Forklaringen på gins vilde popularitet fortalt gennem 10 flasker gin

Gin er eksploderet over hele verdenen de sidste 5-10 år. Her giver en gin-ekspert 10 bud på, hvorfor gin er blevet så populær, og han illustrerer det med 10 både danske og internationale gins.

Den store gin bølge
© Brooklyn Gin

Hvad sker der lige med gin? Der var engang, hvor man kunne være sikker på, at en gin var spiritus destilleret med enebær - punktum finale. Smagen og kvaliteten kunne være forskellig, men man vidste, hvad man fik.

Siden er verden eksploderet i en ginrus, hvor producenter fra Brooklyn til Hven eksperimenterer hæmningsløs med smagen og ingredienserne. Vi har derfor bedt en af de største gin-eksperter i Danmark give sin guide til gin-junglen, så det bliver lettere at forstå, hvorfor gin er eksploderet så dramatisk i popularitet de sidste år.

Goldrush i ginbranchen

Max Scott er brand manager i Juuls Vin & Spiritus. Han er svensk, uddannet sommelier og har blandt arbejdet for det svenske Systembolaget - som spiritusmonopolet i Sverige hedder. De sidste 6 år har han været ansvarlig for import af vin og spiritus til den velrenomerede vinhande Juuls Vinhandel på Værnedamsvej på Frederiksberg.

  • "Vi forhandler 150-200 forskellige gins i forretningen, og vi importerer selv 41 forskellige brands, og der kommer hele tiden nye til. Jeg har smagsprøver hver uge, og jeg får mails hver dag med nye ginbrands, der gerne vil ind i Danmark. Så der er stor hype i øjeblikket," fortæller Max Scott.

Selv kalder han tilstandene i gin-branchen for både et rent Klondyke og et stort goldrush. Han er opmærksom på, at på et tidspunkt vil støvet lægge sig, og så vil det hele finde en balance. Han taler derfor også om en sandsynlig darwinistisk effekt med en "survival of the fittest", hvor kun de bedste gins vil overleve. Men der er vi ikke endnu. I dag er det de store opgangstider.

Men hvornår begyndte den store ginbølge egentlig at rejse sig - og hvorfor?

Vodka-ginen.
© Bombay Sapphire

London dry gin er den klassiske gintype. Det er for eksempel de klassiske engelske gins som Gordon, Beefeater og Tanqueray.

  • "I 1987 kom så Bombay Sapphire," beretter Max Scott om den første lille revolution i gin-verdenen. "Den kom i en tid, hvor man kun drak vodka og alle skulle drikke Absolut Vodka og Smirnoff. Så dukkede Bombay Sapphire, og det var en gin, der ikke smagte så meget af enebær. Den smagte mere neutralt. Det er faktisk en gin til folk, der godt kan lide vodka."
Moderne gin
© Hendricks Gin

Bombay Sapphire var en beskeden justering af markedet. Det var først flere år efter vodka-ginen, at den virkelige gin-revolution blev indledt.

  • "Gin er eksploderet i Danmark de sidste 5 år. Globalt set meldte de første pionerer sig for den nye bølge for ca. 10 år siden," skønner Max Scott.

  • "Gin er et redestillat, der også ifølge EU's definitioner og regler primært skal smage af enebær," forklarer Max Scott. "Det er en spiritus, man giver ekstra smag gennem forskellige krydderier eller botanicals, som man normalt kalder den slags i gin-verdenen."

  • "Noget af det, der er særligt ved den nye bølge er, at der er kommet rigtigt meget gin til, der ikke kun smager af enebær. Den nye type kalder man for contemporary gin, western gin eller bare modern gin."

Gin med agurker

Det næste skridt mod det store gin-vanvid handlede om agurker.

  • "10-15 år efter Bombay Sapphire lavede det store destilleri William Grants & Sons en stor PR kampagne for Hendricks Gin, hvor ginen blev beskrevet som noget specielt samtidig med, at man anbefalede at putte en agurk ned i sin gin and tonic som garniture i stedet for lime eller citron. Og dette med at man puttede en agurk i sin gin tonic - det var lidt af en revolution," fortæller Max Scott med fuld bevidsthed om, at det lyder en smule komisk, at en agurk skulle kunne starte en revolution. Men det var iføige Max Scott faktisk det, der skete.
Gin i Danmark
© Copenhagen Distellery

Efter nogle år nåede ginbølgen også til Danmark. For gin kan faktisk uden videre produceres i Danmark. Gin behøver ikke vindruer, som vinen gør, eller højlandstørv, som klæder whiskeyen. Max Scott fremhæver selv begejstret gin, som noget alle kan lave.

