© Lars Ranek

Cheesecake-trifli med syltet appelsin og knas

Det her er en dessert, du skal lave i etaper, syltet appelsin den ene dag, is den anden – men den er det værd!

Opskrift til 4 personer

Syltet appelsin (begynd 2 dage i forvejen)
appelsiner 3 stk., usprøjtede
citron 1 stk., usprøjtet
vand 1 ½ l
citronsaft af ½ stk. usprøjtet citron
sukker samme mængde som vægten af frugten

Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern kernerne.

Kom frugtskiverne i en skål med 1 ½ l vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det hele stå natten over og trække.

Næste dag: Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 min. Afkøl til næste dag.

Afvej nu frugt og vand, og tilsæt samme mængde sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 min. Tilsæt citronsaft, og lad det koge videre i et par minutter.

Afkøl, og opbevar de syltede appelsiner i et glas eller anden tætsluttende beholder.

Cheesecake-is (begynd 1 dag i forvejen)
sødmælk ½ l
piskefløde 1 dl
glukosesirup 1 stor spsk.
sukker 175 g
æggeblommer 2 stk.
citronskal reven af 1 stk., usprøjtet
vaniljestang ½ stk., flækket og kornene skrabet ud
flødeost 50 g

Kom sødmælk, piskefløde, glukosesirup, sukker, æggeblommer, reven citronskal og vaniljekorn i en tykbundet gryde, og lad det jævne ved 84°.

Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad det afkøle helt. Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen. Lad blandingen stå i køleskabet natten over, så den kan sætte sig.

Kør blandingen i en ismaskine, eller frys den i fryseren – husk at røre i den ca. hver halve time.

Vaniljesauce
piskefløde ½ l
sukker 50 g
vaniljestang ½ stk., flækket og kornene skrabet ud.

Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og vaniljestang i en kasserolle, og bring det i kog. Lad det tykne stille og roligt. Det tager ca. ½ time. Afkøl.

Kom en stor skefuld syltet appelsin i et dessertglas, og læg en stor kugle is ovenpå. Hæld vaniljesauce over, og slut af med crumble (se opskrift nedenfor).

Crumble
smør 100 g, blødt
flormelis 100 g
hvedemel 100 g
mandelmel 70 g
havsalt 1 knsp.

Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse. Gnid dejen mellem hænderne, til den krummer. Fordel krummerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem ligge og tørre i ca. 20 min.

Forvarm ovnen til 165°, og bag krummerne midt i ovnen i 20-25 min., eller indtil de er gyldne. Afkøl på en bagerist.