Montgras' Amaral Vineyards i Chile
© MontGras

Montgras fejrer 25 år i Danmark: Vine fra Chile kan være et prisvenligt og velsmagende alternativ

Klimaet i Chile gør det til et fantastisk vinland - og danskerne er vilde med det.

Har du nogensinde gået en tur i vinafdelingen i Føtex, Salling eller Netto, så er du uden tvivl stødt på vine fra Montgras. Den chilenske vinproducent kan nemlig fejre hele 25 år på det danske marked, og selvom vi er et lille land, så er Danmark deres største marked med en markedsandel på 21 %.

I anledning af deres danske jubilæum har vi taget en snak med Montgras om, hvorfor danskerne mon er så vilde med deres vin, og hvordan Chile kan være et prisvenligt alternativ til de traditionelle europæiske vinlande.

– Det er ikke normalt for en chilensk vinproducent at have Danmark som så vigtigt et marked, som vi har. Andre har Kina, Brasilien og USA, som de vigtigste lande, men i lang tid har Danmark ligget nummer ét hos os, siger Adolfo Hurtado, CEO og vinmager hos Montgras.

Vingård i Chile
© MontGras
Høst af vindruer
© MontGras

Priser hvor alle kan være med

Han peger på smagspræferencer og pris som nogle af grundene til, at danskerne er faldet for vinen fra det sydamerikanske land.

– Folk fra Chile kan generelt godt lide fyldige vine med en god balance mellem sødme og syre. Det tror jeg er meget lig danskernes smag. Og så er vi et godt alternativ til de lidt dyrere franske og italienske vine, siger Adolfo.

I Montgras’ sortiment har de cirka 40 forskellige vine delt op på 8 forskellige mærker. Er du heldig, kan en Montgras vin findes på tilbud til bare en 50’er.

Adolfo Hurtado, CEO og vinmager hos Montgras

Adolfo Hurtado, CEO og vinmager hos Montgras, er i Danmark for at fejre 25 år på det danske marked.

© chris1million
DeVine vin fra Montgras

De-Vine fra Montgras fås både som rødvin lavet på Cabernet Savignon eller Carmenère og en hvid på Chardonnay.

© chris1million

Dansk kunst på etiketten

Det er dog ikke kun smag og salg, der binder Danmark sammen med den chilenske vinproducent. Ser man nærmere på den vin, der hedder Quatro, så finder man et kunstværk af den danske graffitikunstner Peter Skensved på etiketten.

– Vi inviterer hvert år en ny artist til at skabe et værk til vores Quatro label. Det er en god historie, og det er en mulighed for at showcase dygtige artister direkte på vores flasker. Vi får et mere personligt koncept, og kunstneren får eksponering over hele verden. Det er den perfekte blanding af kunst og vin, fortæller Pilar Penafiel, chief marketing officer i Montgras.

Quatro er et blend lavet på fire forskellige druer og Peter Skensveds værk består af fire farver, der hver repræsenterer de forskellige smage i vinen.

– Når jeg blander vin, tænker jeg meget i smag og farver. Gul syre, mørke kirsebær og så videre. Det er lidt ligesom at blande farver på et kunstværk, siger Adolfo.

MontGras Quatro med kunstværk af Peter Skensved

Værket på etiketten til Quatro-vinen er skabt af den danske kunstner Peter Skensved.

© MontGras

Forskellige terroirs

Montgras blev oprindeligt grundlagt i 1993 af de to brødre Hernán og Eduardo Gras og deres partner Cristián Hartwig. I dag har de fem vingårde fordelt rundt i det sydamerikanske land, der strækker sig over 6000 kilometer fra nord til syd og går fra Stillehavet i vest til bjergtoppe i øst.

Det alsidige klima gør det muligt at dyrke en lang række forskelligartet druer som blandt andet Riesling, Chardonnay, Albariño, Verdejo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Pinot Noir, Carmenere og mange andre.

– Chile har meget at byde på, når det kommer til vin. Vi er et land med mange forskellige terroirs. Den store diversitet i klimaet gør, at vi har mange muligheder og meget at arbejde med. Vi kan skabe komplekse vine, fordi vi kan dyrke druerne under så forskellige forhold. Det er en vores største fordele, siger Adolfo.

Fokus på bæredygtighed

Siden begyndelsen for snart 30 år siden, er deres vinproduktion kun vokset, og i dag producerer Montgras omkring 12 millioner flasker vin om året.

Alle deres vine er veganske, og i Montgras’ portfolio er også økologiske vine. Derudover fortæller Adolfo, at de arbejder med bæredygtighed, CO2-neutralitet og social responsibility.

– Det er en udfordring, men det er den rigtige måde at gøre tingene på. Det er meget lettere at arbejde traditionelt. Det er både kompliceret og dyrt at være økologisk og bæredygtig og gå op i social responsibility, men det er det rigtige. Det er vi helt overbevist om.