Guide til fanø vesterland

Oplev verdensarven i Vadehavet: Kom med til Fanø

Fanø er en del af Nationalpark Vadehavet og optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Her har du mulighed for at komme tæt på den rå natur, hilse på sæler og lede efter rav.

En lille kulturperle i vadehavet

Danmark er et ørige med flere hundrede små og store, beboede og ubeboede øer – en af dem er Fanø, der med sin placering syd for Blåvands Huk og nord for Ribe lokker med sin unikke natur.

Ti minutters færgesejlads fra Esbjerg lægger man til kaj i Nordby, hvor store kaptajnshuse og små stråtækte skipperhuse putter sig i de smalle brostensbelagte gader og slipper. Øen er på én gang et frilandsmuseum og en vital by med handel, gastronomi og kulturliv, som frister både de lokale og de tusindvis af turister og andet godtfolk, der hvert år gæster øen.

Fanø-Guide

Sønderho er en hyggelig, gammel skipperby med lave stråtækte huse, der ligesom husene i Nordby stort set alle vender øst-vest, så den kraftige vind, der ofte blæser på de kanter, ikke kan få så godt fat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Fanø-Guide

Den pittoreske by, der ligger ud til Vadehavet, hvor tidevandsstrømme i sin tid udgjorde naturhavnen, har ligget samme sted siden 1500-tallet.

© birgitta wolfgang bjørnvad

En ø med historie

Fanø drager med en gammeldags, men også progressiv charme. Her hersker en stamina, som er formet af den barske natur og de udfordrende klimaforhold.

Indbyggerne har været vant til at klare sig på trods, og det har givet et særligt sammenhold og en stærk selvforståelse, som for alvor kom til udtryk, da fannikkerne i 1741 tilbagekøbte øen af den enevældige kong Christian 6. for den nette sum af 6000 rigsdaler. Trangen til at være herre i eget hus blev også manifesteret i forbindelse med den store kommunesammenlægning i 2007, hvor Fanø insisterede på selvstændighed.

Der er mange gode grunde til at tage en weekend eller en ferie på vadehavsøen. Det har været almindelig kendt siden slutningen af 1800-tallet, hvor frisk luft og havbade som noget nyt blev forbundet med sundhed og velvære. Som følge af de nye strømninger byggede man i 1891 Danmarks første kursted ved Fanø Bad, Hotel Kongen af Danmark.

Herfra kunne det bedre borgerskab sætte sig i en hestetrukket badevogn og lade sig trække ud på dybt vand, hvor de så kunne tage et bad i de salte bølger – skjult for nyfigne blikke. Hotellet er for længst revet ned, men man kan stadig glæde sig over nogle af periodens gamle ferievillaer i første klitrække, hvor mange af Fanøs gæster foretrækker at leje sig ind.

Fanø-Guide

Der er god plads på Fanøs brede sandstrande, hvor der hvert år i midten af juni holdes verdens største dragefestival, hvor flere tusind drageflyvere mødes.

© birgitta wolfgang bjørnvad
Fanø-Guide

Udenfor Sønderho ligger den gamle pg velholdte mølle fra 1895, der hvert år er centrum for et historisk rollespil i forbindelse med Sønderhodagen. Møllen er i dag indrettet som museum.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Oplev Fanøs brede sandstrande

Uden at have motivforsket, så er formodningen, at en meget stor del af de mange turister, der hvert år besøger Fanø, kommer for naturens skyld – ikke mindst for de brede sandstrande. På vestsiden af Fanø finder man godt 15 kilometer sandstrand.

Det unikke ved stranden er den enorme bredde på næsten en kilometer, som giver plads til alle tænkelige sportslige udfoldelser. De fartglade kan tage sig en tur i en strandsejler, og er man drageentusiast, udgør stranden og vinden et rent paradis. Øen er da også internationalt kendt for sin store dragefestival i midten af juni, hvor op mod 5000 fantasifulde drager stiger til vejrs.

Stranden indbyder også til gå- og cykelture, og i tilgift er der gode muligheder for at finde en klump af Nordens guld. Mellem tang og muslingeskaller kan man, hvis man er lidt heldig og har et skarpt øje, finde rav, som er skyllet op på land efter en storm.

Fanø-Guide

Fanø er en skøn blanding af natur og kulturhistorie. Her er plantager, strandenge, klitter og hav fyldt med dyreliv af alle slags.

