Koldskål med jordbærpuré og hjemmebagte kammerjunkere

De hjemmebagte kammerjunkere har en god smag af fuldkorn, citronskal og kardemomme.

Jordbærkoldskål

En lille portion koldskål smager af sol og sommer. Vi bager selv kammerjunkerne og nyder den knasende gode smag af fuldkorn, citronskal og kardemomme. Champagneskåle fra Shop Dora, porcelænskande og -ske vintage, sylteglas fra H. Skjalm P.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Koldskål med jordbærpuré og hjemmebagt kammerjunkere

4 Personer

Det skal du bruge:

Speltkammerjunkere

  • 125 g hvedemel
  • 100 g groft speltmel
  • 75 g rørsukker
  • Revet skal af 1 citron
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 tsk. kardemomme
  • 100 g smør
  • 1 æg
  • Evt. lidt mælk

Jordbærpuré

  • 250 g jordbær (brug evt. frosne, indtil de danske er i sæson)
  • 50 g sukker

Koldskål

  • Korn af 1 vaniljestang
  • 125 g lyst rørsukker
  • 2 friske æggeblommer (eller brug pasteuriserede)
  • 2 ½ dl piskefløde
  • Skal og saft af 1 økologisk citron
  • 2 ½ dl ymer
  • 5 dl kærnemælk

Speltkammerjunkere

  1. Kom de to slags mel, sukker, revet citronskal, bagepulver og kardemomme i en foodprocessor.
  2. Tilsæt smør i mindre stykker, og kør, til det ligner brødkrummer.
  3. Tilsæt ægget, og rør hurtigt til en sammenhængende dej.
  4. Er dejen for tør, tilsættes lidt mælk.
  5. Del dejen i 6 lige store dele, og tril til lige store pølser.
  6. Læg dejen tildækket på køl ca. 30 min. – så bliver den lettere at arbejde med.
  7. Skær dejen ud i små stykker, og tril til runde kugler.
  8. Sæt dem med afstand på to bageplader med bagepapir.
  9. Bag dem i en forvarmet ovn i ca. 8 min. ved 200° varmluft.
  10. Afkøl kammerjunkerne en smule, før de skæres igennem.
  11. Brug gerne en lille savtakket kniv.
  12. Det smuldrer lidt.
  13. Læg de gennemskårne kammerjunkere på bagepladen med skærefladen opad, og bag dem gyldne ved 150° i ca. 15 min.
  14. Afkøl på en bagerist.
  15. Opbevares kammerjunkerne i en beholder med låg, holder de sig fint i op til en uge.

Jordbærpuré

  1. Skyl og nip jordbærrene, og skær i mindre stykker.
  2. Kom jordbær og sukker i en gryde, og kog ved svag varme. Kog i ca. 5 min.
  3. Afkøl bærrene, og blend til en puré.

Koldskål

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret.
  2. Pisk æggeblommer med vaniljesukker og sukker til en luftig æggesnaps.
  3. Pisk fløden til skum.
  4. Kom revet citronskal og citronsaft i æggesnapsen, og rør dernæst med flødeskum og ymer.
  5. Tilsæt kærnemælk, indtil koldskålen har en dejlig konsistens.
  6. Servér koldskålen med jordbærpuré og kammerjunkere.

TIP

Hvis du gerne vil lave en lidt sundere version, så drop piskefløden, og kom i stedet en tilsvarende mængde ymer i koldskålen.