Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Whisky sendes til aldring i rummet – sammen med dansk astronaut

Japansk bryggeri vil undersøge, om whiskyen ældes anderledes på rumstationen ISS. D. 2. september tager den første danske astronaut afsted.

© Suntory Whisky

Ældes whisky langsommere i rummet?

Andreas Mogensen bliver ikke alene i rummet, når han om tre uger rejser til Den Internationale Rumstation, ISS. Dr.dk kan fortælle, at ikke alene venter den japanske astronaut, Kimiya Yui, men også en flaske god whisky fra Yuis hjemland.
Andreas Mogensen får nok ikke lov til at smage drikken, som er en af verdens mest hippe i disse år. Denne whisky er nemlig på fornem aldringstur og del af et forsøg.
Det japanske bryggeri og destilleri, Suntory, sender flere flasker whisky afsted, som skal opholde sig nøjagtig et år i den vægtløse tilstand og derefter retur til jorden. Samtidig opbevares andre flasker under hjemlige forhold i vores atmosfære, og forsøget går ud på at undersøge, om aldringsprocessen og smagen bliver anderledes af astronaut-tilværelsen.
Forskere arbejder med teorier om, at vægtløsheden og de andre påvirkninger på rumstationen kan bremse eller sætter turbo på en udvikling i organismen.
Et lignende forsøg laves på mennesker – et amerikansk tvillingepar skal træne og spise på nøjagtig samme måde et år, mens den ene bor på rumstationen og den anden på jorden.
Når Andreas Mogensen skydes ud i stjernevrimlen d. 2. september, er det efter mange års intense forberedelser. Han skal tilbringe ti dage på den eftertragtede rejse.

Relaterede Artikler