Lav din egen kombucha med smag af hyldeblomst og hindbær

Venneparret bag Klint & Bro guider her til, hvordan du kan lave din egen kombucha.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kombucha for begyndere

Klint & Bro guider her til, hvordan du kan prøve kræfter med din egen kombucha. Der findes desuden masser af online-communities, hvor man dele tips og tricks, samt facebooksider, hvor man kan få en "moder-kultur".

Inden du starter din kombuchabrygning:

  • Anskaf en kombuchamoder, og sørg for, at den kommer i et kombuchabryg, dvs. den mængde, du skal bruge for at starte dit første bryg.
  • Hver gang du laver et nyt bryg, dannes der en ny kombucha-moder – den oprindelige plus en ny, der lægger sig ovenpå. Gem altid en kombuchamoder som backup, hvis der skulle ske noget med den, du bruger.
  • Hvis du vil gemme en kombuchamoder, kan du komme den i et lukket glas med lidt friskbrygget te tilsat sukker og opbevare den i køleskabet.
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 liter

Hyldeblomst kombucha

  • 40 g hyldeblomster (gerne mere)
  • 160 g sukker
  • 1½ l vand
  • l kombucha (ca 10% af den totale mængde)
  • ½ stk. kombuchamoder (SCOBY)

Hindbær kombucha

  • 40 g hindbær (gerne mere)
  • 160 g sukker
  • 1½ l vand
  • l kombucha (ca 10% af den totale mængde)
  • ½ stk. kombuchamoder (SCOBY)

Sådan gør du

Hyldeblomst kombucha

  1. Bland vand og kombucha sammen, og opløs sukkeret heri.
  1. Put hyldeblomsterne i et glas/en krukke på 5-10 l, og hæld væsken over, så det dækker.
  1. Læg et viskestykke over glasset, og sæt en elastik rundt i kanten for at holde viskestykket fast.
  1. Lad blomsterne trække med væsken i 1-2 dage.
  1. Efter 1-2 dage: Si blomsterne fra, tilsæt kombuchamoder, og lad kombuchaen stå og fermentere færdig (ideelt set ved 20 til 25 grader på et skyggefuldt sted, fx på køkkenbordet i et uforstyrret hjørne).
  1. Smag på brygget hver dag, indtil det har den balance imellem surt og sødt, som du synes om. Derefter kan kombuchaen drikkes direkte eller hældes på flasker og puttes på køl.

Hindbær kombucha

  1. Bland vand og kombucha sammen, og opløs sukkeret heri.
  1. Put hindbærerne i et glas/en krukke på 5-10 l, og hæld væsken over, så det dækker.
  1. Læg et viskestykke over glasset, og sæt en elastik rundt i kanten for at holde viskestykket fast.
  1. Lad blomsterne trække med væsken i 1-2 dage.
  1. Efter 1-2 dage: Si hindbærrene fra, tilsæt kombuchamoder, og lad derefter kombuchaen stå og fermentere færdig (ideelt set ved 20 til 25 grader på et skyggefuldt sted, fx på køkkenbordet i et uforstyrret hjørne).
  1. Smag på brygget hver dag, indtil det har den balance imellem surt og sødt, som du synes om.
  1. Derefter kan kombuchaen drikkes direkte eller hældes på flasker og puttes på køl.