Rustikke surdejsboller

Opskriften på velsmagende og rustikke surdejsboller. Perfekt til en weekendbrunch!

surdejsboller opskrift

© Tia Borgsmidt

Surdejsboller

Det kræver en god surdej og lidt planlægning at bage de her boller. Start surdejen op ca. 4 dage, før du vil bage, eller køb en færdig surdej, hvis det passer dig bedst. Resultatet er velsmagende, rustikke surdejsboller, der hæver koldt natten over.

Opskriften er på ca. 9 stk.

Surdej

Det skal du bruge:

  • 1 dl hvedemel
  • ½ dl rugmel
  • ½ dl fuldkornsmel
  • 2 dl vand

Sådan gør du:

  • Rør de tre slags mel sammen i en skål, og tilsæt vandet. Rør godt rundt, og lad skålen stå tildækket på køkkenbordet i 4 dage. Rør i den undervejs. Den er klar, når den lugter gæret og af øl.
surdejsboller opskrift

© Tia Borgsmidt

Dej

Det skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 3 dl koldt vand
  • 2 dl surdej
  • 1 spsk. havsalt
  • 3 dl havregryn
  • ca. 350 g hvedemel
  • Lidt olivenolie

Sådan gør du:

  • Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt og havregryn, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og justér mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.
  • Start ud med lav hastighed, og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, ælt dejen i længere tid. Jeg bruger røremaskine ved medium hastighed og rører i ca. 10 minutter.
  • Når dejen er æltet godt, dryppes lidt olivenolie over. Stil dejen tildækket på køl natten over eller i 10-20 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord, Form dejen til boller og læg dem på et stykke bagepapir.
  • Lad en bageplade blive varm i ovnen. Det er vigtigt, at ovnen er meget varm, ca. 250 °. Sæt bollerne over på den varme bageplade, og sæt dem i ovnen. Sænk varmen til 225 °, og bag bollerne i ca. 20 minutter. Afkøl på en bagerist.

Relaterede Artikler