Se Great Barrier Reef i en gasbeholder i Tyskland

Er der for langt og for dyrt til Australien? Så kan du lige nu få en sansemættet totaloplevelse af verdens største koralrev under en tysk gaskuppel.

© Designboom

Yadagar Asisi er maler i det helt store format. Han har specialiseret sig i lærreder så store som fodboldbaner.

Disse kæmpemalerier hænger han og hans store team op i tidligere gasbeholdere i blandt andet Berlin, Dresden og Leipzig - og så begynder magien...

© Designboom

Den persiskfødte arkitekt og billedkunstner har et team på 15 til at gøre oplevelsen total.

Til hvert af hans værker får han specialkomponeret musik. I midten af gasbeholderne opbygger han et kæmpe kontroltårn, hvorfra han kaster det mest sofistikerede lys op på sit værk. På den måde kan han faktisk illudere en hel dags gang under vandet i det magisk, farvestrålende Great Barrier Reef.

© Designboom

Asisi kalder selv sine værker for Panometer - en sammentrækning af gasometer - det tyske ord for gasbeholder - og panorama.

Under den overskrift har han genskabt flere historiske panoramaer. Han har blandt andet været omkring bombningen af Dresden i 1945, den berlinske mur på hver sin side af jerntæppet en tilfældig dag i 80'erne, det sunkne Titanic og Rom i 312.

© Designboom

På det seneste har han kastet sig over naturpanoramaer. Han har for nylig genskabt et udsnit af Amazonas-junglen.

Med musik og sit belysningorgel lykkedes det ham i den forbindelse at genskabe dagens gang i et stykke sydamerikansk jungle - endda også med et uvejr, der undervejs livagtigt trak hen over multimedie-maleriet.

© Designboom

Staben i Asisi-studierne tæller 15 mand og omfatter blandt andet arkitekter og 3D eksperter. Et stort fotomateriale indgår også i tilblivelsen af malerierne.

Mange af billederne er indhentet af Asisi selv og medlemmer af hans team, og det er sket på stedet: i Amazonas, Rom eller The Great Barrier Reef. Titanic er her den enlige undtagelse med sit rimeligt utilgængelig vrag beliggende over 3.800 meter under havets overflade.

© Designboom

Lærrederne er 35 meter højde og i alt 100 meter i omkreds. Det svarer cirka til en fodboldbane. Alligevel opleves lærrederne som sømløse, hvilket skyldes en specialudviklet syteknik, der udføres på kæmpestore systuer.

© Designboom

Hele dette kæmpelærred skal bringes på plads i ét stykke. Det kræver fuld bemanding og 6 erhvervsklatrere oppe i toppen af gaskuplen. Hævning af lærredet skal foregå med milimeterpræcision, for at der ikke skal opstå revner i det høje og meget tunge stykke kanvas.

Når uheldet er ude, og lærredet brister, hvilket sker engang imellem, så må Yadagar Asisi selv ud med penslen og improvisere.

Men tjek selv Studio Asisi's Panometre ud. Der er jævnligt shows så tæt på Danmark som Berlin, Leipzig og Dresden. Det er trods alt tættere end Australien og risikoen for hajangreb er lig nul.

Vil du se mere om processen bag Asisi's panometre, så ligger der mange spændende indslag på YouTube.

Eller besøg Studio Asisi's hjemmeside og se omtale og billeder af tidligere projekter.