© Camilla Drost/Blueberry Tales

Sommerens bedste koldskål

Dette er min version af sommerklassikeren koldskål med kammerjunkere, lavet med æg, citron og kærnemælk, som den bør, men med et utraditionelt tvist. Find opskriften nedenunder.

Mit køkken er lige nu fyldt med den delikate duft af bonderoser, og hver gang vinden smyger sig gennem frugttræerne i haven, fejer der en flygtig duft af nyslået græs og parfume fra de lysegule blomstrende roser ind gennem den åbne terrassedør. Ja, det må være sommer. Så i dag får I opskriften på min version af den danske sommerdessert; koldskål serveret med kammerjunkere, jordbær og urter.

Jeg har været vild med koldskål lige fra barns ben af. Den syrlige citron og rørsukkersøde kærnemælk bringer minder om varme sommerdage frem. Et minde af min søster og jeg, siddende på køkkenbordet, mens vi nøje følger min fars bevægelser, når han forsigtigt skiller æggeblommerne fra hviderne.

Som en, der holder af rutiner og traditioner (selvom jeg ofte prøver at overbevise mig selv om det modsatte), vil vi helt sikkert slubre løs af koldskålen hele sommeren igennem. Måske vil også August vokse op og være ude af stand til at forstille sig en dansk sommer uden en skål af sin mors koldskål. Man kan kun håbe.

© Camilla Drost/Blueberry Tales

Koldskål serveres jo traditionelt med kammerjunkere, så jeg laver mine egne af alt det gode fra køkkenhylden; mel, smør, æg og sukker. Jeg har aldrig været fan af de smagsløse varianter, der forhandles i de fleste supermarkeder. Fordelen ved at bage dem selv er i øvrigt, at man kan sætte sit eget præg på kammerjunkerene. Jeg har i denne variant genbrugt smagen fra mine yndlingscookies (indsæt link til kardemomme og rose cookies) og tilsat et drys kardemomme og stødte rosenblade.

Der kommer en god stor portion ud af opskriften nedenunder, men hvis din familie er lige så vild med koldskål, som min er, der vil næppe være nok til hele sommeren. Der vil nok heller ikke gå ret længe inden de finder det glas med kammerjunkere, som du gemte bagerst i skabet. Men der vil helt sikkert være til mange sommerdage på verandaen.

Udover kammerjunkere, serverer jeg min koldskål med søde jordbær og friske urter med smagsnuancer af anis og nellike. Det kunne eksempelvis være sødskærm, basilikum og estragon. Dette er bestemt ikke en traditionel tilføjelse, men jeg vil virkelig anbefale dig at prøve alligevel. Traditioner er jo til for at blive brudt.

© Camilla Drost/Blueberry Tales

Ingredienser (4-6 portioner)

TIL KOLDSKÅL

4 æggeblommer
100 gram rørsukker
Vaniljekorn af én stang vanilje
Skal og saft af én økologisk citron
500 ml kærnemælk
500 ml tykmælk

TIL KAMMERJUNKERE

300 gram hvedemel
100 gram rørsukker
100 gram smør, stuetempereret
½ teskefuld stødt kardemomme
1 teskefuld stødte rosenblade
2 teskefulde bagepulver
1 æg
50 ml sødmælk

TIL SERVERING

1 portion koldskål (opskrift nedenunder)
Kammerjunkere (opskrift nedenunder)
Friske jordbær
Friske urter (sødskærm, basilikum, estragon)

Fremgangsmåde

TIL KOLDSKÅL

  1. I en stor skål blandes æggeblommer, sukker, vanilje, revet citronskal og citronsaft. Der røres godt rundt, hvorefter kærnemælk og tykmælk tilsættes. Det hele røres sammen og stilles på køl.

TIL KAMMERJUNKERE

  1. Varm ovnen op til 175 C.

  2. I en stor skål blandes alle ingredienser, undtaget mælk. Rør det sammen med en grydeske. Tilsæt mælk og brug dine hænder til at samle dejen. Den skal ikke æltes. Form dejen til en stor kugle.

  3. Drys din arbejdsflade med mel og vælt dejen ud herpå. Rul dejen ud med en kagerulle til den har en tykkelse på 1 cm. Sørg for at drysse med mel og vende dejen jævnligt under udrulningen for at undgå, at dejen klistrer sig fast til overfladen.

  4. Stik herefter små kammerjunkere ud med en udstikker (dia. 2 cm) og placer dem med ca. 2,5 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.

  5. Bag kammerjunkerne i 10 minutter indtil de er svagt gyldne. Tag kammerjunkerne ud af ovnen og lad dem køle af i 2 minutter.

  6. Sænk ovnens temperatur til 100 C. Brug en lille urtekniv til at halvere hver af kammerjunkerne. Sæt herefter begge halvdele tilbage på bagepladen og bag kammerjunkerne i yderligere 45 minutter, indtil de er knasende sprøde.

  7. Lad kammerjunkerne køle helt af, hvorefter de kan opbevares i en lufttæt glaskrukke.

TIL SERVING

  1. Fordel koldskålen mellem 4-6 skåle.

  2. Top hver skål med en lille håndfuld kammerjunkere, friske jordbær og urter.

© Camilla Drost/Blueberry Tales