© birgitta wolfgang bjørnvad
Fanø-Guide

Tag en frisk cykeltur ad en bred cykelsti, der bugter sig gennem plantager og særegen natur.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Et rigt dyreliv

Dyrelivet på Fanø er et kapitel for sig. På sandbankerne sydvest for Sønderho kommer man tæt på sælerne, der tager sig en slapper i solen, hvis de da ikke lige er gået på land for at føde. Man regner med, at der findes ca. 3000 spættede sæler i havet omkring Fanø, og i de seneste år er gråsælen også blevet en fast gæst. Vil man tættere på dyrene med den store nuttethedsfaktor, kan man hoppe med på en guidet sælsafari.

Fanø er også et sandt paradis for fugleinteresserede. Millioner af fugle besøger forår og efterår Vadehavet og dermed også Fanø for at spise sig mætte og samle energi til deres videre færd nord- eller sydpå. Blandt de mange smukke fugle spotter man ryler, strandskader, regnspover, natravne og hvid præstekrave, der alle samles syd for Sønderho i det område, der kaldes for Hønen.

Har man kikkerten ved hånden, og ser man godt efter, så kan man også støde på dværgfalk, fjeldvåge og blå kærhøg – ja sågar havørne, som bedst spottes om vinteren.

Fanø-Guide

Et besøg på Sønderho kro, der er fra 1722, er obligatorisk.

© birgitta wolfgang bjørnvad
Fanø-Guide

Her er også masser af kultur og historiske spor at træde i. Gå på opdagelse i Sønderho og Nordby, og nyd de smukke, gamle huse.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Besøg de charmerende landsbyer

Arkitektur, kultur og byliv er også en del af ferieoplevelsen på Fanø, som byder på ikke mindre end to smukke byer: Nordby og Sønderho. Sidstnævnte er kåret som Danmarks smukkeste landsby, og det forstår man, når man bevæger sig gennem de smalle, krogede gader og slipper og betragter de lavloftede, stråtækte huse.

Herude finder man også Fanø Kunstmuseum, der har en fin permanent samling bestående af godt 1200 værker, og som hvert år har tre-fire skiftende udstillinger. Et besøg i Hannes Hus er også anbefalelsesværdigt. Det gamle skipperhus fra 1750’erne er bevaret, så man her kan få et indtryk af, hvordan man levede for et par hundrede år siden, da det var kvinderne, der styrede familien og tog det hårde slid derhjemme, mens mændene drog på langfart.

Fanø-Guide

Besøg den specielle kirke i Sønderho, og glem ikke at tage en stille gåtur på kirkegården, hvor gravstenene fortæller historien om et hårdt liv på de syv verdenshave.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Et spændende kulturliv

Sønderho Kirke ligger monumentalt og byder sig til med en helt særlig arkitektur og historie, ligesom den gamle mølle fra 1895 også tegner et billede af, hvordan livet blev levet her i gamle dage.

Herude på Møllebakken ved foden af møllen kulminerer den årlige Sønderhodag med et brudeoptog, hvor de lokale klæder sig i byens traditionelle folkedragter. Den farverige begivenhed giver lejlighed til at stifte bekendtskab med Sønderhos helt særlige musik- og dansetradition.

I Nordby, der med sine 2800 indbyggere er øens hovedby, er der også mange fine arkitektoniske perler. Her er gode restauranter, handelsliv og muligheder for kulturelle oplevelser, bl.a. flere gallerier med udstilling af lokale kunstnere, deriblandt Johnny Madsen.

Fanøs festivaller

Musik er også en del af det kulturelle liv på Fanø, både af den lokale slags og i skikkelse af festivaler. Fanø Vesterland trækker fx tusindvis af musikglade mennesker til rytmiske koncerter, mens International Sønderho Guitarfestival tager sig af den klassiske musik.

Listen over festivaler lige fra Strikkefestival over Vadehavsfestival til Fanø Drikkefestival er lang, og man kan finde en oversigt på fanoe.dk, hvor man også finder information om de traditionelle Fannikkerdage og Sønderhodagen.

Fanø-Guide

Fanø er en skøn blanding af natur og kulturhistorie. Her er plantager, strandenge, klitter og hav fyldt med dyreliv af alle slags.

© birgitta wolfgang bjørnvad