  • "For at forstå gin skal man vide, at gin er rimelig nem at lave. Det er svært at lave en fantastisk god gin, men alle kan lave gin. Du skal bare købe et destillationsapparat og noget vodka og derefter putte nogle krydderier i - så har du gin. Du kan også bare putte nogle krydderier i en flaske vodka derhjemme uden at destillere det, så har du også en gin. Det er i princippet det samme som at lave kryddersnaps",betoner Max Scott.

Copenhagen Dry Gin

Max Scott skønner, at der findes ca. 50 danske gins på markedet. Et af de destillerier, Max Scott personligt kan anbefale, er Copenhagen Destillery, der holder til på Amager.

  • "De laver gode produkter, og det laver også noget, der skiller sig ud. Deres Copenhagen Dry Gin laver de for eksempel på mjød, som de selv destillerer til spiritus, hvorefter de kun tilsætters enebær som det eneste krydderi. Det bliver en helt anden type gin, næsten en grappa-agtig drik. De har også en orange gin, som smager rigtigt frisk."
Dansk gin på mandariner og mandler
© Mosgaard Whisky

En anden dansk gin, som Max Scott synes er lovende, er Mosgaard fra Fyn.

  • "Det er en fyr, der skal lave whisky, men det tager tre år at lave whisky, så i ventetiden laver han økologisk gin. Han laver blandt andet en tangerine-gin på mandler og mandariner og en oak gin, som får smag af, at den har ligget på fad. De smager begge to supergodt."
Gin på gulerødder.
© spritfabrikken.dk

Gin kan laves på alle mulige slags organisk materialer. På Den ny Spritfabrik i Nordsjælland laver de f.eks. deres "Elg Gin" på gulerødder

  • "Når du dufter til den, kan du mærke gulerødderne, men når du smager den, er den som en klassisk dry gin," fortæller Max Scott om Elg Gin.
Gin fra Hven
© Spirit of Hven

Sommeliernes yndlingsgin er ifølge Max Scott ginen fra Spirit of Hven

  • "Det er en gin, der produceres på øen Hven mellem Skåne og Sjælland. Det er en meget citrusagtig gin, der går under navnet Organic Gin. Den er meget populær på alle de store restauranter, der har specialiseret sig i nordisk mad. Du finder den på Noma og på Geranium. Det er en gin, jeg vil kalde sommeliernes yndlingsgin"
Navy strength Cannonball Gin
© Edinburgh Distellery

Ude fra den store verden kommer der også hele tiden nye impulser. Max Scott nævner afslutningsvis tre udenlandske gin, som det er værd at lægge mærke til.

  • "Edinburgh Distellery har blandt andet lavet en navy strength gin, som er en gin, der holder 57 %. De bruger Sezuan peber i deres krydderiblanding, og det gør, at man bliver lidt "numb" i munden på en spændende måde, når man drikker den."
Brooklyn Gin
© Brooklyn Gin
  • "Der er også en en ny gin fra New York på vej. Der hedder Brooklyn Gin. Den er ikke lanceret i Danmark endnu, men jeg tror jeg, den kommer til at blive en stor succes - ikke mindst med det navn. Det er en meget elegant citrusagtig gin, hvor de blandt andet har brugt håndskrællede citronskræller."
Jensens retro gin
© Bermondseygin.com

Hvis man gerne vil have en klassisk gin, så er der også en retning inden for moderne gin, hvor man laver gin med retrosmag.

  • "Jeg synes, det er vigtigt også at holde fast i den klassiske smag, og hvis man vil smage en gin, som de smagte for 50-60 år siden, så er der en dansker, der hedder Christian Jensen, som har fundet nogle gamle opskrifter på gins fra 60'erne og 70'erne, og så har han lavet en kopi, der viser, hvordan gin smagte i gamle dage."

De mange muligheder i gin

For brandmanageren fra Juuls Vinhandel er retrobølgen dog kun én blandt mange tiltag i ginbranchen. Det, der gør Max Scott begejstret for gin i dag, er de mange muligheder, der ligger i drikken og i kulturen omkring den.

  • "Det, der gør gin så populær for tiden, er, at forbrugeren ikke behøver at være uddannet eller vide så frygteligt meget om spiritus. De skal bare købe en god flaske gin og en god tonic-vand, og så handler det ellers bare om at invitere venner og familie og vise sine egen kreation på en basis af gin and tonic."

  • "Dertil kan man tilsætte sin favorit-garnish, om det er agurk eller citron eller rabarber - der er så mange muligheder. Det er kort sagt en måde at lave en drink på, som er personlig." siger Max Scott fra Juuls Vinhandel