Derfor skal der salt i din næste kop kaffe

Flere kaffeeksperter anbefaler som noget nyt at tilsætte kaffe en knivspids salt. Du vil sikkert afvise tricket i første omgang, men så læs lige her. Måske har du smagt din kaffe forkert hele livet ...

Salt er bedre til at mildne bitterheden i kaffen

Kaffe er religion, og vil danskere er ikke glade for, at man rokker ved vores ritualer.
Nogle af os vil have nescafe, andre elsker klassisk filterkaffe, og rigtig mange sværger til at kværne bønnerne selv eller bruge de nye espressomaskiner med kapsler.

Og så er der naturligvis spørgsmålet om mælk: Varm eller kold, tilsat før eller efter i koppen, skummet op eller tynd, slankende eller fed? For ikke at tale om bønnernes mærker og oprindelsessteder ... Det er jo en sand videnskab, som man ligefrem kan tage en uddannelse i.

Læs også: Ny MASH-restaurant i Tivoli-tårn

Så hvorfor begynder vi at tale om salt i kaffen? Nu havde vi lige vænnet os til at drysse en lille smule rørsukker på mælkeskummen for at gøre den lidt lækrere og mindre bitter.

Men det er netop den sidste del, som bringer saltet ind i billedet. Du kender allerede behovet for at spise lidt sødt til kaffen for at give et supplement til den bitre smag eller ligefrem sløre bitterheden helt. Det er meget forskelligt, hvordan vores indviduelle smagsløg opfatter de bitre noter i kaffe, og nogle af os er kan næsten ikke holde den ud.

Det er de samme mennesker, som går en bue udenom grapefrugt og andre spiselige ting med indbygget bitterhed. Desuden er bitterhed en advarsel til hjernen om at være på vagt overfor råddenskab, og derfor går man ofte i forsvarsberedskab, hvis en madvare er for skarp i smagen.

En knivspids salt bringer nuancerne frem i kaffen

Salt kan give en lidt for bitter kaffe blødheden tilbage, og forsøg har vist, at salt faktisk er bedre til at mildne end sukker. Vores hjerner har en opøvet forventning til det søde, og sukkeret bliver ofte for dominerende – også fordi vi har en tendens til at bruge for meget.

Læs også: 12 nye og geniale kakao-opskrifter

Nogle kaffeeksperter mener ligefrem, at salt bringer det bedste frem i kaffen, især, hvis den er lidt for gammel. Der skal naturligvis ikke mere end et ganske lille drys salt i en kaffekop – vi taler en knivspids, og det er bedst, hvis det tilsættes, før bønnerne kværnes. Alternativt kan man drysse det i den færdige kop og blande godt, men selvfølgelig før mælken.

Prøv det med din næste kop kaffe. Det er gratis, og du vil måske opdage, at salt bringer nuancerne i din yndlingsdrik bedre frem.