders Schønnemann

Det er hverken kompliceret, dyrt eller besværligt at undgå madspild. Du skal bare huske kun, at købe den mængde mad, du har brug for, kun tilberede den mængde mad, du kan spise, og hvis du alligevel laver for meget mad, skal resterne i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.

Kyllingeresterne fra denne velsmagende ret kan eksempelvis anvendes til en tærte, omelet eller gratin dagen efter.

Tænk på energiforbruget i køkkenet
© Anders Schønnemann

For at handle bæredygtigt i dit køkken er det vigtigt, at være bevidst om, hvor meget enregi, de forskellige elektiske apparater bruger. En elkedel bruger eksempelvis ofte mindre energi end kogepladen, mens kogepladen ofte bruger mindre engeri end ovnen. Energimærkerne kan hjælpe dig med at vælge elektiske apparater med lavt elforbrug.

I stedet for at lave en ret i ovnen kan du lave disse lækre sandarter med sprøde grønsager, hvor kun kogepladen er i brug.

Spis økologisk
© Anders Schønnemann

Når du køber økologiske varer, er du med til at skåne naturen for forurening med sprøjtemidler og næringsstoffer. Dette harmonerer godt med den bæredygtige tankegang, men ikke alle økologiske fødevarer er bæredygtige. Økologiske tomater, der er groet i opvarmede drivhuse i Danmark er eksempelvis ikke økologiske.

Prøv denne tærte med rosenkål og valnødder og erstat alle de ingredienser du kan med økologiske ingredienser.

Spis mindre kød
© Anders Schønnemann

Hvis du vil skåne miljøet, skal du spise mindre kød og huske at lyst kød er bedre end mørkt kød - set med CO2-øjne. Dvs. at fisk er bedre end fjerkræ, som er bedre end gris, som igen er bedre end oksekød og lam.

Find her opskriften på en fantastisk ret med bagt torsk, spinat og nem bearnaise.