Hotel hylder Jens Risom

Den danske arkitekt Jens Risom bliver hyldet med et værelse indrettet med hans design på Hotel Alexandra.

Hotel Alexandra jens risom københavn designhotel
© Hotel Alexandra

Hotel Alexandra i København er et dansk designhotel. Dvs. et hotel hvor danske design og danske designere er i centrum. Lige fra lobbyen til værelserne er alt interiør et miks af det bedste dansk design har haft at byde på gennem årene.

Men derudover har hotellet gennem de senere år indrettet en række værelser, der er dedikeret til en bestemt designer eller arkitekt: I øjeblikket er der fx et Finn Juhl-værelse, et Arne Jacobsen-værelse og et Wegner-værelse, hvor man kan nyde en eller flere dage og nætter i selskab med design fra ens yndlingsarkitekt.

Og nu har Hotel Alexandra netop slået dørene op for endnu et tema-værelse, denne gang som en hyldest til arkitekten Jens Risom. Det blev præsenteret ved en flot åbningsreception 21.9, og vil herefter indgå på lige fod med hotellets øvrige værelser.

Hotel Alexandra designhotel Jens Risom stol
© Hotel Alexandra

Den mest ukendte af de kendte

Jens Risom er nok den mindst kendte af stjernerne fra den danske møbel-guldalder. Han blev uddannet på Kunsthåndværkerskolen sammen med Hans J. Wegner og Børge Mogensen under Ole Wanscher og Kaare Klint. Derefter gik han to år på handelshøjskolen, inden han tog fat på karrieren som møbeldesigner.

I 1939 rejste Jens Risom til New York, hvor han i 1941 mødte Hans Knoll, og sammen startede de møbelfirmaet Hans Knoll Furniture, nu kendt som Knoll Inc., hvor Jens Risom tegnede størstedelen af premiere-kollektionen.

Da USA trådte ind i 2. verdenskrig, blev Jens Risom indkaldt til det amerikanske militær, hvor han aftjente to års værnepligt. De siges, at han skulle have været med ved slagt om D-dag, men at han blev tilbagesendt umiddelbart inden på grund af smitsom meningitis.

Efter krigen vendte Jens Risom kortvarigt tilbage til Knoll, men åbnede så i 1946 sin egen virksomhed Jens Risom Design, som han drev i 25 år, inden han solgte den.

Jens Risom var i sin samtid en af de meste kendte danske designere, og opnåede fx i 1961 den ære at komme med i Playboy sammen med de øvrige kendte designere og arkitekter Edward Wormley, Eero Saarinen, Harry Bertoia og Charles Eames.

Men siden blev han lidt glemt, og hans møbler vækker ikke umiddelbar genkendelse på samme måde som fx. Arne Jacobsen, Børge Mogensen eller Poul Kjærholm. I de senere år er hans møbler dog blevet mere og mere populære, ikke mindst i kraft af at 1950'er-stilen fik en renæssance. Således går Jens Risom-møbler til ganske høje priser på auktioner i disse år.

Jens Risom døde i 2016. Han var på det tidspunkt 100 år.