© Lars Ranek

Opskrift på små æbletærter

Med karamelliserede æbler.

Små æbletærter

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Briochedej

  • 5 g gær
  • ½ spsk. vand
  • ½ tsk. salt
  • 17 g sukker
  • ½ spsk. mælk
  • 125 g hvedemel
  • mellemstore æg
  • 100 g blødt smør
  • 50 g smør i små tern
  • 37 g lys muscovado-sukker
  • ½ dl piskefløde

Karamelliserede æbler:

  • 3 store æbler
  • sukker
  • smør
  • calvados
  • æblebrændevin

Sådan gør du:

Briochedej:

  • Opløs gær og vand i røremaskinens skål.
  • Opløs i en anden skål salt og sukker i mælken, og hæld op i gær-blandingen sammen med melet.
  • Ælt ved lav hastighed, og tilsæt 2 hele æg.
  • Ælt indtil dejen er fast, ensartet og glat.
  • Tilsæt resten af æggene. Fortsæt med at ælte ved middelhastighed i ca. 8 min.
  • Når dejen er smidig, skal du ælte smørret i – i små klumper og ved lav hastighed.
  • Har du ikke en røremaskine, så placerer du de tørre ingredienser i en lille bunke på køkkenbordet, laver en fordybning i midten og tilsætter æggene. Begynd i midten og bland gradvist de tørre ingredienser ind i æggene. Ælt dejen glat og smidig, før du tilsætter smørret og ælter det ind i dejen.
  • Stil dejen til hævning på køkkenbordet dækket af et rent viskestykke. Lad den hvile lunt i ca. 11⁄2 time.
  • Træk dejen op med hånden, og lad den falde ned to gange for at slå luften ud af den.
  • Sæt igen dejen til hævning. Denne gang koldt eller i køleskab i min. 4 timer. Når dejen er parat, skal den være hævet op til en flot og hvælvet kugle.
  • Strø lidt mel på bordet, og rul den kolde dej ud til et ca. 2 mm tykt lag. Lad dejen hvile i køleskab i 10 min.
  • Udstik runde skiver med en ring, så de passer i små tærteforme.
  • Lad dem hvile i endnu 10 min.
  • Forvarm ovnen til 170 ved varmluft.
  • Drys med lys muscovadosukker og små tern af smør.
  • Bag i ca. 15 min. Tag kagerne ud og dryp med piskefløde. Bag kagerne i yderligere 5 min. - eller indtil de er færdige. Test evt. med en stegenål.

Karamelliserede æbler:

  • Skræl æblerne, skær i kvarte, fjern kernehuset og skær æblerne i små stykker á 1⁄2 x 1⁄2 cm.
  • Kom lidt smør på en pande og lad det blive lysebrunt. Tilsæt æbletern, og hold dem i konstant bevægelse ved at ryste panden.
  • Tilsæt sukker og lad æblerne karamellisere. Tilsæt calvados for at stoppe karamelliseringen.
  • Tag æblerne væk fra panden og kog siruppen lidt ind. Hæld siruppen over æblerne. Stil dem til side.