Hvad er der blevet af alle de gamle telefonbokse?

Se kirkegårdene for telebokse og telefonboksen for guldfisk. Og hjælp med at finde de sidste mønttelefoner i Danmark.

De danske telefonbokse
© iStockphoto

Sådan kan det gå for den bedste. Før stod de på ethvert gadehjørne, og de var en uundværlig del af folks sociale netværk. Så kom der en lille ting, der hed en mobiltelefon. Resten er meget snart historie.

Her kan du se de sidste hvilesteder for både Deutsche Telekoms kasserede telefonbokse og de karakteristiske røde telefonbokse fra England.

Andre steder har kunstnerne kastet sig over de udrangerede små telefonhuse og skabt akvarier og tankevækkende statements med dem.

I Danmark findes der stadig nogle få telefonbokse. Hjælp os med at finde dem! Send os et billede - så lægger vi dem ind i galleriet her.

Find en telefonboks
© Stig Nygaard

Hvor mange mønttelefoner findes der egentlig i Danmark i dag? For et par år siden var der ifølge et oversigtskort på hjemmesiden Fars Univers 161 møntelefoner i Danmark.

Det tal er i dag kraftigt reduceret. TDC har udliciteret mønttelefonerne til Danske Mønttelefoner, som er hjemmehørende i Kolding. Danske mønttelefoner oplyser, at der i dag findes 40 mønttelefoner i Danmark.

Ved du, hvor de står (eller hænger)? Send os MEGET GERNE et billede, så vi kan hylde de sidste kæmper fra det gamle sociale netværk.

Engelsk kirkegård
© nicolasmindthegap

Hvis man siger telefonboks, så kommer mange sikkert straks til at tænke The Red Telephone.

Prototypen på denne engelske telefonboks blev designet tilbage i 1920 i en blanding af historisme og modernisme. Den går under tilnavnet K1. Det er dog K2-modellen fra 1928, der gjorde den røde telefonboks ikonisk.

K2 er designet af den engelske arkitekt Giles Gilbert Scott. Han blev seneretil Sir Giles Gilbert Scott - ikke mindst pga. K2. Men lige lidt hjælper det: K2 er også i de sidste år røget til ophugning i massevis.

Tysk kirkegård
© Dailymail

De tyske telefonbokse er det ikke gået meget bedre. Luftfottoet her stammer fra 2014. Disse telefonbokse fra Deutsche Telekom er kun nogle få af de mange hundrede henholdsvis gule og lyserøde telefonbokse, der står i rækker og geleder midt i en skov nær Michendorf.

Tilbage i 2014 var det faktisk muligt at erhverve sig en af disse telefonboks. Prisen var 250 euros for de lyserøde og 350 euros for vintageboksen i gul. Vi gætter på, at de ikke alle sammen blev solgt til den pris.

Telefonboks for guldfisk
© laughingsquid.com

Måske har et par hundrede euros (i yen) også været prisen for denne telefonboks.

Telefonboks-installationen blev skabt af kunstnerkollektivet Kingyoubo ("Guldfiskeklubben") i 2011 i anledning af en kunstfestival i Osaka.

Kilde: laughingsquid.com

Telefonboksen i Mojave-ørkenen
© 99 % Invisible

Denne telefonboks er en stor celebrity. Det er den såkaldte: Mojave Desert Phone Booth. Boksen stod bogstaveligt talt in the middle of nowhere i Mojave-ørkenen i det sydlige Californien. Hør historien om den mystiske telefonboks på verdens bedste podcast for designfans:_99 % invisible. _

Podcasten handler om en mand, der i 1997 ringer til et obskurt nummer, som, han har opsnappet, hører til en telefonboks i Mojave-ørkenen. Efter flere daglige kald i flere måneder får han omsider kontakt til en kvinde, der arbejder med at udvinde svovl i nærheden.

Han opsøger siden den gudsforladte telefonboks, og da han vender hjem, laver han et en fansite for telefonboksen i ørkenen.

Og så går telefonboksen viralt! Næste gang han besøger boksen, ringer telefonen uafbrudt, og telefonboksen er blevet et turistmål.

Behøver vi at nævne, at denne telefonboks heller ikke er der mere? Den blev fjernet i 2000 af "miljømæssige" årsager.

Dominoeffekten
© Flickr, Matt Brown

Vi forlader ikke telefonboksene uden at vise endnu et par billeder af den mest ikoniske telefonboks.

Hvad synes du er smukkest: en iPhone eller The Red Telephone?

Banksy
© Banksy

May he rest in peace...

Her er det den engelske street artist Banksy, der på sin egen underfundige måde kommenterer telefonboksenes død.