Hjemmelavede kartoffelkager
Den klassisk kartoffelkage har silkeblød vaniljecreme, flødeskum og et kakaodækket marcipanlåg.
AfAnne au Chocolat
Hjemmelavede kartoffelkager
Til 10 personer
Det skal du bruge:
Vandbakkelsesdej
- 70 g smør
- 1 1/2 dl vand
- 70 g mel
- 2 tsk. sukker
- 1 knivsp. salt
- 2 stk. æg
Kagecreme med flødeskum
- 180 ml sødmælk
- 1 stk. vaniljestang
- 2 stk. æggeblomme
- 50 g sukker
- 14 g maizena
- 1 1/2 dl piskefløde
Marcipanlåg
- 200 g marcipan
- 1/2 dl kakaopulver
Sådan gør du:
Vandbakkelser
- Sæt ovnen på 180°, varmluft.
- Bring vand og smør i kog i en tykbundet gryde.
- Tilsæt mel, sukker og salt, og rør kraftigt med en ske, til dejen samler sig og slipper både skeen og gryden.
- Tag gryden af varmen, og lad dejen køle lidt af. Pisk æggene let sammen i en anden skål og rør dem i lidt ad gangen. Rør godt efter hver gang, indtil dejen samler sig fint og er blød og skinnende.
- Kom vandbakkelsesdejen i en sprøjtepose med en 1 cm rund tylle, og sprøjt 10 vandbakkelser ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Det gøres sådan: Sprøjt to striber dej på 7-8 cm ved siden af hinanden ud på pladen , så de sidder sammen.
- Sprøjt en 3. stribe dej oven på de to striber i midten.
- Bag vandbakkelserne, ca. 25 min.
- Åbn ikke ovndøren undervejs i bagningen. Køl vandbakkelserne af på en bagerist.
Kagecreme med flødeskum
- Halver vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Varm mælken op til kogepunktet sammen med den tomme vaniljestang.
- Pisk æggeblommer godt sammen sukker, vaniljekornene og sigtet maizena.
- Tag vaniljestangen op, og hæld mælken over i æggemassen. Pisk godt imens.
- Hæld cremen tilbage i gryden, og kog den godt sammen under kraftig piskning, til cremen tykner.
- Hæld cremen over i en skål, og køl den af.
- Dæk skålen med film, og opbevar den på køl inden brug, ca. 1 time.
- Pisk fløden til skum, og pisk kagecremen op med en elpisker, så den bliver dejligt cremet og silkeblød igen. Vend forsigtigt fløden i kagecremen.
Samling af kartoffelkagen
- Skær en god lomme vandret i hver vandbakkelse, og fordel 2 spsk. creme i lommen.
- Rul marcipanen ud til 2-3 mm tykkelse, og si kakaopulver henover.
- Udstik marcipanen i 10 cirkler med en kageudstikker på ca. 7,5 cm.
- Læg en marcipancirkel oven på hver vandbakkelse.
- Nyd kartoffelkagerne med det samme, eller stil dem på køl indtil servering.
Tip: Husk ikke at åbne ovnlågen, når du bager vandbakkelser! Så falder de nemlig sammen.