Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Lisa og hendes familie gav sig selv en vild udfordring: “Selv en liter mælk bliver enormt værdifuld”

Kunne du leve i 3 måneder, helt uden at bruge penge?

3 måneders forbrugs-detox

Kunne du leve i 3 måneder, helt uden at bruge penge? Ingen ture til supermarkedet, kiosken eller købmanden. Alt hvad du og din familie spiser, skal I selv dyrke, bytte jer til eller finde i naturen.

Den udfordring gave Lisa Grue og hendes familie sig selv. Familien består - ud over Lisa - af hendes mand Denis Sytmen og deres nu 11årige søn Mika.

© Denis Sytmen

Mad er ressourcer

Gennem de tre måneder måtte familien, helt forventeligt, lægge deres liv drastisk om. Det ændrede noget helt grundlæggende i den måde, de oplever mad på.

– Når alt skal laves fra bunden, bliver man meget opmærksom på hver eneste ingrediens, og hvad det kræver at frembringe den. Det har åbnet vores øjne gevaldigt for, at mad er ressourcer! Det er ressourcer fra Jorden. Når man indser det, bliver selv en liter mælk værdifuld, forklarer Lisa.

Hun beskriver det som en opvågning, der har gjort det tydeligt, at vi lige nu er i en situation, hvor vi bruger alt for mange af Jordens ressourcer, fordi vi har vænnet os til et ret luksuriøst liv.

– Vi lever et liv som konger, hvor vi kræver ekstremt friske varer fra alverdens lande, vi spiser jordbær om vinteren og så videre. Vi har vænnet os til, at vi skal have så mange forskellige ting, at vi ikke engang selv lægger mærke til, hvor ødselt det er. Det gælder også mig selv. Jeg har selv været sådan, at hvis maden var lavet dagen før, så havde jeg nærmest ikke lyst til at spise det. Jeg var meget sart med sådan noget. Det er jeg ikke længere, fortæller Lisa.

© Denis Sytmen

“Sådan helt almindelig, sund samvittighed synes jeg egentlig ville klæde jordens befolkning”

Ideen om at gøre noget drastisk, for at udfordre deres eget forhold til mad og naturen, kommer selvfølgelig også fra et ønske om at åbne andres øjne og skabe en debat om, hvordan det er, vi behandler vores jord.

– Hvis vi nu sagde, at Jorden var en ven - så kan man vist roligt sige, at vi nok ikke er de bedste venner at have. Vi opfører os jo rigtig dårligt over for den ven. Den bliver sprøjtet med ting, der gør den syg, vi misbruger den, malker den for energi og giver ikke specielt meget igen, reflekterer Lisa.

Hun forstår godt, at folk kan have svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre med al den information om klimaet, som vi bombarderes med for tiden.

– Der er så mange forskellige informationer om, hvad der er godt for miljøet, at man godt kan blive lidt handlingslammet. Så ender man med ikke at gøre noget, og fortsætte med at flyve og smide mad ud. Det her eksperiment udsprang også af en lyst til at sige: Man kan fandme gøre noget!

En pointe der ligger Lisa meget på sinde er, at vi jo ikke skal lade os tyngde af dårlig samvittighed, men at det altså ikke skader, at have en samvittighed, når det kommer til vores egne klimasynder.

– Folk siger til mig, at de ikke vil have dårlig samvittighed over at flyve, eller gøre andre klimabelastende ting. Men hvorfor skulle man ikke have en samvittighed i forhold til det? Med alle mulige andre ting har vi jo samvittighed. Jeg har samvittighed i forhold til, hvordan jeg behandler mine medmennesker, hvor meget sukker jeg spiser, hvordan jeg opfører mig forskellige steder. Hvis jeg har gjort noget tarveligt, så får jeg dårlig samvittighed, som fortæller mig, at det var over kanten. Og det er egentlig en meget god, lille stemme at ha’ med sig. Det er ikke fordi, den skal være på ens nakke konstant og gøre os syge, men sådan helt almindelig, sund samvittighed synes jeg egentlig ville klæde jordens befolkning.

© Denis Sytmen

Kan detoxen anbefales?

Lisa understreger, at det ikke er deres intention, at folk skal prøve at leve som de har gjort. Men hun håber, at deres eksperiment kan inspirere andre til at lave deres egne eksperimenter, og flytte sig lige så langsomt hen mod en større opmærksomhed på naturen, og på den mad vi indtager.

Hvordan skal familien så leve nu, hvor eksperimentet er slut? Vil de vende tilbage til det, som Lisa selv kalder den “øsle livsstil”?

– Vi er nået frem til, at vi vil prøve at tage en uge om måneden, hvor vi har handlet det vigtigste ind, som vi nu ved er mælk, smør og gær. Og så må vi kun bruge det, vi allerede har derhjemme. De fleste familier har enormt meget mad på lager i deres skuffer og skabe, så det kan man sagtens gøre, uden at kræver mere, end at man er lidt kreativ, fortæller Lisa.

På den måde tænker hun, at de kan holde fast i fornemmelsen af, hvad ting er værd. Med tiden håber hun, at andre vil hoppe med på vognen og holde en forbrugsfri uge om måneden.

© Denis Sytmen

Relaterede Artikler