© Århus2017

10 must-see begivenheder i Århus, der er en rejse værd i 2017

Progammet til Europæisk Kulturhovedstad 2017 fylder 492 sider. Her koger vi det ned til 10 spektakulære events inden for kunst, musik, teater, design og arkitektur.

Kulturhovedstaden kogt ned

Så er vi i gang! Den 21. januar åbnede Århus som Europæisk Kulturhovedstad 2017 med en spektakulær oplyst parade igennem byen.

Måske har du allerede fundet et par ting i det digre program for den megaudvidede århusianske festuge, som du gerne vil se. Eller måske mistede du pusten undervejs i det 492 sider lange program - eller mens du sprang rundt på kulturhovedstadens vidtforgrenede program på nettet.

Hvis du kan nikke genkendende til det, så giver vi her en hjælpende hånd med 10 spektakulære begivenheder inden for musik, billedkunst og design og arkitektur, som i hvert fald er en rejse værd.

© Århus2017

1. Megafonerne i skoven

Kulturhovedstaden holdes ikke kun inden for bygrænserne i Århus. Der er arrangementer fra Skagen til Horsens.

I Silkeborg tæt på Gudenåen kan du fra de 7. april til den 20. august opleve den estiske kunstner Birgit Õigus' specialdesignede skovmegafoner, der fungerer som akustiske forstærkere for de velkendte lyde, man oplever, når man går i skoven.

Publikum inviteres til at indtage megafonerne og lytte med skærpede ører til naturens mangfoldige rigdom af lyde. I Silkeborg bliver tre af disse megafoner placeret i skoven på Store Ø i Indelukket ved Gudenåen.

Vi skrev sidste år her på bobedre.dk en artikel om Birgit Õigus megafoner i skoven. Find den her.

Læs mere om værket i Europæisk Kulturhovedstads regi her.

© Århus2017

2. Installation i Den Rå Hal

Den internationalt anerkendte schweiziske kunstner Zimoun skaber et nyt spektakulært værk til den ikoniske Rå Hal på Godsbanen i Arhus. I sin seneste udstilling brugte Zimoun angiveligt 36 ventilatorer, 956 små jævnstrømsmotorer, 691 papkasser, 31,5 kg indpakningspapir og 515 vatkugler til at skabe en akustisk skulptur. Så hvad kan det ikke blive til denne gang?

Den stedspecifikke installation kan opleves mellem den 1. marts og 30. marts.

Læs mere her.

© Århus2017 / Jesper Palermo

3. The Garden - ny triennale på AROS

ARoS Aarhus Kunstmuseum sætter alle sejl til med lanceringen af en ny kunsttriennale, som i år både vil involvere to store galleri-rum i museet i midtbyen og fire kilometer kyststrækning. Her vil The Garden vise værker af udvalgte internationale kunstnere. Udstillingseventet vil være være delt i tre:

FORTID - præsenteres på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Denne del af udstillingen tager blandt andet udgangspunkt i både den barokke havearkitektur fra midten af 1600-tallet og den tyske romantik fra starten af 1800-tallet

NUTID - finder sted i byrummet i Aarhus og fokuserer på aktuelle kunstneriske undersøgelser af naturens status i samfundet.

FREMTID præsenteres langs fire kilometer af kysten som en række udendørs installationer.

Oplev The Garden mellem de 8. april og 10. september

Læs mere her

© Århus2017

4. Barenboims israelsk-palæstinensiske orkester

Den verdensberømte dirigent Daniel Barenboim dirigerer i Musikhuset i Århus d. 25 april "The West-Eastern Divan Orchestra".

Musikerne kommer fra hele Mellemøsten . Der sidder således både israelere og palæstinensere og spiller i orkestret, side om side. I Århus spiller orkestret Mozarts symfoni i g-mol og Richard Strauss' 'Don Quixote'.

Læs mere her.

© Århus2017

5. Moesgaard Museum og Det Kgl. Teater

Uden for Århus i Skåde Bakker ved det nyopførte Moesgaard Museum kan du opleve udenddørsforestillingen Røde Orm. Forestillingen bliver til i et samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017. Forestillingen opføres på og omkring Moesgaard Museums græsbeklædte tag af et stort ensemble fra Det Kongelige Teater.

Røde Orm er baseret på den svenske forfatter Frans G. Bengtssons klassiske roman, der bliver bearbejdet af Henrik Szklanys og instrueret af Frede Gulbrandsen. I forestillingen, der spiller mellem d. 24. maj og 1. juli, medvirker blandt andre skuespillerne Rasmus Botoft og Ole Thestrup.

© Århus2017

6. Symfonisk Tina Dickow

Musikeren, sangeren og komponisten Tina Dickow optræder med stort orkester og giga-kor i både Århus Musikhus (1. april) og Herning Kongrescenter (2. april). Det er både hendes allerede kendte sange og nyskrevne sange, der bliver opført med stort kor og orkester ledet af dirigenten Jens Johansen.

Læs mere her.

© Århus2017

7. Radiohead på Northside

Indrømmet - den store tre-dages rockfestival Northside ville være løbet af stablen også hvis Århus ikke havde været kulturhovedstad. Det skal ikke forhindre os i at klappe i vore små hænder over, at selveste Radiohead i år vil optræde på Northside. Andre prominente navne i Ådalen mellem d. 9. og 11. juni er blandt andre Frank Ocean, MØ og det århusianske bysbarn Thomas Helmig.​

Læs mere her.

© Århus2017

8. Aarhus Arkitektur Festival

I samarbejde med Copenhagen Architecture Festival vil Aarhus Arkitektur Festival i 11 dage undersøge, hvordan arkitekturen præger vores liv og verden og ligeledes, hvordan vores liv og verden præger arkitekturen. Overskriften er ’Arkitektur og landskab som identitet’, og vil blive præsenteret i to dages konference med internationale og lokale navne, 11 dages offentligt program med alt lige fra filmvisninger til cykel- og gåture og meget mere.

Læs mere her

9. New Danish Modern

Danmark er lig med dygtige designere, så findes der et bedre tidspunkt at hylde dem på end i forbindelse med, at Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad? Fra den 12. oktober til den 21. oktober vil der være mulighed for at tage et smut forbi O Space på havnen i Århus. Her vil man blandt andet kunne opleve en udstilling om dansk møbelkunst, en nominerings-fest, et high-end designers market og masterclasses.

Læs mere her

10. RISING Architecture Week

Har du en lille arkitekt gemt i dig, eller blot en masse kreative idéer, som du ønsker at fortælle, er denne interaktive arkitekturfestival måske noget for dig. I år vil fokusset ligge på fremtidens udfordringer omhandlende samfundet, materialerne og selve byen.

Læs mere her.

Find hele programmet til Kulturhovedstad Århus 2017 her.