Klodens største luksushotel skyder op i Mekka

Dette bliver nok det tætteste, du kommer på Abraj Kudai, for eventyrhotellet med 10.000 værelser er forbeholdt rige pilgrimme – og den saudi-arabiske kongefamilie.

Fire helikopterlandingspladser, 10.000 forgyldte værelser, 70 gourmet-restauranter, man kan blive ved … Og som avisen The Guardian spøgefuldt påpeger: Bygherren bag det overvældende pilgrimshotel i Mekka forsætter sin 'bryllupskage-stil' fra andre steder i regionen.
Men det er skam alvorligt nok. Og koster 23 milliarder kroner.

Læs også: Se Henning Larsens stormoské i København

Det kæmpemæssige Abraj Kudai, som åbner i 2017, bliver det hidtil største 5-stjernede hotel på kloden, og det er en seriøs opgradering af indkvarteringen for de millioner af pilgrimme, som hvert år valfarter til ørkenbyen Mekka i Saudi-Arabien.

Dette luftfoto viser, hvordan det nye byggeri i Mekka nærmest æder sig ind på den gamle oldtidsby midt i ørkenen.

De færreste 'almindelige mennesker' vil dog få adgang, for store dele af hotellet er udelukkende bygget til og af den saudi-arabiske kongefamilie. De kongelige får deres egne etager og landingspladser, så de konstant kan svæve ophøjet over den støvede hob i oldtidsbyen.
Mekka burde være et tilholdssted for muslimer af alle slags, også dem uden penge på lommen, siger kritiske røster.

Læs også: Vild idé: Skyskraber med gletchere og jungler

Men den helt store debat kommer formentlig ikke, og de 10.000 værelser skal nok blive besat, om ikke af andre, så af alle Saudi-Arabiens mest velhavende venner.
Abraj Kudai kommer til at bestå af en kæmpe kuppel omgivet af 12 tårne – af nogle betegnet som et gigantisk 'ørkenfort'.
Bygningsværket ligger tæt på det ældste helligdom og verdens mest kendte valfartsmoské, kabaen, og kommer nok til at overstråle det traditionsrige oldstidsmonument - i hvert fald, når det handler om guld- og glimmer-effekter.