De smukkeste åbne haver i Danmark

Der findes et utal af skønne haver og parker i Danmark - statslige såvel som private. Vi har her fundet ti haver, som er et besøg værd lige så snart, det danske sommervejr klarer op.

© istockphoto

Botanisk Have, København

Botanisk Have er en del af Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, og hvis du endnu ikke har været et smut forbi, så synes vi, du skal gøre det. Haven byder blandt andet på Danmarks største samling af levende og præserverede planter.

Læs mere om Botanisk have her.

© bangsbobotaniskehave.dk

Bangsbo Botaniske Have, Frederikshavn

Oplev den engelskinspirerede park med bænke, store græsplæner, store gamle træer og et hyggeligt lysthus. Besøg rosenhaven, krydderurtehaven og sansehaven, eller gå på opdagelse omkring anlæggets søer og kanaler.

Læs mere om Bangsbo Botaniske Have her.

© istockphoto

Frederiksborg Slotshave, Hillerød

Besøg Nordens største renæssanceslot, som blev bygget af Christian 4. i begyndelsen af 1600-tallet. De skønne slotshaver byder blandt andet på Barokhaven, som blev gennemrenoveret tilbage i 90'erne samt den romantiske engelskinspirerede have, hvor man finder små søer og buskadser.

Læs mere om Frederiksborg Slot her.

Den kreative have
© denkreativehave.dk

Den Kreative Have, Horsens

Tilbage i 2006 kårede BO BEDREs læsere haven til den smukkeste have i Danmark. Ti år senere står haven stadigvæk så smukt, som den altid har gjort, og den er absolut et besøg værd.

Læs mere om Den Kreative Have her.

Haven i Hune
© annejust.dk

Haven i Hune, Blokhus

I Anne Justs have er der både mulighed for at gå hyggelige ture og nyde alt det grønne, besøge værkstedet, kaffehuset, butikken eller overnatte i Havehotellet, der har åbent året rundt. En spændende og romantisk have med masser af oplevelser og muligheder.

Læs mere om Haven i Hune her.

Furiehaven
© furierne.dk

Furiehaven, Hinnerup

Furierne byder på 3.500 kvm. have med tilhørende 30.000 kvm. skov, hvor der er anlagt stier til hyggelige traveture. Derudover finder man også en butik og et galleri med spændende ting til hus og have samt fotos, akrylbilleder og keramik. Det er muligt at medbringe egen madkurv eller købe kaffe og kage på stedet.

Læs mere om Furiehaven her.

Marselisborg, Aarhus

Besøg dronningens sommerresidens i Aarhus, og kom helt tæt på det flotte slot, som var folkets bryllupsgave til Kong Christian X og Dronning Alexandrine. Slottets store have byder blandt andet på Dronningens rosenhave, som alle er velkomne i, når slottet ikke bebos af kongefamilien. Det er desuden også muligt at se en række af prinsgemalens imponerende kunst, som er placeret i haven.

Læs mere om Marselisborg Slot her.

Botanisk Have, Aarhus

En af de største parker i Aarhus med vandløb gennem hele haven. Det er tilladt at medbringe transportabel grill og egen madkurv i parken, som er åbent året rundt. Mellem 2011-2014 blev parkens drivhuse, Væksthusene, renoveret for intet mindre end 65 millioner kroner. Et samarbejde som blev stablet på benene af Aarhus Universitet, Realdania og C.F. Møller arkitekter.

Læs mere om Botanisk Have i Aarhus her.

Humlemagasinet
© humlemagasinet.dk

Humlemagasinet, Harndrup

En stor kulturel attraktion i Middelfart Kommune. Stedet har omkring 14.000 besøgende i løbet af åbningsperioden, som i 16 år har haft åbent for galleriudstillinger, julemarkeder og hyggelige havebesøg. Man kan besøge en lang række spændende udstillinger, gå tur i den store have med mere end 25 forskellige havetemaer eller besøge stedets butik og café.

Læs mere om Humlemagasinet her.

Troensehaven
© Paul Aage Aasheim
Troensehaven
© Paul Aage Aasheim

Troensehaven, Troense

Haven i Troense fordeler sig på hele 3.200 kvadratmeter og hører til et hyggeligt, gammelt stråtæktshus fra 1700-tallet. Her bor havearkitekt Helle Troelsen, og det er hende, der har designet og anlagt den imponerende have, som passer til stedets ånd. Haven er opdelt i flere haverum med forskellige oplevelser, og du kan finde alt fra stauder, roser, urter, buske og frugttræer, som i øvrigt har stået der i 100 år.

Læs mere om haven her.