Ribollita med brændenælder og parmesan

Denne smagfulde suppe kan med fordel laves dagen inden og tages med i skoven og varme den op over bålet. Ren hygge!

Ribollita
© Anders Schønnemann
Ribollita
© Anders Schønnemann

Ribollita med brændenælder og parmesan

4 Personer

Det skal du bruge:

  • 100 g hvide bønner (udblødt i 24 timer)
  • 2-3 gulerødder
  • 1 fennikel
  • 200 g selleri
  • 150 g savojkål
  • 2 fed hvidløg
  • 2 skalotteløg
  • ¼ frisk rød chili uden kerner
  • ½ dl ekstrajomfruolivenolie
  • 5 timiankviste
  • Salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 ½ liter grøntsagsbouillon eller vand
  • 1 usprøjtet citron
  • 150 g små brændenældeskud
  • 5 kviste bredbladet persille
  • 40 g friskrevet parmesan

Sådan gør du:

  1. Kom de udblødte bønner op i en gryde.
  2. Kom rent vand på, og bring i kog.
  3. Kog bønnerne i 30-35 min., til de er møre, men stadig har lidt bid.
  4. Tag gryden af varmen, og hold bønnerne varme i kogevandet.
  5. Vask, rens, og skræl grøntsagerne, og skær dem ud i grove tern.
  6. Kom alle grøntsagerne op i en skål
  7. Pil hvidløg og skalotteløg, og hak chili og løg fint.
  8. Kom olien i en gryde, varm op, og tilsæt chili, hvidløg og skalotteløg.
  9. Lad det sautere 2-3 min., så chili og løg får lidt farve.
  10. Tilsæt hakket timian og resten af grøntsagerne, og lad det “stege” lidt i olien, indtil det falder lidt sammen.
  11. Krydr med salt og friskkværnet peber, tilsæt tomatpuré og bouillon, og bring det hele i kog.
  12. Lad suppen koge i 15 min., indtil grøntsagerne er møre, og suppen har taget smag af det hele.
  13. Tilsæt de hvide bønner, og lad suppen koge yderligere 5 min.
  14. Krydr med fintrevet citronskal og de friske brændenælder, og lad suppen koge yderligere 2 min., evt. med ekstra salt og peber.

Servering:

  1. Servér suppen med revet parmesan og persille på toppen.
  2. Du kan med fordel lave suppen dagen inden og så tage den med i skoven og varme den op over bålet.
  3. Det er dejligt med en skål varm suppe, når du har været i skoven på en kølig forårsdag.